Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΟΠΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ
Τα κέρδη του κεφαλαίου στάζουν αίμα εργατών!

Αθλια προσπάθεια αποπροσανατολισμού για την πραγματική διάσταση όσων συνέβησαν. Αστικά ΜΜΕ, κυβέρνηση και αστικά κόμματα, μιλάνε για «σεσημασμένους πιστολέρο» και «πρωτοφανή ενέργεια»

Δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» από το 2007, που δείχνουν την κατάσταση στη Μανωλάδα
Δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» από το 2007, που δείχνουν την κατάσταση στη Μανωλάδα
«Με εγκληματικό παρελθόν ο πιστολέρο της Μανωλάδας» («Εθνος»).

«Κατακραυγή για τη μαφία της φράουλας. Διεθνής σάλος προκλήθηκε από τη βαρβαρότητα τριών «μπράβων - επιστατών» («Νέα»).

«Η πρωτοφανής και επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική». (Σίμος Κεδίκογλου - κυβερνητικός εκπρόσωπος).

* * *

Η ένοπλη δολοφονική επίθεση κατά μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα από ανθρώπους των μεγαλοκτηματιών - φραουλάδων, επιχειρείται από τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης, από αστικά πολιτικά κόμματα και αστούς πολιτικούς να παρουσιαστεί σαν μια «γκανγκστερική» ενέργεια, σαν μια πράξη που οφείλεται στο χαρακτήρα εκείνων που σήκωσαν τα όπλα και πυροβόλησαν στο ψαχνό, τραυματίζοντας στο κεφάλι, στο θώρακα, στην κοιλιά, στα πόδια και στα χέρια πάνω από 30 εργάτες.

Φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται πως ήταν μια κακιά στιγμή και κάνουν πως πέφτουν από τα σύννεφα επειδή αυτό συνέβη για πρώτη φορά. Μια επίθεση που είναι επίθεση εναντίον συνολικά της εργατικής τάξης και δείχνει τις ορέξεις των κεφαλαιοκρατών για ακόμη πιο φτηνούς και υποταγμένους εργάτες, επιχειρούν να την παρουσιάσουν σαν ένα μεμονωμένο γεγονός.

Η υποκρισία τους και το σχέδιο αποπροσανατολισμού του λαού από την ουσία που είναι η καπιταλιστική εκμετάλλευση, φτάνει μέχρι το σημείο να ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, μεταξύ άλλων: «Καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τη βία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση (...) Αλλωστε, έχω κατ' επανάληψη τονίσει ότι η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία αποτελούν κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα». Πρόκειται για τον υπουργό που η κυβέρνησή του έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Τα ξέρουν όλα εδώ και χρόνια!

Ας δούμε όμως τι ...«δεν ήξεραν» οι κυβερνητικοί παράγοντες και ο αστικός Τύπος.

Το ΜΑΗ του 2007 ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» με μεγάλο αφιέρωμα παρουσιάζει τα εξής: οι εργάτες δουλεύουν ήλιο με ήλιο, με μια μεσημεριανή στάση τις ζεστές μέρες (για να μην πεθάνουν), για 22-25 ευρώ, εάν τα πάρουν. Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας μοιάζουν με θάλαμο αερίων. Ιδιαίτερα όταν η εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει και ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του θερμοκηπίου εκτινάσσεται πάνω από 45 βαθμούς. Οι χώροι στους οποίους διαμένουν δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες στις ίδιες ακριβώς κατασκευές - παράγκες - θερμοκήπια οι μεγαλοπαραγωγοί στοιβάζουν τους μετανάστες -έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών- οι οποίες και αποτελούν τα σπίτια τους. Κάθονται και κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες με χαρτόνι για σεντόνι και μοναδικό σκέπαστρο μια κουρελού. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα δεν υπάρχουν. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης, καταμεσής στο ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν ακριβώς δίπλα όπου μένουν και να λειτουργούν ως φως πάνω στο οποίο συνωστίζονται όλων των ειδών τα έντομα. Από το ίδιο νερό, πίνουν και μαγειρεύουν.

Τον ΑΠΡΙΛΗ του 2008 οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα κάνουν απεργία και ζητούν καλύτερα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Οι μεγαλοκαλλιεργητές συγκροτούν αποσπάσματα, μπουκάρουν στις παράγκες των εργατών, τις κατεδαφίζουν, ξυλοφορτώνουν ολόκληρες οικογένειες. Χρησιμοποιούν όπλα, πυροβολούν για εκφοβισμό. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχαν εξαπολύσει τραμπούκικη επίθεση σε βάρος τριών στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ τους οποίους και τραυμάτισαν, επειδή βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας για να συμπαρασταθούν στους μετανάστες εργάτες γης.

Τον ΙΟΥΝΗ του 2009 η επιθετικότητα των μεγαλοφραουλάδων οργίασε σε βάρος των μεταναστών εργατών γης, όταν δύο αγροκτηνοτρόφοι, με την υποψία και μόνο ότι δύο Μπαγκλαντέζοι εργάτες γης είναι πιθανό να εμπλέκονται στην κλοπή αρνιών από τα κοπάδια τους, ξέσπασαν πάνω τους με τρόπο που προκαλεί σοκ για την αγριότητά του. Τους πήραν από το χώρο όπου βρίσκονταν, τους απείλησαν, τους εξύβρισαν, τους ξυλοφόρτωσαν και στη συνέχεια τους έδεσαν πίσω από το μηχανάκι τους και τους διαπόμπευαν στους κεντρικούς δρόμους της Μανωλάδας. Ενας εκ των επιστατών του αφεντικού που πυροβόλησε σε βάρος των μεταναστών εργατών είναι ο ίδιος που τον περασμένο Αύγουστο του 2012, είχε δέσει στο αγροτικό και έσερνε στους δρόμους της Μανωλάδας έναν Αιγύπτιο μετανάστη επειδή έκανε το «λάθος» να ζητήσει τα δεδουλευμένα του.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ωμά περιστατικά βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας εδώ και 7-8 χρόνια, ενώ είναι βέβαιο πως υπάρχουν πλήθος άλλα που δεν έγιναν ποτέ γνωστά. Και αυτό γιατί στην ευρύτερη περιοχή, εν γνώσει της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών, επικρατούν και βασιλεύουν οι νόμοι της ασύλληπτης εκμετάλλευσης και της βάναυσης τρομοκρατίας που έχουν επιβάλλει οι μεγαλοκαλλιεργητές φράουλας, με την ανοχή και των τοπικών αρχών.

Οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Γνώριζαν την κατάσταση. Απλά, η δολοφονική επίθεση σε βάρος των εργατών, έσπασε κατά κάποιο την ομερτά, για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Μανωλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αυτή η σκληρή, η βάναυση πραγματικότητα στην οποία ζουν χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης αλλά και οι αγωνιστικές προσπάθειες που καταβάλλουν για καλύτερα μεροκάματα και συνθήκες εργασίας μαζί με το ταξικό κίνημα και το ΠΑΜΕ δεν προβάλλεται. Και ο λόγος είναι πως τέτοιου είδους δημοσιότητα στραπατσάρει την εικόνα που προσπαθεί η εκάστοτε κυβέρνηση να παρουσιάσει για την «προσέλκυση επενδύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ