Σάββατο 25 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Κάλεσμα αγώνα στους εργάτες της «Hellenic Steel»

Από την απεργία που έκαναν οι μεταλλεργάτες το Μάρτη
Από την απεργία που έκαναν οι μεταλλεργάτες το Μάρτη
Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την Τρίτη 28 Μάη, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι του Χαλυβουργείου της Θεσσαλονίκης (HELLENIC STEEL). Παλεύουν ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει μειώσεις των μισθών κατά 22% και απαιτούν την υπογραφή ΣΣΕ χωρίς μειώσεις. Αντιπροσωπεία του Σωματείου χτες συναντήθηκε με εκπροσώπους της Περιφέρειας, προκειμένου να ζητήσει στήριξη στον αγώνα τους.

Στο πλευρό τους, βρίσκονται καθημερινά στελέχη του ΠΑΜΕ, ενώ χτες τους επισκέφθηκε στο εργοστάσιο, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μετάλλου. Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, εξέφρασε τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και κάλεσε τους εργαζόμενους να απαντήσουν ενιαία στην ενιαία επίθεση των βιομηχάνων του κλάδου. Σημείωσε πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να παλέψουν κάτω από ξένη σημαία, κάτω δηλαδή από τη σημαία των εργοδοτών, όπως θέλει να τους παρασύρει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΜ) που ζητά φθηνό ρεύμα για τους βιομήχανους. Πρέπει να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης συνολικά. Να οργανώσουν τον αγώνα τους με πλαίσιο πάλης που θα ικανοποιεί τις ανάγκες τους. Οπως είπε, «κανένας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος τους. Πρέπει οι εργαζόμενοι του κλάδου να παλέψουμε ενιαία και να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στη δράση μας». Τέλος, σημείωσε πως όσο τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου, οι όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων θα είναι προσωρινές. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να αποφασίσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να παλέψουν, δυναμώνοντας την κοινωνική συμμαχία που θα βάλει πλώρη για να περάσει η εξουσία και η οικονομία στα χέρια των εργατών.

Ο Θανάσης Παυλάκης από το σωματείο της «Χαλυβουργίας Ελλάδας» στον Ασπρόπυργο, μετέφερε την αλληλεγγύη των συναδέλφων του στους απεργούς της HELLENIC STEEL. Μίλησε για την πείρα του 9μηνου ηρωικού αγώνα των χαλυβουργών, ευχαρίστησε για την ταξική αλληλεγγύη και την οικονομική στήριξη που έδειξαν οι εργάτες της HELLENIC STEEL, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού της χώρας και αποτέλεσε βασικό στήριγμα του αγώνα τους.

Οι μεγαλοβιομήχανοι απαιτούν μειώσεις παντού

Στο μεταξύ, η επιθετικότητα των βιομηχάνων του κλάδου γενικεύεται σε όλο το Μέταλλο.

Στη ΣΙΔΕΝΟΡ, η εργοδοσία εδώ και μέρες προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μειώσεις στους μισθούς τους. Αρχικά, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τους μισθούς κατά 20%. Στη συνέχεια, προσπάθησε να πείσει τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης ότι αυτοί θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις και από χτες άρχισε νέο παζάρι για μειώσεις μισθών της τάξης του 13% για όλο τον όμιλο (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο).

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεχτούν μειώσεις στους μισθούς τους και προετοιμάζονται να απαντήσουν αγωνιστικά.

Στη ΣΟΒΕΛ (Θεσσαλία), η διοίκηση καλεί τους εργάτες να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις στοχοποιώντας και έτσι τα δικαιώματα που τους κατοχυρώνει η κλαδική Συλλογική Σύμβαση.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» καλεί τους εργάτες να μην υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας που προωθεί ο Ομιλος Στασινόπουλου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο επισημαίνει: «Οι μεταλλεργάτες πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από τη Χαλυβουργία του Βόλου, πως η συναίνεση λειτούργησε υπέρ του εργοδότη και ποια είναι τα αποτελέσματα που μετράνε σήμερα οι συνάδελφοι εκεί. Να μην ξεχάσουν τη στάση υπέρ του Μάνεση που ακολούθησαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι συνδικαλιστές και τα κόμματα των βιομηχάνων στην περιοχή μας. Μην ξεχάσουν ποιος τους έβαζε με τα λόγια και τους εκβιασμούς να κάνουν απεργοσπασία και ποιος με τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργιο νοθείας στις εκλογές του καταγγέλλει η ΔΑΣ(2017-04-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-05-29 00:00:00.0)
Σημαντικό βήμα συντονισμού στον κλάδο(2013-03-29 00:00:00.0)
Δεν ήθελαν να δώσουν στους εργάτες ούτε το λόγο!(2012-08-29 00:00:00.0)
Κανείς να μη μείνει στο σπίτι!(2009-03-12 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας για τη σύμβαση(2000-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ