Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Επικίνδυνη κλιμάκωση με την Τουρκία
  • Το τουρκικό πυροβολικό έπληξε συριακούς στόχους, μετά τη ρίψη οβίδας σε τουρκικό χωριό από άγνωστους δράστες στη Συρία
  • Αντιπαράθεση στον ΟΗΕ

Από τους βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού σε συριακούς στόχους
Από τους βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού σε συριακούς στόχους
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Συρία και μέρος της είναι και το περιστατικό με τη ρίψη βλήματος όλμου στο τουρκικό χωριό Ακτσάκαλε την Τετάρτη το μεσημέρι, που προκάλεσε το θάνατο μιας μητέρας και των 4 παιδιών της. Αυτό το περιστατικό, που περισσότερο μοιάζει με προβοκάτσια, αξιοποίησε ο τουρκικός στρατός για να εξαπολύσει επίθεση με πυροβολικό σε συριακούς στόχους το ίδιο βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες προχτές στην ευρύτερη περιοχή Τελ Αμπιάντ της Βόρειας Συρίας. Την ίδια ώρα ενεργοποιήθηκαν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, ΝΑΤΟ, κυβερνήσεις για να στηρίξουν την Τουρκία και να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στην κυβέρνηση της Συρίας ενώ η διαμάχη πήγε και στον ΟΗΕ.

Το συγκεκριμένο συμβάν πυροδοτεί σειρά ερωτημάτων καθώς συμπίπτει χρονικά με μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή στις εξελίξεις στη Συρία κατά την οποία η μάχη για το Χαλέπι κλιμακώνεται, με τις κυβερνητικές δυνάμεις ν' αποστέλλουν ενισχύσεις για να περικυκλώσουν τους ένοπλους αντικαθεστωτικούς που στηρίζουν ανοιχτά οι ιμπεριαλιστές, ενώ οξύνεται και η ένταση στην τουρκο-συριακή μεθόριο που σοβεί από το καλοκαίρι με Κούρδους μαχητές να αξιοποιούν τη γενικότερη κατάσταση και να εξαπολύουν επιθέσεις εντός τουρκικού εδάφους σε συντονισμό με τις κουρδικές δυνάμεις και στο Ιράκ.

Η πρώτη αντίδραση της Συρίας

Η συριακή κυβέρνηση, διά μέσω του υπουργού Πληροφοριών Ομράν Ζοάμπι, σημείωσε αμέσως μετά το συμβάν: «Οι αρμόδιες αρχές στη Συρία διερευνούν την πηγή του όλμου που οδήγησε στο θάνατο μιας Τουρκάλας μάρτυρα και των παιδιών της. Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου εκ μέρους της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στην οικογένεια της μάρτυρα και στον φίλο τουρκικό λαό».

Και πρόσθετε: «Τα συρο-τουρκικά σύνορα επεκτείνονται εκατοντάδες χιλιόμετρα, πράγμα που αξιοποιείται στο λαθρεμπόριο όπλων, πυρομαχικών και στη διείσδυση ένοπλων τρομοκρατών που διαπράττουν στη Συρία σφαγές όπως είναι η πρόσφατη στο Χαλέπι που διαπράχθηκε από μέλη της Αλ-Κάιντα. Η Συρία στηρίζει τη συμπεριφορά της προς τις γειτονικές χώρες στους κανόνες της καλής γειτονίας και του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και καλεί αυτές τις χώρες να φέρονται αναλόγως και να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Συρίας.

Στις περιπτώσεις συνοριακών επεισοδίων που συμβαίνουν μεταξύ δύο γειτονικών χωρών, κράτη και κυβερνήσεις πρέπει να ενεργούν υπεύθυνα και λογικά, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μια ιδιόμορφη κατάσταση στα συρο-τουρκικά σύνορα από την άποψη της ύπαρξης οπλισμένων απείθαρχων τρομοκρατικών ομάδων που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα. Αυτές οι ομάδες διαθέτουν διαφορετικές ταυτότητες και ατζέντες, πράγμα που σημαίνει ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Συρίας και της περιφερειακής ασφάλειας των χώρων της περιοχής».

Διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Χτες επίσης το βράδυ ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζα'αφάρι παρέδωσε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά την έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης του σώματος με θέμα τη λήψη απόφασης για την κλιμάκωση στην τουρκο-συριακή μεθόριο, με την οποία εκφράζει τα συλλυπητήρια της κυβέρνησής του προς την τουρκική ηγεσία. Διευκρίνισε όμως ότι στην επιστολή δεν εμπεριέχεται κανενός είδους απολογία καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τις συνθήκες της εκτόξευσης των φονικών όλμων, διαψεύδοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων περί ανάληψης της ευθύνης από τις συριακές αρχές.

Ο Σύρος πρέσβης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αποκάλεσε τον τουρκικό λαό «φίλο και αδελφό» και τον κάλεσε να αντιληφθεί ότι οι πολιτικές της κυβέρνησής του, η οποία υποστηρίζει τους αντικαθεστωτικούς, «είναι λανθασμένες και ήταν λανθασμένες από την αρχή της κρίσης». Είπε, επίσης, ότι παρέδωσε και δεύτερη επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την οποία ζητά να υπάρξει καταδικαστική απόφαση για το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας που συγκλόνισε, την Τετάρτη, το Χαλέπι και σημείωσε δεικτικά ότι «για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατέστη ικανό να καταδικάσει αυτές τις επιθέσεις αυτοκτονίας».

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες βράδυ, ώρα Ελλάδας, καθώς κατά την πρώτη σύνοδό του, τα ξημερώματα της Πέμπτης, δεν λήφθηκε απόφαση μετά από αίτημα της Ρωσίας. Το αρχικό σχέδιο απόφασης καταδίκαζε απερίφραστα «τα συριακά πυρά κατά της Τουρκίας» και ζητούσε από τη Δαμασκό «να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της» και την κατήγγειλε για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Η Ρωσία ζήτησε την αφαίρεση της αποστροφής περί «παραβίασης του διεθνούς δικαίου» καθώς στη βάση μιας τέτοιας διαπίστωσης το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί ν' αναλάβει ακόμη και στρατιωτική δράση. Η Μόσχα ζήτησε επίσης να συμπεριληφθεί φράση που ζητά να υπάρξει εκατέρωθεν αυτοσυγκράτηση.

Διαρροές από την αμερικανική διπλωματική αποστολή ανέφεραν ότι η Αμερικανίδα πρέσβειρα Σούζαν Ράις εκτιμούσε ως «ικανοποιητικό» το αρχικό σχέδιο απόφασης, υποστηρίζοντας ότι «θίγει όλα τα απαραίτητα κομβικά σημεία» καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για λήψη «σαφούς και ξεκάθαρης στάσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας». Το αρχικό σχέδιο απόφασης φέρεται να παρουσίασε το Αζερμπαϊτζάν, σε συνεννόηση με την Τουρκία. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το ρωσικό σχέδιο απόφασης που αφαιρεί την αποστροφή περί «παραβίασης του διεθνούς δικαίου» από τη Συρία δεν βρίσκει ούτε αυτό ανταπόκριση, με αποτέλεσμα εμπειρογνώμονες όλων των πλευρών να συνεδριάζουν για να εξετάσουν τρόπους γεφύρωσης των διαφωνιών.

Στήριξη στην Τουρκία, εκκλήσεις αυτοσυγκράτησης και πόλεμος προπαγάνδας

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, την υποστήριξή τους προς την Τουρκία και την καταδίκη τους για τα «συριακά πυρά» εξέφρασαν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, που χαρακτήρισε «κατανοητή την τουρκική αντίδραση», ο Γερμανός ομόλογός του, η Γερμανίδα Καγκελάριος, η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ ζητώντας ταυτόχρονα «μετρημένες απαντήσεις, αυτοσυγκράτηση και περίσκεψη». Ο Λευκός Οίκος άδραξε την ευκαιρία για να ζητήσει και πάλι την αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία, ενώ αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκρινε ως «κατάλληλη και ανάλογη της πρόκλησης» την τουρκική αντίδραση, δηλαδή τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού κατά συριακού εδάφους. Αυτοσυγκράτηση εκατέρωθεν ζήτησαν η Κίνα και το Ιράν. Η Ρωσία εξέφρασε ανησυχία, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να τηρήσει «μετρημένη στάση» και διπλωματικές πηγές της διέρρεαν ότι η Δαμασκός χαρακτήρισε την εκτόξευση όλμων κατά του τουρκικού εδάφους ως «ατύχημα».

Εντός Συρίας, σφοδρές μάχες μαίνονταν και χτες στο Χαλέπι όπου δεν έχει γίνει σαφές αν έχουν φτάσει οι 30.000 άνδρες που διέταξε ο Σύρος Πρόεδρος ν' αναπτυχθούν στην πόλη ως ενισχύσεις. Μια οργάνωση υπό την επωνυμία «Μέτωπο αλ Νόσρα», που αυτοπροσδιορίζεται ως ισλαμιστική, ανέλαβε την ευθύνη για το αιματηρό μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων της Τετάρτης στην πόλη. Την ίδια ώρα, αντικαθεστωτικές πηγές υποστήριζαν ότι 21 μέλη της επίλεκτης Προεδρικής Φρουράς σκοτώνονταν στη δυτική συνοικία της Δαμασκού, Κουντσάγια, σε βομβιστική επίθεση, που συνέπεσε με την εξαπόλυση επίθεσης των κυβερνητικών στρατευμάτων για την ανάκτηση του ελέγχου της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ