Πέμπτη 16 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται διαβουλεύσεις και πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εγκρίθηκε μετά από έντονη ανταλλαγή απόψεων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το σχέδιο απόφασης που προώθησαν, κυρίως οι πετρελαιομοναρχίες και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς, το οποίο επικρίνει τη συριακή ηγεσία για την «κλιμάκωση της βίας» και αναγνωρίζει ως «αποτελεσματικό και αντιπροσωπευτικό συνομιλητή απαραίτητο για την πολιτική μετάβαση» την αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία». Η απόφαση εγκρίθηκε με 107 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 59 αποχές.

Την κάθετη διαφωνία του εξέφρασε ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζαφάαρι, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεισφέρει σε καμία πολιτική λύση μια απόφαση ανισοβαρής που υποστηρίζει μόνο τους αντικαθεστωτικούς. Αναλόγου περιεχομένου ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης διαμορφώνουν «κλίμα», αλλά δεν είναι δεσμευτικές.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι επαφές σε διάφορα επίπεδα στο πλαίσιο που διαμόρφωσε η ρωσο-αμερικανική συμφωνία επί της αρχής «της αναγκαιότητας εξεύρεσης πολιτικής μεταβατικής λύσης» και για την πραγματοποίηση Διεθνούς Διάσκεψης. Σήμερα, αναμένεται να συναντηθούν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας για να ανταλλάξουν απόψεις επί του θέματος και αύριο εκπρόσωποι των Κίνας και Ρωσίας. Η συριακή ηγεσία έχει ζητήσει περαιτέρω εξηγήσεις για ν' αποφασίσει τι θα κάνει και οι αντικαθεστωτικοί έχουν προγραμματίσει σειρά επαφών με «συμμάχους» και τελική συζήτηση επί του θέματος στις 23 του μήνα.

Κατά τα άλλα, συγκλονίζει πάντα το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και δείχνει διοικητή ομάδας ενόπλων αντικαθεστωτικών να αφαιρεί από σορό στρατιώτη την καρδιά και το συκώτι του και ν' απειλεί να τα «φάει». Ο αντικαθεστωτικός «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» πήρε αποστάσεις από την ομάδα του συγκεκριμένου ατόμου δηλώνοντας ότι δεν εντάσσεται στις γραμμές του και δεσμεύτηκε για απόλυτη απόδοση δικαιοσύνης και για τιμωρία όσων κάνουν τέτοιες πράξεις.

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στα τουρκο-συριακά σύνορα μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, το Σάββατο, στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί της επαρχίας Χατάι, εξαιτίας των οποίων επισήμως έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 51 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 100. Η συριακή και η τουρκική ηγεσία αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες του μακελειού στην περιοχή όπου βρίσκονται οι προσφυγικοί καταυλισμοί και έχει γίνει πέρασμα για αντικαθεστωτικούς και για τον εξοπλισμό τους. Η συριακή ηγεσία δήλωσε έτοιμη για κοινή έρευνα με την Αγκυρα για τα αίτια του μακελειού, κάτι που Τούρκοι αξιωματούχοι απέρριψαν τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Στο πεδίο της μάχης, μαζική επίθεση εξαπέλυσαν, χτες, αντικαθεστωτικοί κατά των φυλακών του Χαλεπιού, ενώ κυβερνητικά στρατεύματα επανακατέλαβαν συνοικίες στη Χομς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά υψηλά η αντιπαράθεση(2012-10-13 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση με την Τουρκία(2012-10-05 00:00:00.0)
Οξυνση του ανταγωνισμού(2012-07-20 00:00:00.0)
Διπλωματικός μαραθώνιος για την πρόταση «διακήρυξης»(2012-03-21 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι πιέσεις(2011-12-22 00:00:00.0)
Πιέσεις με καταδικαστική απόφαση(2011-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ