Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι κομμουνιστές τίμησαν τον Στάλιν

Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ καταθέτει στεφάνι στον τάφο του Στάλιν στο Κρεμλίνο
Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ καταθέτει στεφάνι στον τάφο του Στάλιν στο Κρεμλίνο
Στις 5 Μαρτίου τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ρωσίας, με διάφορες εκδηλώσεις, τίμησαν τον Ιωσήφ Στάλιν, ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, με την ευκαιρία της επετείου 60 χρόνων από το θάνατό του.

Στην Κόκκινη Πλατεία, χιλιάδες άνθρωποι με επικεφαλής τον Γκενάντι Zιουγκάνοφ, ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στο τάφο του Ι. Στάλιν. Την ίδια ώρα, 60 χρόνια μετά το θάνατό του, ο Στάλιν παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων, αφού η ντόπια και ξένη αστική τάξη, μην μπορώντας να του συγχωρέσει ότι επί ηγεσίας του μπήκαν οι βάσεις του σοσιαλισμού και συντρίφτηκε η ντόπια αντίδραση και ο ναζισμός, εδώ και δεκαετίες χύνει τόνους δηλητηρίου εναντίον του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ρωσικού Κέντρου Ερευνας της Κοινής γνώμης (wciom), διαπιστώνεται πως οι Ρώσοι εκφράζουν θετική στάση προς τον Στάλιν: Το 27% εκφράζει σεβασμό, το 6% - τη συμπάθεια, το 3% - το θαυμασμό. Σε άλλη δημοσκόπηση του Levada-Center το 49% θεωρεί το ρόλο του Στάλιν «θετικό» ή «περισσότερο θετικό», ενώ 42% «αρνητικό» ή «περισσότερο αρνητικό».

Οπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην προκήρυξή του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ): «Ο Στάλιν, αποδείχτηκε άξιος συνεχιστής του έργου του Λένιν. Η καθυστερημένη τσαρική Ρωσία έγινε η Σοβιετική Ενωση, μια υπερδύναμη, που σε μεγάλο βαθμό ξεπέρασε τα επιτεύγματα των προηγμένων καπιταλιστικών χωρών. Παρά τις προσπάθειες να αμαυρωθεί η μνήμη του Στάλιν, αυτός παραμένει στα μάτια του σοβιετικού λαού και των εργαζομένων του κόσμου ως μια μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία της εποχής μας, ως ένας αλύγιστος επαναστάτης κομμουνιστής».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ