Τρίτη 18 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκηνιακά παζάρια για πώληση του ΔΕΣΦΑ

Αναπροσαρμόζει η κυβέρνηση τους αντιλαϊκούς στόχους των ιδιωτικοποιήσεων

Κορυφώνονται τα παζάρια στο παρασκήνιο για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά στις 12 του Ιούνη, ήταν η αζέρικη κρατική εταιρεία «Socar».

Η προσφορά της, όμως, ήταν πιο κάτω από τις προσδοκίες της κυβέρνησης και κυμάνθηκε -σύμφωνα με διαρροές- στα 430 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% από το Δημόσιο και 35% από τα Ελληνικά Πετρέλαια). Από το διαγωνισμό αποσύρθηκε η ρώσικη «Sintez», ακολουθώντας την αποχώρηση της επίσης ρώσικης «Gazprom» από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.

Μιλώντας στο «Reuters», ο πρόεδρος της «Socar» Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, δήλωσε ότι «είμαστε κοντά στην εξαγορά του ΔΕΣΦΑ (...) Η "Socar" έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι όλο το σύστημα διανομής φυσικού αερίου της Ελλάδας θα είναι σύντομα στα χέρια μας».

Επιβεβαίωσε δηλαδή τις συνεννοήσεις με την κυβέρνηση για βελτίωση της προσφοράς, προκειμένου αυτή να γίνει αποδεχτή και να περάσει ο ΔΕΣΦΑ στο αζέρικο μονοπώλιο. Η αρχική προσφορά που κατέθεσαν οι Αζέροι πριν από λίγους μήνες, ήταν στα 460 εκατ. ευρώ

Με δεδομένο ότι στις 28 Ιούνη αναμένεται η απόφαση για το ποιος αγωγός θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη από το λεγόμενο «νότιο διάδρομο», είναι βέβαιο ότι οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το αζέρικο μονοπώλιο για τον ΔΕΣΦΑ, περιλαμβάνουν και την επιδίωξη της ντόπιας αστικής τάξης να επιλεγεί ο TAP έναντι του «Nabucco». Ο TAP περνάει από την Ελλάδα, ενώ ο «Nabucco» την παρακάμπτει.

Η κυβέρνηση προσδοκούσε για το 2013 έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ, το μικρότερο τίμημα για το ΔΕΣΦΑ και τα ζητήματα που φαίνεται ότι ανακύπτουν στην πώληση της κρατικής συμμετοχής στον ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση προτείνει τώρα την αναπροσαρμογή όσων συμφώνησε με την τρόικα, χωρίς να αλλάζει ο στρατηγικός χαρακτήρας των ιδιωτικοποιήσεων και οι συνέπειες που αυτές έχουν για τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, της ΕΥΔΑΠ (η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται το φθινόπωρο), του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), των δικτύων ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ) και των ΕΛΠΕ (μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ