Τρίτη 30 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Συνταγές «ανάπτυξης» για το κεφάλαιο

Από τα κιτάπια του κεφαλαίου είναι η παρεχόμενη «τεχνογνωσία» της «Ομάδας Δράσης», λεγόμενης και «ομάδας Ράιχενμπαχ. Πρόκειται για συρραφή από τις προτάσεις, εκθέσεις, αξιώσεις του ΣΕΒ, τραπεζιτών, μεγαλοεξαγωγέων, άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, που περιμένουν πώς και τι να ξεκοκαλίσουν τους κοιναγορίτικους και εθνικούς πόρους, για τους λογής «επενδυτές», που περιμένουν να στήσουν κερδοφόρες μπίζνες γύρω από τα συντρίμμια που σωρεύει πίσω της η κλιμακούμενη βαρβαρότητα του κεφαλαίου. Η 4η τριμηνιαία έκθεση, που παρουσιάστηκε χτες, περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

«Διοικητική μεταρρύθμιση»: Αποδίδουν τα εύσημα στην κυβέρνηση για τα «αποφασιστικά βήματα στην προετοιμασία της», δηλαδή για τις επικείμενες απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα σε φορείς και υπηρεσίες. Σημειώνουν ότι το «2013 θεωρείται έτος αποφασιστικής σημασίας για τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό της διοίκησης».

ΕΣΠΑ: Προαναγγέλλουν παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων ύψους 12 δισ. ευρώ για την προσεχή τριετία (από 4 δισ. ευρώ το χρόνο). Ειδικό ενδιαφέρον εκδηλώνουν για την «επανεκκίνηση» και των τεσσάρων έργων παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, που αναλαμβάνουν ιδιώτες - μεγαλοκατασκευαστές σε σύμπραξη με το κράτος και με επιδότηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Επίσης, για τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και την παρεχόμενη «τεχνική βοήθεια που σχετίζεται με τη δημοπράτηση μεγάλων εγκαταστάσεων στην Αττική και άλλες περιφέρειες». Πρόκειται για έργα και υποδομές που είτε ετοιμάζονται να αρπάξουν ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε, λόγω καπιταλιστικής κρίσης, έχουν μείνει μισοτελειωμένα.

«Πρόσβαση σε χρηματοδότηση»: Σημειώνουν τις «δυσκολίες» των τραπεζών για την παροχή ρευστότητας στους επιχειρηματίες. Εργαλείο διοχέτευσης κεφαλαίων είναι οι παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ