Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Ετοιμάζουν το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο

Μια πρώτη συζήτηση για τα «προαπαιτούμενα» των επόμενων δόσεων έγινε χτες στις Βρυξέλλες

Τις επόμενες αντιλαϊκές δράσεις, που συνδέονται με τις τμηματικές εκταμιεύσεις από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) παρουσίασε στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ) ο εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Επιχαίροντας για το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, ο νέος επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, δήλωσε ότι το «πρόγραμμα της Ελλάδας είναι σε σωστή τροχιά, στο δρόμο της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων δράσεων για τη δόση του Φεβρουαρίου».

Στις αμέσως επόμενες προαπαιτούμενες δράσεις είναι:

-- Η διαμόρφωση τριετών προϋπολογισμών στους φορείς του Δημοσίου με την επιβολή «οροφής» στο ύψος των δαπανών. Στόχος, ο «καθορισμός δεσμευτικών 3ετών ανώτατων ορίων δαπανών» και με ειδική αναφορά στην καρατόμηση των δαπανών για την Υγεία. Το συγκεκριμένο μέτρο προαναγγέλλει την παραπέρα συρρίκνωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014. Η εκταμίευση, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ στις 21 Φλεβάρη.

-- Προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης που προγραμματίζεται για το Μάρτη (επίσης 2,8 δισ. ευρώ) είναι ο καθορισμός του σχεδιασμού για μαζικές απολύσεις και απομάκρυνση 25.000 εργαζόμενων, μέσα στο 2013, στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ χαρακτήρισε «ακαδημαϊκή» τη συζήτηση γύρω από το λεγόμενο «λάθος υπολογισμό» του ΔΝΤ. Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης, η εκταμίευση θα συζητηθεί και αποφασιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις, ύστερα και από τις συνεννοήσεις με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που καταφθάνουν το επόμενο διάστημα στην Αθήνα. Στα σκαριά βρίσκονται και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, τα οποία επίσης θα συζητηθούν με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, κατά την προσεχή επίσκεψή τους.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ σημείωσε ότι συζητήθηκε το πρόγραμμα το οποίο θα οριστικοποιηθεί το Μάρτη, μετά τις εκλογές. Στην ατζέντα ήταν και το θέμα του «ξεπλύματος χρήματος», την έρευνα για το οποίο θα αναθέσουν σε ιδιωτική εταιρεία «αξιολόγησης». Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Β. Σιαρλή εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μαζικής απόσυρσης καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες.

Νομισματικός πόλεμος

Στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης, με τη συμμετοχή και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, ήταν και οι οξυμένοι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων γύρω από τη διαμόρφωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, που σε αυτή τη φάση έχουν στο επίκεντρο την ανατίμηση του ευρώ.

Προσερχόμενος στο χτεσινό Γιούρογκρουπ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η «Ευρωζώνη χρειάζεται πιο στενό συντονισμό στο ζήτημα της πολιτικής που ακολουθεί για την ισοτιμία του ευρώ». «Αδικαιολόγητος είναι ο ενθουσιασμός για την ισχυροποίηση του ευρώ» σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Αυστριακής κυβέρνησης Μ. Φέκτερ. Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, οι τραπεζίτες του ΙΙF, που επισημαίνουν τους κινδύνους από «πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης που έχουν στόχο την τόνωση της ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ