Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Εκοψαν το «δώρο» των γιορτών για τους μετεκπαιδευόμενους!

Το επίδομα παίρνει μόλις 1 στους 5 από το σύνολο των ανέργων, μέρος των οποίων είναι και οι μετεκπαιδευόμενοι

Την ώρα που οι εφοπλιστές «μπουκώνουν» από επιδοτήσεις, οι άνεργοι ναυτεργάτες αυξάνονται και δεν παίρνουν ούτε το πενιχρό επίδομα
Την ώρα που οι εφοπλιστές «μπουκώνουν» από επιδοτήσεις, οι άνεργοι ναυτεργάτες αυξάνονται και δεν παίρνουν ούτε το πενιχρό επίδομα
Πάνω από 700 άνεργοι ναυτεργάτες και συγκεκριμένα αυτοί που φοιτούν στα κέντρα μετεκπαίδευσης, όπως το ΚΕΣΕΝ και τα ειδικά μαθήματα, δε θα έχουν τη δυνατότητα να στρώσουν το πασχαλινό τραπέζι αφού, ο Οίκος Ναύτου, τους εξαίρεσε με την εγκύκλιό του από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης λόγω Πάσχα. Πρόκειται για μέτρο πρωτοφανές σε βάρος των ναυτεργατών που σύμφωνα με τους υπαλλήλους του Οίκου Ναύτου είναι εντολή του υπουργείου Οικονομικών και γίνεται στα πλαίσια των περικοπών σε βάρος των εργαζομένων.

Αυτό που πάει να γλιτώσει η κυβέρνηση εξαιρώντας τους μετεκπαιδευόμενους πλοιάρχους και μηχανικούς, είναι ένα ποσό ύψους 235 ευρώ για τους άγαμους και 300 ευρώ για τους έγγαμους! Οταν οι επιδοτήσεις στους εφοπλιστές και στους επιχειρηματίες δίνουν και παίρνουν.

Το κακό δεν σταματάει εδώ. «Εκτός» από την καταβολή τόσο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, όσο και συνολικά του επιδόματος ανεργίας, μένει η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων. Οι προϋποθέσεις που και αυτή τη φορά τίθενται είναι απαγορευτικές για τους περισσότερους ανέργους οι οποίοι, λόγω των αντιναυτεργατικών μέτρων υπέρ των εφοπλιστών, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο μήνα Μάρτη το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας έδινε 4.596 εγγεγραμμένους ανέργους αλλά από αυτούς το επίδομα ψίχουλο δικαιούνταν μόλις το 22,63%! Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπαλλήλους του Γραφείου στις λίστες του ΓΕΝΕ είναι εγγεγραμμένο μόλις το ένα τρίτο των ανέργων! Τον Φλεβάρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 4.513 και το επίδομα δόθηκε στο 23,98%. Τον Μάρτη του 2012 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 3.923 και επίδομα είχε το 32,98%.

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ με χτεσινό δελτίο Τύπου επισημαίνουν: «Καταγγέλλουμε την απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας για τον αποκλεισμό των ναυτεργατών του ΚΕΣΕΝ, στο Ειδικό Τμήμα Γ' Μηχανικών στον Ασπρόπυργο και της Σχολής Θαλαμηπόλων από το δώρο του Πάσχα.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να ακυρώσουμε στην πράξη με τους αγώνες μας τα αντεργατικά μέτρα του Πολυνομοσχεδίου για την «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ» που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Προετοιμάζουμε με συσκέψεις, πολύμορφες πρωτοβουλίες, σε κάθε χώρο δουλειάς, στις Σχολές, την Απεργία για την 1η Μάη.

Οι εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο μας δείχνουν το δρόμο, με οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων να απαντήσουμε με ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής λαϊκής οικογένειας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ