Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Οχι στη δίωξη μεταναστών βιοπαλαιστών

Την απεμπλοκή της Δημοτικής Αστυνομίας από την «αρμοδιότητα» δίωξης μεταναστών βιοπαλαιστών με πρόσχημα την πάταξη του παρεμπορίου, ζήτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τόνισαν επίσης την ανάγκη το προσωπικό της υπηρεσίας να απομονώσει όσα στοιχεία δρουν ανάμεσά τους με τρόπο κατασταλτικό και ρατσιστικό. Αφορμή ο θάνατος Σενεγαλέζου βιοπαλαιστή την προηγούμενη Παρασκευή, μετά από επιχείρηση, όπως καταγγέλλεται, της Δημοτικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το βράδυ της Παρασκευής 1 Φλεβάρη σκοτώθηκε πέφτοντας στις ράγες του ηλεκτρικού ανάμεσα στους σταθμούς Μοναστηράκι - Θησείο, ένας Σενεγαλέζος μετανάστης, οικογενειάρχης βιοπαλαιστής. Οι καταγγελίες που έγιναν σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες ότι προηγούμενα καταδιώχθηκε από δημοτικούς αστυνομικούς πρέπει να ερευνηθούν. Τα γεγονότα δείχνουν τις πολιτικές ευθύνες της δημοτικής αρχής, γιατί τα όρια ανάμεσα στη δίωξη που ως αρμοδιότητα υιοθετούν, και της καταδίωξης που λένε ότι δεν έκαναν είναι δυσδιάκριτα.

Ο θάνατος του μετανάστη μικροπωλητή από τη Σενεγάλη είναι αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της συγκυβέρνησης και της διοίκησης του Δήμου Αθήνας που ενοχοποιούν τους μετανάστες για την ανεργία και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, παρακάμπτοντας τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται, το γεγονός ότι τα εμπορεύματά τους εισάγονται ελεύθερα εδώ βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας επανειλημμένα έχουμε θέσει το ζήτημα να μη χρησιμοποιείται η Δημοτική Αστυνομία ως μηχανισμός επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής και μηχανισμός προστίμων. Καλούμε τη δημοτική αρχή να σταματήσει τη δίωξη φτωχών μικροπωλητών που αναζητούν απελπισμένα το μεροκάματο. Η αρμοδιότητα για τον έλεγχο του παρεμπορίου δεν πρέπει να ανήκει στη Δημοτική Αστυνομία.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να απεμπλακεί η υπηρεσία από αυτήν την αρμοδιότητα. Καλούμε και τους εργαζόμενους στη Δημοτική Αστυνομία να απομονώσουν θύλακες που δρουν με τρόπο κατασταλτικό - ρατσιστικό σε βάρος φτωχών βιοπαλαιστών, επιχειρούν να διχάσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Αθήνας».

Ο δήμαρχος Γ. Καμίνης από την πλευρά του παρέπεμψε την εξιχνίαση της υπόθεσης σε ΕΔΕ, επέμεινε στη δίωξη του λεγόμενου παρεμπορίου και από τη Δημοτική Αστυνομία, επιμένει δηλαδή να βλέπει και να χρησιμοποιεί την εν λόγω υπηρεσία ως άλλο ένα σώμα καταστολής και καταδίωξης λαϊκών ανθρώπων.

Εξάλλου ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε στην πρόσφατη εικόνα της πείνας και εξαθλίωσης με τη διανομή τροφίμων σε χιλιάδες ανθρώπους, Ελληνες και μετανάστες, στην πλατεία Βάθης. Υπογράμμισε ότι αυτές οι εικόνες φτώχειας και πείνας έρχονται από παντού στη χώρα. «Αυτή είναι η Ελλάδα της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Η Ελλάδα στην οποία δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου, οι επιστρατεύσεις και η καταστολή όπως θέλει η συγκυβέρνηση».

Τέλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ κατήγγειλαν την καθυστέρηση στην καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων κρατικής χρηματοδότησης για το 2012 που δεν έχουν πάει ακόμα στις σχολικές επιτροπές του Δήμου Αθήνας για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων της πρωτεύουσας. Ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να στηρίξει υπαλλήλους του δήμου που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ενάντια στη διαθεσιμότητα, που τους οδηγεί η συγκυβέρνηση. Να επαναπροσληφθούν έστω με δίμηνες συμβάσεις δεκάδες συμβασιούχοι του δήμου που έπειτα από πολλά χρόνια δουλειάς και προσφοράς απολύθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ