Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Μύλος για τα λαϊκά συμφέροντα και το «σχέδιο Β»

«Αλέθει» τα αποθεματικά των Ταμείων και το δημόσιο πλούτο για να σωθούν οι τράπεζες

Ουρές σχηματίστηκαν και χτες έξω από καταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ οι φήμες ότι κλείνει, έβγαλαν το απόγευμα τον κόσμο στο δρόμο
Ουρές σχηματίστηκαν και χτες έξω από καταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ οι φήμες ότι κλείνει, έβγαλαν το απόγευμα τον κόσμο στο δρόμο
Στο απόγειό τους βρέθηκαν χτες τα παζάρια ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση, τους εταίρους της στην ΕΕ και τη Ρωσία, για τη διαχείριση της κρίσης, με αιχμή τους πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου του Γιούρογκρουπ από την κυπριακή Βουλή.

Το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου, που συνεδρίασε χτες το πρωί, κατέληξε σε «συμβιβαστική πρόταση» για τη δημιουργία ενός «Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης», προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 5,8 δισ. ευρώ, τα οποία, με βάση την απόφαση του Γιούρογκρουπ, προβλέπονταν να βρεθούν από την επιβολή τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων.

Η πρόταση πήρε τη μορφή νομοσχεδίων, τρία από τα οποία κατατέθηκαν αργά χτες βράδυ στη Βουλή και θα συζητηθούν σήμερα, με τη μορφή του κατεπείγοντος. Τα τρία νομοσχέδια, που συγκροτούν το «σχέδιο Β» της κυπριακής κυβέρνησης, αφορούν τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την «εξυγίανση των τραπεζών».

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, «το ΕΤΑ έχει σκοπό να χρηματοδοτεί και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, να προωθεί και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας».

Οι πόροι του συγκεκριμένου ταμείου «θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα, χρεόγραφα, αξιόγραφα και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα».

Ομόλογα -σύμφωνα με πληροφορίες- θα κληθούν να αγοράσουν τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και οι ημικρατικοί οργανισμοί. Πρόκειται δηλαδή για Ταμείο που θα τιτλοποιήσει, κατά κύριο λόγο, τη δημόσια περιουσία και τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, στο όνομα του να σωθούν οι τράπεζες. Στην αγορά ομολόγων θα συμμετέχουν, όπως όλα δείχνουν, και τα ασφαλιστικά ταμεία με τα αποθεματικά τους, όπως έγινε και στην Ελλάδα με το PSI, όπου μάλιστα η συμμετοχή τους ντύθηκε με τον μανδύα της «εθελοντικής» προσφοράς για το «εθνικό συμφέρον».

Δεδομένο το «κούρεμα» καταθέσεων

Οσον αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προβλέπει την κήρυξη από τον ΥΠΟΙΚ προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, όπως αυτή που ισχύει στην Κύπρο τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, καθώς και την ανάθεση εξουσιών στον υπουργό Οικονομικών ή τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για να παίρνουν περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων, με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να εμποδιστεί η μαζική απόσυρση κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες.

Η τρίτη πρόταση που θα τεθεί προς έγκριση αφορά την εξυγίανση των τραπεζών, με αιχμή τη Λαϊκή Τράπεζα (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ) κατά τα πρότυπα των «εξυγιάνσεων» που έγιναν και στην Ελλάδα με την ΑΤΕ και το ΤΤ. Πέρα από τη συνεδρίαση της Βουλής, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί, σήμερα θα γίνει και νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεδρίασε χτες έκτακτα το Γιούρογκρουπ με τηλεδιάσκεψη και κάλεσε την κυβέρνηση της Κύπρου να παρουσιάσει όσο το δυνατό συντομότερα ένα νέο σχέδιο - πρόταση, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το «πρόγραμμα αναδιάρθρωσης».

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα και «θα σέβεται τις παραμέτρους που είχε καθορίσει νωρίτερα το Γιούρογκρουπ», στις οποίες περιλαμβανόταν το κούρεμα των καταθέσεων, που απέρριψε η Κυπριακή Βουλή. Ταυτόχρονα, το Γιούρογκρουπ σημειώνει τη «σημασία» της εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, δείχνοντας ότι το όποιο τέλος θα επιβληθεί πάνω από αυτό το ποσό.

Σύμφωνα με τον Πανίκο Δημητριάδη, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει «πρόγραμμα στήριξης» της κυπριακής οικονομίας. Μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επανέλαβε την πρόταση για αναζήτηση λύσης εκτός των πλαισίων της τρόικας, χαιρετίζοντας ως μικρό βήμα τη συμφωνία για το Επενδυτικό Ταμείο που συμφωνήθηκε. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, για «ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα», όπως είπε, ζητώντας αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Συνεχίζονται τα παζάρια στη Μόσχα

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, καθώς και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, παρέμεναν και χτες στη Μόσχα, όπου συνεχίζονται οι συνομιλίες, για «ρωσική βοήθεια», παράλληλα με την εξέλιξη της Συνόδου Ρωσίας - ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν, σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ, στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα και όχι σε ένα νέο δάνειο.

Ο Μιχ. Σαρρής εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος λέγοντας ότι η χτεσινή νύχτα αναμενόταν μακρά, στη Μόσχα, λέγοντας ότι υπάρχει θέληση από τη ρωσική κυβέρνηση να βοηθήσει και ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την κυπριακή πλευρά. Στο τραπέζι «έπεσαν» και τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου σαν αντάλλαγμα προς την όποια ρώσικη «βοήθεια», με τη Ρωσία να σκληραίνει τη στάση της και τον Ντ. Μεντβέντεφ να υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα, καθώς «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκεί ιδιαίτερα προβλήματα με την Τουρκία».

Χτες, εξάλλου, η ρωσική τράπεζα VTB ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για εξαγορά οποιασδήποτε τράπεζας στην Κύπρο, καθώς οι δύο μεγάλες τράπεζες της χώρας βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση και χρειάζονται εξυγίανση με τη μορφή οικονομικής βοήθειας. Εκλεισε έτσι άλλο ένα κεφάλαιο της «εναλλακτικής χρηματοδότησης» από τη Ρωσία, όπως προβλεπόταν στο «σχέδιο Β» της κυπριακής κυβέρνησης.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την απόφαση του Γιούρογκρουπ, που απείλησε ανοιχτά τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε δηλώσεις του στη Μόσχα, ανέφερε ότι «έχει επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας», στην υπόθεση της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών του Γιούρογκρουπ» και η Ρωσία δεν ενημερώθηκε, διότι «ούτε οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ενημερώθηκαν».

Ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, από την πλευρά του, απείλησε με αναθεώρηση της θέσης του ευρώ στα ρωσικά αποθέματα, εάν τα συμφέροντα της Μόσχας ζημιωθούν από τις εξελίξεις στην Κύπρο, λέγοντας ότι η προοπτική επιβολής έκτακτου τέλους από την ΕΕ στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελούν ρωσικά κεφάλαια «είναι λόγος για να επανεξετασθεί το ευρώ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλέκεται κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών(2013-08-24 00:00:00.0)
Αξιολόγηση της τρόικας και νέα μέτρα(2013-07-18 00:00:00.0)
Μύλος για τα λαϊκά συμφέροντα και το «σχέδιο Β»(2013-03-22 00:00:00.0)
Σπάει σε «καλό» και «κακό» κομμάτι(2013-03-22 00:00:00.0)
Χρεοκοπούν το λαό είτε με «σχέδιο Α», είτε με «σχέδιο Β»(2013-03-21 00:00:00.0)
Φουντώνει η κόντρα για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης(2013-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ