Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τη δουλειά μας στις σχολές μαθητείας

Θέλω να εκφράσω την απολυτή συμφωνία μου με τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο. Σωστά προκύπτει ότι ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η οικοδόμηση γερών κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων στους χώρους μαθητείας. Στο διάστημα που πέρασε από το προηγούμενο Συνέδριο το Κόμμα μας έχει αποκτήσει πλούσια πείρα από την προσπάθεια αυτή, οι Θέσεις συμβάλουν στη γενίκευσή της, αναδεικνύουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην παρέμβαση και στον προσανατολισμό μας.

Θα ήθελα να σταθώ σε κάποιες πλευρές από τη δουλειά μας στη νεολαία και συγκεκριμένα στις σχολές μαθητείας και τη βοήθεια στην ΚΝΕ.

Βασικό συμπέρασμα είναι ότι η ΚΝΕ με την καθοριστική συμβολή του Κόμματος μέτρησε βήματα στη συγκρότηση και λειτουργία της, ανέπτυξε και ανανέωσε τις γραμμές της.

Επιβεβαιώνεται και από την προσπάθεια που γίνεται στην προσυνεδριακή περίοδο, στη δουλεία με τις Θέσεις. Στην πανεξόρμηση με τις Θέσεις δόθηκαν εκατοντάδες φύλλα σε νέους από τις σχολές μαθητείας, σε νέους εργάτες. Το δυναμικό μας κάνει προσπάθεια να τις μελετήσει, να τις αφομοιώσει, να συμβάλλει στη βελτίωσή τους, υπάρχουν Κνίτες που πρώτη φορά συμμετέχουν σε τέτοια διαδικασία, είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι δεν έχουν διαβάσει στη ζωή τους κείμενο με αυτή την έκταση. Εχουν γίνει συζητήσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις που συμμετέχουν δεκάδες εργατόπαιδα.

Βελτιώθηκε η λειτουργία και η συγκρότηση των ΟΒ. Βοήθησαν σε αυτό τα μαθήματα που έγιναν για το Δοκίμιο Ιστορίας και τα μαθήματα για το σοσιαλισμό στη βάση της Απόφασης του 18ου Συνεδρίου. Εκφράστηκε αυτό στην άνοδο της διακίνησης του κομματικού Τύπου, στην υπερκάλυψη των πλάνων όλων των Οικονομικών Εξορμήσεων, στην άνοδο της ιδεολογικής - πολιτικής παρέμβασης. Βήματα έχουν γίνει και σε σχέση με την προετοιμασία ένταξης ενός νέου στην ΚΝΕ, είναι πιο ώριμα βιογραφικά. Συνέχισε η ΚΝΕ να τροφοδοτεί το Κόμμα με νέα μέλη, εργατικά στελέχη πέρασαν για να αξιοποιηθούν στην Κομματική Οργάνωση.

Κάποια ζητήματα για την παρέμβασή μας στις σχολές μαθητείας.

Στους χώρους όπου δεν έχουμε δυνάμεις το βασικό εμπόδιο είναι η άγνοια, η θολούρα γύρω από τα αίτια της κρίσης, η μεγάλη απόσταση που υπάρχει από τις θέσεις μας, την προσφορά του σοσιαλισμού κλπ. Η λογική του καλού αφεντικού, το κοινό συμφέρον εργοδότη και εργαζομένων είναι το πρώτο και βασικό ζήτημα με το οποίο διαπαιδαγωγούνται καθημερινά οι σπουδαστές.

Η λογική τού μόνοι μας χωρίς κόμματα, ότι όλοι είναι το ίδιο, καλλιεργείται από όλες τις άλλες δυνάμεις, πρώτα και κύρια από τον ίδιο το μηχανισμό μέσα στις σχολές, όπως οι διευθυντές κάθε φορά που πάει να γίνει μια κινητοποίηση. Π.χ. στα νυχτερινά Ευόσμου και Κόκκινο μπροστά στην τελευταία απεργία βάλαμε στο 15μελές προς ψήφιση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Και στα 2 σχολεία έκαναν παρέμβαση οι διευθυντές για να διακόψουν τη συνεδρίαση με το αιτιολογικό ότι οι μαθητές δεν πρέπει να ασχολούνται με τα πολιτικά και ότι μια απόφαση υπέρ του ΠΑΜΕ θα ενοχλήσει τη Χρυσή Αυγή.

Δυσκολία είναι και η διαλυτική κατάσταση στα σπουδαστικά συμβούλια, η ανοργανωσιά, ο εκφυλισμός που αποτελεί εμπόδιο, δυσκολεύει στο να βγάζουν συμπεράσματα οι ίδιοι οι σπουδαστές από την πείρα τους, στο να ξεχωρίζουν οι πρωτοπόροι, να κερδίζονται με τη στρατηγική μας. Η τυπική λειτουργία τους εξυπηρετεί την κυβέρνηση και τα όργανά της, τη διεύθυνση που θέλουν οι σπουδαστές να δέχονται και να στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, δημιουργεί τη μοιρολατρία, σπέρνει απογοήτευση και καλλιεργεί στη συνείδηση των σπουδαστών την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, τους απομακρύνει από την αξία της οργανωμένης πάλης.

Η αστική τάξη ιεραρχεί σε αυτούς τους χώρους όπως και εμείς, γιατί από εκεί παίρνει γρήγορα φθηνό εργατικό δυναμικό. Θέλει αυτά τα παιδιά να είναι με σκυφτό το κεφάλι, να μη διεκδικούν τίποτα. Δε θέλουν συμβούλια που θα συμμετέχουν μέλη της ΚΝΕ και αγωνιστές σπουδαστές, που θα οργανώνουν την πάλη, αλλά συμβούλια που εύκολα θα χειραγωγούν και θα ελέγχουν. Σε πολλές άλλωστε περιπτώσεις γίνονται εκλογές νοθευμένες, τα συμβούλια διορίζονται από το διευθυντή.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι: σε έναν ΟΑΕΔ, σε ΓΣ που πραγματοποιήθηκε μπροστά στην τελευταία απεργία, ο πρόεδρος του 7μελούς (χρυσαυγίτης) πρότεινε να παρθεί απόφαση να απαγορεύεται οι σπουδαστές να παίρνουν ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, αντίστοιχα σε άλλον ΟΑΕΔ ο πρόεδρος του 7μελούς (χρυσαυγίτης) απείλησε πως θα πάρουν αντίστοιχη απόφαση. Παλιότερα μέλος της ΚΝΕ εκλεγμένος στο 7μελές είχε καθαιρεθεί λόγω «πολιτικής δράσης», ή στην ΑΕΝ Μακεδονίας που σε συνέλευση των σπουδαστών που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΚΝΕ μέλος του ΔΣ (μέλος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ) «άρπαξε» το μικρόφωνο από την Κνίτισσα που μιλούσε...

Αντιθέτως εκεί που έχουμε δυνάμεις και παρεμβαίνουμε πολύ κόσμος προβληματίζεται, κινητοποιείται. Υπάρχει θετική πείρα από το προηγούμενο διάστημα, όπως στο νυχτερινό των Αμπελοκήπων, που έγινε εκδήλωση για τη στήριξη του αγώνα των χαλυβουργών και οι μαθητές στήριξαν οικονομικά από το υστέρημά τους, που σε όλες τις απεργίες παίρνονται αποφάσεις συμμετοχής μετά από ΓΣ των μαθητών, που είναι προγραμματισμένη εκδήλωση για το ζήτημα των ναρκωτικών.

Στον ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου μπροστά στην τελευταία απεργία που πήγε το ΠΑΜΕ και μίλησε τη μια ώρα του μαθήματος στα 2 έτη της ειδικότητας ζαχαροπλαστών, νέοι ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τα ταξικά σωματεία.

Ακόμα στην ΕΠΑΣ Σταυρούπολης που έκαναν κατάληψη και καθαιρέθηκε ο πρόεδρος που ήταν απέναντι στις κινητοποιήσεις.

Η πείρα από την παρέμβασή μας, παρά τις αδυναμίες και τις δυσκολίες, δείχνει ότι ο δρόμος για να στεριώσει η ΚΝΕ και το Κόμμα σε αυτούς τους χώρους είναι η σταθερή, καθημερινή παρουσία με όλους τους τρόπους και τις μορφές, την κομματική περιοδεία, τη συνεχή παρουσία με τον «Οδηγητή» και τον «Ριζοσπάστη», την προσπάθεια να πρωτοστατούμε και να οργανώνουμε τις διεκδικήσεις των σπουδαστών, να τους φέρνουμε σε επαφή με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Είναι χώροι που τροφοδοτούν το Κόμμα με δυνάμεις σε κρίσιμους κλάδους, από αυτούς εξασφαλίζεται η βελτίωση στη σύνθεση και η συνέχεια στην ηλικιακή ανανέωση των γραμμών του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Μπροστά λοιπόν στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ καλούμαστε να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα βήματα στην παρέμβασή μας στη νεολαία, στον προσανατολισμό μας, στην οικοδόμηση στη βιομηχανία και στις σχολές μαθητείας.


Αλέξης Γουσόπουλος
ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ