Τετάρτη 15 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τουριστικός πράκτορας για τους μεγάλους του κλάδου

«Τα κεφάλια μέσα», λέει στους εργαζόμενους, για να μη χαλάσει η βιτρίνα ενόψει της σεζόν

Το ρόλο του «τουριστικού πράκτορα» ζήλεψε χτες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, που μετά από ευρεία σύσκεψη με τους φορείς του κλάδου στο Μαξίμου, ζήτησε από τους Ελληνες να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους στους τουρίστες, για να ξαναέρθουν στην Ελλάδα! Εμμεσα, κάλεσε τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό και κάθε άλλο κλάδο που σχετίζεται μ' αυτόν να βάλουν τα κεφάλια μέσα, να αποδεχτούν τη συντριβή των εργασιακών τους δικαιωμάτων, προκειμένου να μη χαλάσει η «βιτρίνα», με την οποία η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει τουρίστες, για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρήσεων στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και οι επικεφαλής φορέων όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ο ΣΕΤΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, η Ομοσπονδία ΤΑΞΙ.

Η κυβερνητική έμφαση στον Τουρισμό «δένει» απόλυτα με τις κατευθύνσεις της διαβόητης μελέτης McKinsey, που παράγγειλε ο ΣΕΒ σε συνεννόηση με την κυβέρνηση Παπανδρέου. Η μελέτη καθόριζε τον τουρισμό ως έναν από τους οικονομικούς κλάδους με τα μεγαλύτερα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματίες τα επόμενα 10 χρόνια. Τα 17 εκατομμύρια τουρίστες που αναμένονται φέτος (το 2012 15,5 εκατ., το 2011 16,4 εκατ., το 2010 15 εκατ.) είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο στην Ελλάδα, καθώς αναμένει εισπράξεις 11 δισ. ευρώ (από 10 δισ. ευρώ το 2012 και 10,5 δισ. ευρώ το 2011).

Αλλά, οι εργαζόμενοι στον κλάδο -νέοι και παλιοί- θα συνεχίσουν να εργάζονται με αμοιβές πείνας από το πρωί έως το βράδυ και οι μικροί επαγγελματίες του τουρισμού θα βιώσουν για μια ακόμη φορά τον αμείλικτο ανταγωνισμό από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνθήκες αύξησης επισκεπτών - εισπράξεων, υπογράφτηκε η κλαδική σύμβαση εργασίας για τους ξενοδοχοϋπάλληλους με μειώσεις μισθών 15%! Την ίδια ώρα, οι διακοπές είναι απαγορευτικές για τους περισσότερους Ελληνες.

Η τουριστική «ανάπτυξη» περνά μέσα από χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, τα προγράμματα απασχόλησης και τις γερμανικού τύπου «μαθητείες» υπερεκμετάλλευσης νέων ανθρώπων, ενώ ειδικά μέτρα ενίσχυσης του τουριστικού κεφαλαίου προωθούνται. Στο μεταξύ, φορείς όπως ο ΣΕΤΕ, δεν χάνουν ευκαιρία να θέτουν αιτήματα και νέες αξιώσεις, κάτι που έγινε και χτες.

Παραμερίζοντας την πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η αναμενόμενη αύξηση των τουριστών «είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα μας, είναι ρευστότητα, χρήμα για την αγορά και είναι καινούργιες, υγιείς θέσεις εργασίας». Φρόντισε μάλιστα να ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για την ποιότητα υπηρεσιών, προϊόντων, τις τιμές, την ασφάλεια των επισκεπτών και τις καθαρές παραλίες και πόλεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ