Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Νέο πρόγραμμα για τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών

Αντιδράσεις από ΕΛΜΕ και Συλλόγους

Το υπουργείο Παιδείας διοργανώνει ένα πρόγραμμα με την ονομασία ΕΥΖΗΝ (Εθνική Δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων), το οποίο, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, πραγματοποιείται στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που καλούνται να το υλοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής με «μετρήσεις σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης» και οι νηπιαγωγοί μόνο με μετρήσεις σωματικής διάπλασης. Αυτή η φάση υποτίθεται προς πρέπει να είχε υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα, ώστε να προχωρήσουν σε δεύτερη φάση, η οποία αφορά την «αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών, μέσω της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίου». Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται πως «οι αξιολογήσεις συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των παιδιών θα γίνουν από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει και την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος (Καθηγητής Λ. Συντώσης)».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά «εκφράζει την αντίθεσή του στο πρόγραμμα αυτό, όπως και σε κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το σχολείο για διενέργεια ερευνών που μπορεί να δοθούν σε οποιαδήποτε εταιρεία, η μελέτη των διατροφικών συνηθειών και της φυσικής κατάστασης των μαθητών, θα πρέπει να είναι ευθύνη της πολιτείας μέσα από την οργάνωση του σχολείου και της Πρωτοβάθμιας Υγείας».

Η ΕΛΜΕ καλεί τους γυμναστές να μην υλοποιήσουν το πρόγραμμα και «τους Συλλόγους Γονέων να αντιδράσουν και να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια μιας εταιρείας».

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τέτοια δράση στα σχολεία και ειδικότερα για το πρόγραμμα αυτό να πούμε ότι δεν υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν πραγματοποιείται έρευνα για να πουληθούν αργότερα τα στοιχεία σε εταιρεία, τη στιγμή μάλιστα που δε διασφαλίζονται τα προσωπικά στοιχεία των μαθητών. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα καλούν ακόμα και το μικρό κόστος αγοράς υλικών να το καλύψει η Σχολική Επιτροπή.

Ενας ακόμη λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο κατά το παρελθόν έχει εκπονήσει και άλλες τέτοιες έρευνες με χορηγούς ιδιωτικές εταιρείες, αλλά πολλές φορές και για λογαριασμό τους, χαρακτηριστικό ότι και στο πρόγραμμα αυτό αναφέρουν σαν χορηγό την ΟΠΑΠ».

Ανακοίνωση ενάντια στη λειτουργία του προγράμματος, εξέδωσε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη», υπενθυμίζοντας πως δεν πάνε πολλά χρόνια (2005), που το «Χαροκόπειο», με τη χρηματοδότηση της Coca Cola, οργάνωνε έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία (Δ' τάξη), με θέμα «Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία». Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ