Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τριπλασιασμός των πάμπλουτων κι εκατομμύρια στην ανέχεια

Σύμφωνα με την αξιολόγηση και κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας, που δημοσίευσε το περιοδικού Forbes της ρωσικής έκδοσης, ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων σε σχέση με το 2004 τριπλασιάστηκε από 36 έως 110.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά και ο συνολικός πλούτος των Ρώσων επιχειρηματιών. Σήμερα, η αξία των περιουσιακών στοιχείων των 200 πλουσιότερων Ρώσων επιχειρηματιών ανέρχεται σε 488,3 δισ. δολάρια, δηλαδή κατά 42 δισ. δολάρια περισσότερο σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ωστόσο, οι 100 «χρυσοί» επιχειρηματίες κατέχουν 416,5 δισ. δολάρια ή το 85% της συνολικής περιουσίας των πάμπλουτων.

Συνολικά την περσινή χρονιά οι 101 μεγιστάνες από τη λίστα του Forbes αύξησαν την περιουσία τους, ενώ μειώθηκε η περιουσία των 48 πλουσιότερων (υπέστησαν ζημιά οι τραπεζίτες, οι ιδιοκτήτες των μεταλλουργικών βιομηχανιών, των ανθρακωρυχείων), και η περιουσία των 35 δεν έχει αλλάξει.

Στο μεταξύ, ενώ ο καπιταλισμός αυξάνει τα πλούτη των λίγων, εξακολουθεί να καταδικάζει στην ανέχεια εκατομμύρια άλλους. Ετσι, σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία «Ροστάτ», το 2012 ο αριθμός των ανθρώπων τα εισοδήματα των οποίων δεν ξεπερνάνε το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης έφτασε τα 15,8 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το 11,2% του πληθυσμού της Ρωσίας, μιας χώρας πολύ πλούσιας σε πρώτες ύλες και ενεργειακούς πόρους, ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ενώ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας «Κέντρο Λεβάντα» το 52% των Ρώσων εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την εξάπλωση της φτώχειας καθώς και εξαθλίωση της πλειοψηφίας του πληθυσμού της χώρας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ