Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνάντηση Πούτιν με Γιανουκόβιτς

Στις 4 Μάρτη στην προεδρική εξοχική κατοικία του Πούτιν στο Ζαβίντοβο, 150 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αντίστοιχα. Η συνάντηση, χωρίς την παρουσία υπουργών και συμβούλων, πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τη συνάντηση κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών. Δεν προβλεπόταν η υπογραφή κάποιων συμφωνιών, αλλά η συζήτηση των ρωσο-ουκρανικών θεμάτων. Βέβαια, είναι γνωστό πως κατά την έναρξη των συνομιλιών, παρουσία των δημοσιογράφων, σημειώθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, πως οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ρωσίας και Ουκρανίας μειώθηκαν σχεδόν κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια κι έφτασαν πέρσι τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τη μεριά του ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σημείωσε πως οι παραπάνω «απώλειες» συνδέονται με την εμφάνιση της Τελωνειακής Ενωσης Ρωσίας - Καζαχστάν - Λευκορωσίας και την αδύναμη σχέση της Ουκρανίας σ' αυτή τη διαδικασία. Ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Βλ. Πούτιν ότι η ένταξη της χώρας του στην Τελωνειακή Ενωση θα συνοδευτεί με αύξηση του ΑΕΠ, αλλά υπογράμμισε πως πέρα από τις οικονομικές υπάρχουν και οι πολιτικές διαστάσεις αυτού του ζητήματος. Ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε πως από το 2015 στην παραπάνω Τελωνειακή Ενωση θα ισχύει καθεστώς «ελεύθερης μετακίνησης της εργατικής δύναμης», κάτι που σημαίνει ότι θα επιβληθούν περιορισμοί με τις άλλες χώρες της ΚΑΚ, όπως και απέναντι στην Ουκρανία.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τη συνάντηση και όπως χαρακτηριστικά εκτιμά η ρωσική κυβερνητική εφημερίδα «Ροσίσκαγια γκαζέτα», η Ουκρανία βρίσκεται μπροστά στην επιλογή: Η να γίνει μέλος της Τελωνειακής Ενωσης, ή να έχει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ