Τετάρτη 15 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στο φόντο των ανταγωνισμών

Σαν «ζήτημα ερμηνείας» των διεθνών συμβάσεων χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τις προκλητικές αμφισβητήσεις της Αγκυρας σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο. Ο Α. Νταβούτογλου, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση Τουρκάλας βουλευτή σχετικά με την κυριότητα νησίδων στο Αιγαίο, ισχυρίστηκε ότι στην περιοχή του Αιγαίου «δεν υπάρχουν οριοθετημένα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι για την Τουρκία «δεν έχουν ισχύ» οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία με άλλες χώρες για τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου...

Οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν φέρει στο προσκήνιο το θέμα του Αιγαίου. Η επίμονη τακτική της Τουρκίας να «γκριζάρει» όλο το Αιγαίο και τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου ισχυριζόμενη ότι το Καστελόριζο και άλλα μικρά νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, γίνεται με την ανοχή και τη συναίνεση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των συγκυβερνήσεών τους. Εδράζεται στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής κάτω από τη «σκέπη» των ΗΠΑ και της ΕΕ και προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ, φανερώνει τις προθέσεις της να προχωρήσει σε συμφωνίες συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Εξάλλου με τη «Συμφωνία της Μαδρίτης» (1997) που υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη και αποδέχτηκαν όλες οι επόμενες, η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τα «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και αναλαμβάνει τη «δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών» (όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ή οι έρευνες για πετρέλαιο).

Αυτό είναι και το πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων των κυβερνήσεων των δυο χωρών, πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων του «Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας» και τους «52 γύρους» των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του τελευταίου «Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας» στις 4-5 Μάρτη στην Κωνσταντινούπολη και αναφερόμενος στο θέμα της ΑΟΖ δήλωσε ότι «μοιράστηκε» με τον Αντ. Σαμαρά «την κοινή πεποίθηση στηριζόμενη στην αρχή της αμοιβαία επωφελούς λύσης win - win (σ.σ. όλοι κερδισμένοι) ότι πρέπει να γίνουν από κοινού βήματα για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, το Δεκέμβρη του 2012 με συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» πρότεινε «συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου».

Τα σενάρια για «συνεκμετάλλευση» προκειμένου να «βγούμε όλοι κερδισμένοι»(!) προωθούν και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, με στόχο να διατηρήσουν και να ενισχύσουν το καθεστώς NATOποίησης του Αιγαίου, προτρέπουν Ελλάδα και Τουρκία «να καταλήξουν σε μια επιχειρηματική λύση, ακόμη και εάν δε συμφωνούν στα συγκεκριμένα σύνορα». Από την πλευρά της, η ΕΕ σπεύδει να χαρακτηρίσει σαν «ευρωπαϊκά» τα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων διεκδικώντας μερίδιο από τη λεία για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Γίνεται φανερό ότι οδηγός για τις εξελίξεις και τις επιλογές που γίνονται είναι η δίψα των μονοπωλίων και της ντόπιας αστικής τάξης για εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, αλλά και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην ευρύτερη περιοχή, σχεδιασμοί επικίνδυνοι για τους λαούς. Αποκαλύπτοντας επίσης ότι η αστική τάξη μπροστά στο κέρδος δε λογαριάζει κυριαρχικά δικαιώματα.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ