Τετάρτη 17 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Στην ίδια εισπρακτική λογική με τα προηγούμενα κινείται και το νέο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση και «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης. Το νομοσχέδιο χωρίζει τα αυθαίρετα στις εξής κατηγορίες:

Αυθαίρετες κατασκευές που κτίστηκαν πριν το 1975, για τις οποίες προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση (νομιμοποίηση) καταβάλλοντας 500 ευρώ.

Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται πριν το 1983 και μετά το 1975, για τις οποίες προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, καταβολή παραβόλου και 15% του ειδικού προστίμου που ισχύει και τώρα με βάση τον Ν.4014/11.

Για μικρές αυθαίρετες παραβάσεις (πέργκολες, μπάρμπεκιου κ.λπ.) προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση με την καταβολή 500 ευρώ.

Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση έως 40% της κάλυψης και δόμησης και έως 20% του ύψους (σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια). Προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση μετά τη συμπλήρωση της Ταυτότητας Κτιρίου με καταβολή του παραβόλου και ειδικού προστίμου.

Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης εκτός όλων των παραπάνω κατηγοριών (ολόκληρα κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με υπέρβαση άνω του 40% της κάλυψης). Προβλέπεται «τακτοποίηση» για 30 χρόνια με καταβολή παραβόλου και του ειδικού προστίμου που προβλέπεται και τώρα.

Τα ίδια ακριβώς προβλέπονται και για:

Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις σε παραδοσιακό οικισμό. Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις σε διατηρητέο κτίριο (εντός όγκου κτιρίου ή προσθήκες καθ' ύψος μικρότερο του 10% της συνολικής δόμησης). Πρόχειρες αυθαίρετες κατασκευές.

Από τις διατάξεις εξαιρούνται τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά τις 28 Ιούλη 2011 και όσα βρίσκονται σε δάση, δασικές, αναδασωτέες εκτάσεις, αρχαιολογικό χώρο Ζώνης Α', σε αιγιαλό, σε ζώνη της παραλίας, όσα απέχουν λιγότερο από 20 μέτρα από γραμμές υψηλής τάσης, όσα υπερβαίνουν το ύψος της κορυφογραμμής κ.ά.

Οσοι έχουν ήδη υπαχθεί στις δύο προηγούμενες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και ημιυπαίθριους τα ακίνητά τους νομιμοποιούνται αν πρόκειται για παραβάσεις οι οποίες με το νέο νομοσχέδιο εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης, αρκεί να υπαχθούν ηλεκτρονικά στην Ταυτότητα Κτιρίων.

Εκπτωση 85% στα πρόστιμα προβλέπονται για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με 80% αναπηρία, έκπτωση 80% στους πολύτεκνους και με 67% αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και έκπτωση 70% σε τρίτεκνους με οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Για όλους οι 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που προβλέπει ο σημερινός νόμος (4014/11) για την καταβολή των προστίμων γίνονται 10 εξαμηνιαίες με ελάχιστη καταβολή 5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ