Τετάρτη 17 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μονά - ζυγά δικά τους

Γρηγοριάδης Κώστας

Παγανιά έχουν βγει τα διάφορα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) με αφορμή την έναρξη της υποβολής αιτήσεων για την ένταξη ανέργων στο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας». Τα ΚΕΚ ενδιαφέρονται να προσελκύσουν τους άνεργους προκειμένου να τους παρέχουν κατάρτιση διάρκειας 80 ωρών, με αντάλλαγμα το ποσό των 1.100 ευρώ για κάθε έναν, και στη συνέχεια να τους προωθήσουν σε επιχειρήσεις για 500 ώρες πρακτικής άσκησης, όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

Ανάμεσα σε αυτά και το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης (ΙΒΕΠΕ) που λειτουργεί υπό τη θεσμική εποπτεία του ΣΕΒ, ως εκπαιδευτικός του βραχίονας. Το ΙΒΕΠΕ - ΣΕΒ προτρέπει, μάλιστα, τους άνεργους να το προτιμήσουν με το σκεπτικό ότι η διασύνδεσή του με το ΣΕΒ «σημαίνει ότι οι καταρτιζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να βρουν απασχόληση στις μεγαλύτερες Εταιρείες/Βιομηχανίες». Ο πρόεδρός του, σύμφωνα με δηλώσεις του στον Τύπο, επισημαίνει ένα ακόμα όφελος για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, «αφού θα δείξουν έτσι έμπρακτα το εταιρικό κοινωνικό τους πρόσωπο».

Μονά - ζυγά δικά τους, τα θέλουν οι βιομήχανοι: Δεν τους αρκεί να επωφελούνται οι επιχειρήσεις τους από το εργατικό δυναμικό που τους προσφέρει το πρόγραμμα χωρίς να πληρώνουν μισθό και ασφάλιση, ούτε να καταλήγει το ποσό της «Επιταγής Εισόδου» στο ταμείο τους, μέσα από το ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ - ΣΕΒ. Θέλουν να παρουσιάσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και ως «κοινωνική προσφορά» και συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Μόνο που η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια γιατροσόφια. Να γιατί ενιαία εργαζόμενοι - άνεργοι πρέπει να παλεύουν για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, αφού η ανεργία είναι σύμφυτη του καπιταλισμού, δεν εξαλείφεται στα πλαίσιά του. Επομένως πρέπει ταυτόχρονα ενιαία να οργανώσουν τον αγώνα για την ανατροπή του.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά αναγκάζονται να «ζουν» με κομμένο ρεύμα και εκατοντάδες χιλιάδες άλλα τσουρουφλίζονται από την ακρίβεια στην αγορά και τα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, οι ανατιμήσεις της ΔΕΗ διαδέχονται η μία την άλλη, σε τέτοιο βαθμό που για πολλές οικογένειες το ρεύμα τείνει να γίνει είδος πολυτελείας...

Χτες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου παρουσίασε το νέο σχέδιο για τις καινούργιες ανατιμήσεις με τη διατύπωση... «δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια σε κάποιο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, θα έλεγα μάλλον χαμηλά». Τέτοιο θράσος, τέτοια απάτη! Τα τιμολόγια που θα αυξηθούν για πολλοστή φορά μέσα στα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει το λογαριασμό, «δεν πρόκειται να αυξηθούν»... πολύ, αλλά θα επιβαρυνθούμε με μικρές αυξήσεις, όπως είπε ο υφυπουργός της συγκυβέρνησης.

Η αθλιότητα των ανθρώπων που μοναδικό τους στόχο έχουν να ικανοποιούν τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, δεν έχει τελειωμό. Και το λέμε αυτό επειδή τούτη είναι η ενδέκατη ανατίμηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οι διάφοροι Παπαγεωργίου, βέβαια, έχοντας στόχο να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες ώστε το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο να έχει εξασφαλισμένα κέρδη από επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, μπορούν να αντέξουν τόσες κι άλλες τόσες ανατιμήσεις στο ρεύμα. Μόνο που δεν ισχύει το ίδιο για τις εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα και τις τόσες και τόσες χιλιάδες που μένουν σε σπίτια με κομμένο ρεύμα.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν αυτοί, το μόνο που μπορούν να κάνουν όσοι καταστρέφονται από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, είναι να αντισταθούν, να οργανωθούν και να παλέψουν, ώστε να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική.

Κάλπικη ευαισθησία

Ξαφνικά τον πήρε ο πόνος τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, και με επιστολή του στη διοίκηση του ΟΑΕΔ ζητά «την άμεση κατάρτιση επείγοντος προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για το έτος 2013, καθώς και προγράμματος φιλοξενίας σε θερινές κατασκηνώσεις παιδιών ανέργων και χαμηλόμισθων εργαζομένων...».

Υπενθυμίζουμε ότι αρκετά χρόνια νωρίτερα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εναλλάξ, είχαν «αξιοποιήσει» τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας ως «εργαλεία» πελατειακών σχέσεων και παράλληλα υπονόμευαν σταθερά το έργο τους και τις όποιες παροχές προς τους εργαζόμενους. Εφτασε το «πλήρωμα του χρόνου» και «παρέα» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατάργησαν τους δύο οργανισμούς και μετέφεραν τα αποθεματικά και την όποια περιουσία τους στον ΟΑΕΔ. Φρόντισαν, επίσης, με μια προκλητική απόφαση να απαλλάξουν τους εργοδότες από την εισφορά τους υπέρ των δύο οργανισμών (1,1%, που αντιστοιχεί σε 247 εκατομμύρια ευρώ ετησίως), όχι όμως τους εργαζόμενους, που συνεχίζουν να πληρώνουν.

Τώρα, εκ των υστέρων, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιδείξει «ευαισθησία» για τα θύματα της πολιτικής της. Για τις χιλιάδες οικογένειες, συνταξιούχων και ανέργων, που ενώ τους έκοψαν τις συντάξεις και τους άφησαν χωρίς δουλειά, τους στέρησαν και το δικαίωμα για λίγες μέρες διακοπών. Το ενδιαφέρον τους είναι πέρα για πέρα κάλπικο, γιατί και το όποιο πρόγραμμα θα καταρτιστεί θα αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων. Αλλωστε, το ομολογεί και ο ίδιος στην επιστολή του προς τον ΟΑΕΔ αφού κάνει λόγο για πρόγραμμα «μικρότερης κλίμακας» από τα προηγούμενα χρόνια.

Θέλουν καταστροφή του λαού

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας, τα αστικά επιτελεία όρμησαν στις λαϊκές συνειδήσεις. Επιστρατεύοντας ψεύδη, ισχυρίζονται ότι «δεν επιβλήθηκαν νέα μέτρα», ότι «οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πέτυχαν» και ότι «το κλίμα αλλάζει». Κι ακόμα ότι «η χώρα γλίτωσε την καταστροφή», «η Ελλάδα απέφυγε "ατύχημα" ανάλογο της Κύπρου», «οι καταστροφολόγοι διαψεύστηκαν». Ο Αντ. Σαμαράς, μάλιστα, ανακοίνωσε περιχαρής ότι «σε λίγο η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από μνημόνια». Η συντονισμένη εκστρατεία παραπλάνησης του λαού δεν μπορεί να καλύψει την πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα ζουν εδώ και καιρό την καταστροφή τους.

Το νέο πακέτο μέτρων, ύψους 4 δισ. ευρώ, που ενέκριναν οι εταίροι της συγκυβέρνησης, θα σπρώξει ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια τη λαϊκή οικογένεια. Το χαράτσι της ΔΕΗ επεκτάθηκε για όλο το 2013 και σε συνδυασμό με την εφαρμογή νέων αντικειμενικών αξιών θα λεηλατήσει άγρια το λαϊκό εισόδημα. Η ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία θα γίνει θηλιά στο λαιμό των μικροϊδιοκτητών. Οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2013 - 2014, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά ότι «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται», οδηγούν στην εξαφάνιση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα βάρβαρα μέτρα δεν τελειώνουν εδώ. Η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου, τον Ιούνη, θα κλιμακώσει την αντιλαϊκή επέλαση.

Κυβέρνηση και τρόικα ήδη επεξεργάζονται σχέδια για την παραπέρα μείωση του κατώτατου μισθού στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για «δημοσιονομικό κενό» 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό και οι προβλέψεις ότι η «τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων στο τέλος του 2013 θα αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ (εξαιτίας των μαζικών απολύσεων και της υψηλής ανεργίας) στρώνουν το έδαφος για νέες περικοπές μισθών, συντάξεων, περαιτέρω μειώσεις κοινωνικών δαπανών, νέο καταιγισμό φόρων. Η κατάσταση δεν «αλλάζει» υπέρ του λαού, όπως κομπάζει το πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας, γιατί οι πολιτικές του υπηρετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και προασπίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Δεν πρόκειται όμως να διαφοροποιηθεί προς όφελός του ούτε με το «άλλο μείγμα» διαχείρισης που υπόσχεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην ούγια του έχει τον ίδιο φιλομονοπωλιακό προσανατολισμό.

Οι χτεσινές αναφορές του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» περί «αναστολής του μνημονίου» και «επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων», που δήθεν θα αποτρέψουν την καταστροφή, είναι το όχημα για τη συνέχιση της βαρβαρότητας, αφού θεωρούν δεδομένη τη διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ και τα μονοπώλια ακούνητα στην οικονομία. Εξάλλου και οι εταίροι της συγκυβέρνησης ετοιμάζουν νέα «διαπραγμάτευση για τις δανειακές συμβάσεις», που θα οδηγήσει σε νέο «κούρεμα», άρα και νέο μνημόνιο. Η λύση για το λαό δεν θα έρθει «από τα πάνω», ούτε από οποιαδήποτε αστική διαχείριση. Θα έρθει με τη δική του οργάνωση και συμμαχία, για να ανακόψει τη θύελλα, να αντεπιτεθεί και να πετάξει τα μονοπώλια από την οικονομία και την εξουσία. Σταθμός στους αγώνες που έρχονται μπορεί και πρέπει να αποτελέσει η 1η του Μάη, για τον ταξικό γιορτασμό της οποίας δουλεύει εντατικά το ΠΑΜΕ.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αναπλάσεις σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου

Γρηγοριάδης Κώστας

Συνεχίζονται οι αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών που πρόλαβαν και αγόρασαν εκεί φτηνά γη. Κυβέρνηση και δημοτική αρχή στηρίζουν ποικιλότροπα τέτοιες δράσεις αναδεικνύοντας ποιους ωφελούν με την πολιτική τους.

Χαρακτηριστικά χτες έγινε σύσκεψη πλήθους παραγόντων στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου αποφασίστηκαν μέτρα στήριξης του έργου «αστικής αναζωογόνησης» της περιοχής Κεραμεικού - Μεταξουργείου. Ετοιμάζεται τα τελευταία έξι χρόνια από την ιδιωτική εταιρεία OLIAROS, που τοποθετήθηκε εγκαίρως σε μια περιοχή η οποία αφέθηκε δεκαετίες ολόκληρες επίτηδες στην υποβάθμιση και την παρακμή. Τώρα, με τις πλάτες κυβέρνησης, δημοτικής αρχής και ΕΕ, σχεδιάζει να βγάλει την επένδυσή της στο πολλαπλάσιο. Τα σχέδια της εταιρείας, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, προβλέπουν κατασκευή και μετασκευή 30 κτιρίων, κατασκευή φοιτητικών και «εξειδικευμένων» κατοικιών (βλ. ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και πανάκριβα πολυτελή διαμερίσματα), στέγαση επιχειρήσεων κλπ.

Πρεμούρα κυβερνώντων, δημοτικής αρχής και ιδιώτη, είναι να χρηματοδοτηθεί από το ευρωενωσιακό επενδυτικό ταμείο JESSICA που λειτουργεί υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και διαχειριστής του για την περιφέρεια Αττικής είναι η Εθνική Τράπεζα (στη σύσκεψη μετείχε και εκπρόσωπός της).

Η OLIAROS διεκδικεί από το JESSICA δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ. Συν τα φορολογικά κίνητρα που θα έχει. Το ΥΠΑΝ στηρίζει μέσω των διαδικασιών ταχείας αδειοδότησης (Fast Track), ενώ η δημοτική αρχή έχει προκρίνει την ένταξη του έργου στο JESSICA. Ταυτόχρονα βοηθά τον ιδιώτη εντάσσοντας παράπλευρα έργα στο ΕΣΠΑ, ύψους 7 εκατ. ευρώ (κατασκευή παιδικού σταθμού, «πράσινου» ποδηλατόδρομου, ανάπλαση της πλατείας Αυδή, φωτισμός ολόκληρης της περιοχής με νέας τεχνολογίας λαμπτήρες)...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο στόχος είναι τα έργα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί το 2015, για να δοθεί πρόσθετη αξία στην περιοχή όπου τοποθετήθηκε ο ιδιώτης. Συν το γεγονός ότι τα συναρμόδια υπουργεία και ο δήμος συντονίζονται για να αντιμετωπίσουν τους παράνομους οίκους ανοχής στην περιοχή, το δε υπουργείο Δημόσιας Τάξης σπεύδει για καλύτερη αστυνόμευσή της.

Ολα αυτά θα μπορούσαν να τα κάνουν χρόνια τώρα προς όφελος του λαού, πριν εξωθηθούν να φύγουν απ' εκεί λαϊκά στρώματα απηυδησμένα από τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Επιλογή τους είναι να χαρίσουν τις λαϊκές αυτές γειτονιές στο μεγάλο κεφάλαιο, χρηματοδοτώντας μάλιστα την ανάπλασή τους με χρήματα των φορολογουμένων, χρήμα του λαού.

Νέα επιτυχία(!) του δημοσιογράφου Φ. Παπούλια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Νέα δημοσιογραφική επιτυχία σημείωσε χτες ο Φ. Παπούλιας και η «Εφημερίδα των Συντακτών», από την οποία μισθοδοτείται για να γράφει ψέματα και παραμύθια σε βάρος του ΚΚΕ. Ο συντάκτης της εφημερίδας σέρβιρε χτες στους αναγνώστες της ένα ακόμα «ρεπορτάζ» από την κοιλιά του, αυτή τη φορά για τη σύνθεση του νέου Πολιτικού Γραφείου που εκλέγει η ΚΕ. Με διαπιστώσεις του τύπου «ο τάδε μπορεί να είναι αλλά μπορεί και να μην είναι» (!), επαναφέρει γελοία σενάρια και προσωπικές του φαντασιώσεις, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις αρχές και τη λειτουργία του ΚΚΕ. Επικαλείται μάλιστα για τα γραπτά του πηγές που «έχουν γνώση των εσωκομματικών λειτουργιών του ΚΚΕ». Αλήθεια, αυτές οι «πηγές» του, δεν τον ενημέρωσαν ότι τα μέλη του απερχόμενου Πολιτικού Γραφείου δεν είναι δώδεκα, όπως γράφει, απαριθμώντας τα μάλιστα ένα ένα, αλλά δεκατρία; Τόσο βαθύς γνώστης του ρεπορτάζ που καλύπτει είναι ο Φ. Παπούλιας! Πουλάει μυθεύματα και πράγματα που γεννάει η φαντασία του. Και η εφημερίδα στην οποία εργάζεται, επιμένει να τα πασάρει στους αναγνώστες της σαν «αντικειμενικό ρεπορτάζ»...

Με το ζόρι...

Αλλες φορές τα βάζουν με την «κομματική ηγεσία» που -δήθεν- επιβάλλει αυθαίρετα αποφάσεις στο Κόμμα, άλλες φορές τα βάζουν με τον τρόπο που οι αποφάσεις λαμβάνονται... Βέβαια, το αληθινό τους πρόβλημα είναι οι ίδιες οι αποφάσεις, η γραμμή και οι αρχές λειτουργίας του ΚΚΕ που ...με το ζόρι θέλουν να τις κάνουν σαν τα μούτρα τους.

Αληθινά, αυτές τις μέρες, οι «κουκουεδολόγοι» έχουν ξεπεράσει εαυτόν στη λύσσα με την οποία πασχίζουν να στριμώξουν το ΚΚΕ στα μέτρα των αστικών κομμάτων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν μάλιστα ορισμένοι. Γράφει λοιπόν στη χτεσινή «Αυγή» ο Θαν. Καρτερός: «... ακόμα και να ήθελε ο Δημήτρης Κουτσούμπας να αλλάξει, όπως ονειρεύονται κάποιοι, έστω και ελάχιστα τη γραμμή του ΚΚΕ, δεν μπορεί να το κάνει - τουλάχιστον αμέσως. Αναλαμβάνει με ομόφωνα ψηφισμένα συνεδριακά ντοκουμέντα, που "τσιμεντάρουν" τη στρατηγική και την τακτική του κόμματος...».

Θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει απλά πως όνειρό τους είναι ένα ΚΚΕ όπου τις αποφάσεις τις διαμορφώνουν και τις εφαρμόζουν ένας ή περισσότεροι «ηγέτες». Οτι δηλαδή θέλουν με το ζόρι το ΚΚΕ να γίνει σαν τα μούτρα τους. Οτι γι' αυτούς δεν έχουν καμία σημασία οι αποφάσεις που συλλογικά συζητούν και παίρνουν τα μέλη του Κόμματος σε όλη τη χώρα, βασισμένα στην πείρα των καθημερινών λαϊκών αγώνων στους οποίους πρωτοπόρα συμμετέχουν.

... σαν τα μούτρα τους!

Οτι είναι αποκαλυπτική η περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζουν τη γνώμη χιλιάδων εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, γυναικών και νέων από τα λαϊκά στρώματα τα οποία, σάρκα από τη σάρκα του λαού μας, δίνουν ως μέλη του ΚΚΕ, αντιπαλεύουν τα προβλήματά τους όχι «τυφλά» αλλά στοχοπροσηλωμένα, έχοντας πλήρη συνείδηση και του αντιπάλου και της διεξόδου.

Ομως, όχι. Δεν είναι ούτε η ιντριγκαδόρικη λογική ούτε η φτήνια (και σε επιχειρήματα) που τους χαρακτηρίζει πρώτα απ' όλα. Είναι η συνειδητή τους επιλογή να χτυπούν ολόπλευρα το ΚΚΕ γιατί είναι το Κόμμα που με συνέπεια αντιπαλεύει την πλουτοκρατία. Από κει ξεκινούν όλα: και η εμμονή τους να καταντήσει το ΚΚΕ ένα κόμμα που λειτουργεί με τους όρους και τους στόχους που βολεύουν την πλουτοκρατία. Ομως, το ΚΚΕ ούτε είναι ούτε και θα γίνει σαν τα μούτρα τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενίσχυση της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές προσέρχονται σήμερα στις κάλπες των συλλόγων τους για να εκλέξουν τα νέα τους Διοικητικά Συμβούλια μέσα από τις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές. Είναι ανάγκη, είναι προς το συμφέρον των ίδιων των φοιτητών και σπουδαστών από τις σημερινές κάλπες να βγουν ενισχυμένα τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.

Οπως για όλες τις λαϊκές οικογένειες έτσι και για τα παιδιά τους, έτσι και για τους φοιτητές η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Πλέον σπάνε και οι τελευταίες αυταπάτες που καλλιεργούσαν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις για να προωθούν τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, ότι τάχα για την ανεργία φταίει η εκπαίδευση που δε δίνει τα κατάλληλα προσόντα στους αποφοίτους, δηλαδή τα προσόντα που ζητάει η αγορά. Τώρα είναι περισσότερο φανερό ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης καλπάζει αχαλίνωτη. Και μαζί μ' αυτά σπάνε και οι ατομικές αυταπάτες ότι τάχα με ένα καλύτερο πτυχίο, μ' ένα καλύτερο μεταπτυχιακό οι εργασιακές προοπτικές για το σημερινό φοιτητή θα είναι καλύτερες.

Το κόστος σπουδών ήταν πάντα υψηλό, τώρα έχει γίνει δυσβάσταχτο. Σήμερα είναι πολλοί περισσότεροι οι φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και ξέρουν ότι τέτοια προβλήματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν και αύριο ως απόφοιτοι. Από την άλλη, γίνεται ακόμα πιο φανερή η γύμνια των υποδομών στα δημόσια ιδρύματα αναφορικά με τη φοιτητική μέριμνα, με τον πρόσφατο χαμό των δυο σπουδαστών στη Λάρισα που προσπάθησαν να ζεσταθούν με αυτοσχέδιο μαγκάλι, να επιβεβαιώνει με τον πλέον τραγικό τρόπο αυτή τη γύμνια.

Ολο και πιο έντονα γίνεται φανερό ότι ατομικές λύσεις δεν υπάρχουν. Χωρίς οργάνωση και σύγκρουση με αυτή την πολιτική, με την πολιτική των μονοπωλίων δεν υπάρχει διέξοδος. Να γιατί πρέπει λοιπόν το φοιτητικό κίνημα να γίνει αναπόσπαστο μέρος του λαϊκού κινήματος και να βάλει στο επίκεντρο της πάλης του τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας κι όχι το συμβιβασμό και τις θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Για να δυναμώσει όμως αυτή η κατεύθυνση του αγώνα για την πραγματική διέξοδο, είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση και η ανασύνταξη του ίδιου του φοιτητικού κινήματος.

Είναι ανάγκη η οργάνωση των ίδιων των φοιτητών και η δράση τους για ζωντανούς συλλόγους και μαχητικά όργανα. Είναι στο χέρι τους, είναι δική τους υπόθεση να κλείσουν την πόρτα στον εκφυλισμό του κινήματος που χρόνια τώρα καλλιεργούν οι δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, συνεπικουρούμενες κατά περίπτωση από ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ. Κι αυτό έχει άμεση σχέση με τη συμμετοχή τους στις σημερινές εκλογές και με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής Κ.Σ., αλλά και με το αύριο, με την καθημερινή συμμετοχή και δράση τους στις σχολές, την οργάνωση του κινήματος παντού, στα έτη και τα εξάμηνα, σε εκλεγμένες επιτροπές. Φοιτητές οργανωμένοι κι αποφασισμένοι μπορούν να κάνουν στη μπάντα τους αντιπροσώπους που δεν τους εκφράζουν, που δε λογοδοτούν, μπορούν να βάλουν στην άκρη τα εκφυλισμένα παραταξιακά όργανα, να τα καθαιρέσουν και τέτοια παραδείγματα είχαμε φέτος σε κάποιους συλλόγους. Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να δυναμώσουν και η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής σήμερα είναι εγγύηση της πάλης σε αυτή την κατεύθυνση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ