Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΣΤΑ «ΦΟΡΜΠΣ»
Οι Κροίσοι ακόμα πιο πλούσιοι

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η καπιταλιστική κρίση που ρημάζει τους λαούς φέρνει νέο πλούτο στους Κροίσους του πλανήτη. Η λίστα του αμερικανικού περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους δείχνει ότι αυτοί αυξήθηκαν. Η λίστα «φιλοξενεί» φέτος 1.426 δισεκατομμυριούχους, 200 περισσότερους από πέρυσι. Ολοι μαζί οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη μετρούν μία περιουσία 5,4 τρισεκ. δολαρίων, έναντι 4,5 τρισεκ. πέρυσι. Οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή της κατάταξης με 442 δισεκατομμυριούχους (425 το 2012), με την Ασία να ακολουθεί κατά πόδας (386), την Ευρώπη να έπεται (366) και την Λατινική Αμερική να απέχει ακόμη πολύ (με 129).

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ παραμένει ο πλουσιότερος με προσωπική περιουσία που εκτιμάται στα 73 δισεκ. δολάρια (κατά 4 δισεκ. μεγαλύτερη από το περασμένο έτος). Στη δεύτερη θέση ο Αμερικανός Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, με 67 δισεκ. δολάρια - ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Ισπανός Αμάνθιο Γκαρθία, της εταιρείας ένδυσης Zara με 57 δισ. ο οποίος κέρδισε δύο θέσεις στην κατάταξη και πέρασε μπροστά από τον Αμερικανό επιχειρηματία «φιλάνθρωπο» Ουόρεν Μπάφετ, που έρχεται τέταρτος με 53,5 δισεκ. δολάρια.

Στη λίστα Forbes υπάρχουν και τρεις Ελληνες και πολύ Ελληνοαμερικάνοι καπιταλιστές. Στη θέση 412 βρίσκεται o εφοπλιστής Σπύρος Λάτσης, με 3,3 δισ. δολάρια, στη θέση 527 ο Αριστοτέλης Μυστακίδης «επενδυτής» με περιουσία 2,7 δισ. δολάρια, και ακολουθεί ο Φίλιππος Νιάρχος, στη θέση 554 και περιουσία 2,6 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ