Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γεννήματα των μονοπωλίων

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εντυπωσιασμένος» με το έργο της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) δηλώνει ο εκπρόσωπος του γερμανικού SPD και «αντίπαλος» της Α. Μέρκελ στις εκλογές για τη Καγκελαρία Π. Στάινμπουργκ.

Με αφορμή τις επίσημες επαφές του στην Αθήνα και ανταποδίδοντας τις αβροφροσύνες του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα απέδωσε τα εύσημα για το γεγονός ότι «υπάρχει πλέον σχεδόν αυτοματισμός και όταν οι δείκτες δείχνουν πιθανή υπέρβαση του προϋπολογισμού αυτόματα χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου». Πρόκειται για τις «ρήτρες αυτόματης διόρθωσης» σε κάθε εμφανιζόμενη απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους. Πολιτική που σημαίνει την επιβολή αλλεπάλληλων νέων μέτρων για την παραπέρα διάλυση μέχρι και εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες, επίσης με τα απανωτά χαράτσια και μέτρα καταλήστευσης του διαλυμένου λαϊκού εισοδήματος. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έχει κάθε λόγο - και αυτό έκανε - να ευχηθεί την «καλή επιτυχία από καρδιάς» στη συγκυβέρνηση και το έργο της.

Το τυμπανιαίο πτώμα της σοσιαλδημοκρατίας, τίποτα απολύτως δεν έχει να ζηλέψει από το άλλο κομμάτι των διαχειριστών του εκμεταλλευτικού συστήματος. Τους το αναγνώρισαν και παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης, λέγοντας ότι «αν και προερχόμαστε από διαφορετικούς χώρους μπορούμε να συνεργαζόμαστε»...

Το παλιό κόλπο περί «εθνικού σχεδίου»...

H «Καθημερινή» και ο Α. Παπαχελάς, του συγκροτήματος του εφοπλιστή Αλαφούζου, το έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι είναι στοχοπροσηλωμένοι στο πλασάρισμα του ιδεολογήματος της ταξικής συνεργασίας στα λαϊκά στρώματα. Αυτή την ιδέα, ότι «όλοι ανήκουμε στην ίδια οικογένεια», προωθεί στο πρωτοσέλιδο άρθρο του πριν τρεις μέρες, όπου γράφει μεταξύ άλλων: «Αυτό που λείπει πολύ έντονα αυτή την ώρα είναι ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο ανόρθωσης της χώρας. Οι πολίτες βρίσκονται σε απελπισία, άλλος γιατί έχει σοκαρισθεί με τις παρακρατήσεις φόρων στο τέλος του μήνα και άλλος γιατί απλά δεν έχει να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα. Η κυβέρνηση ή μάλλον ο πρωθυπουργός και 2-3 υπουργοί ακόμη, δίνουν μια σκληρή μάχη μέσα σε συνθήκες χάους».

Ο Α. Παπαχελάς καταφέρνει μέσα σε 3 φράσεις να αραδιάζει ένα ...κάρο ψέματα: Ισχυρίζεται ότι υπάρχει τάχα ένα «εθνικό σχέδιο ανόρθωσης», που είναι η πολιτική διαχείρισης της κρίσης σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Και πασχίζει να πείσει ότι είναι προς το συμφέρον του λαού να στηρίξει αυτή την πολιτική που τον έχει χρεοκοπήσει. Γιατί αυτό το σχέδιο των καπιταλιστών και των πολιτικών τους εκφραστών είναι για να έχουν αυτοί το παντεσπάνι τους, άρα πρέπει οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα να μείνουν με ένα ξεροκόμματο, που θα μπορούν να πάρουν με τους μισθούς πείνας και τη δουλειά, αν υπάρχει, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, που θεωρούνται βάρος για τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλέμπορους και λοιπά παράσιτα.

Οσο για τη φοροληστεία, αυτή δεν αγγίζει το ίδιο όλους. Είναι προσανατολισμένη στα λαϊκά νοικοκυριά στην πόλη και το χωριό, αυτά που δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, από την αιμορραγία της ακρίβειας, να αντεπεξέλθουν στα δυσβάστακτα βάρη της ανατροφής των παιδιών, με τη «δωρεάν» Υγεία και Παιδεία και ...πάει λέγοντας. Τώρα τους έρχεται στο κεφάλι και το μόνιμο χαράτσι για ένα «κεραμίδι» που τυχόν έχουν πάνω απ' το κεφάλι τους. Οι άλλοι «πολίτες», του κ. Παπαχελά, χαίρουν δεκάδων φοροαπαλλαγών, κρατικών χρηματοδοτήσεων και από την εκμετάλλευση των εργατών έχουν εξασφαλίσει και τα τρισέγγονά τους.

... και η διέξοδος στην ταξική πάλη

Οσο για την δήθεν κριτική στην κυβέρνηση που δίνει «σκληρή μάχη», αλλά «μόνο ο πρωθυπουργούς και 2-3 υπουργοί», η μάχη είναι για να εξασφαλίσουν στο κεφάλαιο ευκολότερη διέξοδο από την κρίση και να προετοιμάσουν το επόμενο διάστημα της νέας κερδοφορίας με ισοπεδωμένα τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Αυτήν την ανάπτυξη βλέπει ο Παπαχελάς και οι όμοιοί του, που άλλωστε την περιγράφει. Αναφέρει:

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια εθνική στρατηγική για τα στοιχειώδη. Θέλουμε η Αθήνα να γίνει βασικός προορισμός για την Ευρώπη; Θέλουμε ο αγροτικός τομέας να ξεφύγει από τους ντενεκέδες του λαδιού; Θέλουμε να γίνουμε κέντρο logistics για τη Νότια Ευρώπη;

Θέλουμε ιδιωτικά ή δημόσια πανεπιστήμια που να βγάζουν ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν να βρουν δουλειά στον τουρισμό ή τη ναυτιλία και να προσελκύουν και ξένους φοιτητές;

Θέλουμε μια ενεργειακή πολιτική που βοηθά την εγχώρια παραγωγή και τις εξαγωγές;»

Ολα αυτά που περιγράφει είναι τομείς που βλέπει το κεφάλαιο ως νέα «Ελ Ντοράντο» με εργαζόμενους σύγχρονους δούλους και μάλιστα καλεί «κράτος, τράπεζες, συνδικάτα να χαράξουν κοινό σχέδιο», ενώ ομνύει ότι πρέπει «να ξεφύγουμε, έστω για λίγο, από την καταραμένη μιζέρια, τη διχόνοια, τη μισαλλοδοξία και να δούμε πώς θα κάνουμε τη χώρα πλουσιότερη. Ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής, αν το αποφασίσουμε, θα είναι ο συνδυασμός ελληνικού πείσματος και απαράμιλλου δαιμονίου...»

Οι εργαζόμενοι, οι καθημερινοί βιοπαλαιστές ό,τι παραμύθια και αν πουλάνε οι αστοί πρέπει να είναι υποψιασμένοι. Η ταξική πάλη πρέπει να δυναμώσει για να δοθεί διέξοδος σε όφελος του λαού από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αυτό το πείσμα και το δαιμόνιο χρειάζονται οι εργάτες για να ξεμπερδέψουν μια ώρα αρχύτερα από τους εκμεταλλευτές τους.

Η ουσία του ζητήματος της ιθαγένειας

Η αντιδραστική σκοταδιστική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που βασίζεται στο κριτήριο του «δικαίου του αίματος», δηλαδή την καταγωγή από Ελληνες γονείς, ως απαραίτητο κριτήριο για να χορηγηθεί η ελληνική ιθαγένεια, έχει «ανοίξει» μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα των μεταναστών και των δικαιωμάτων τους. Είναι γεγονός ότι αυτή η απόφαση, που καταργεί το νόμο Ραγκούση, είναι επικίνδυνη. Καλλιεργεί και στρώνει το έδαφος για αντιλήψεις ρατσιστικές. Δηλαδή ποιες είναι άραγε οι αξίες που πρέπει να ασπαστεί ένας μετανάστης που ζει και εργάζεται στη χώρα μας για πολλά χρόνια, για να μπορέσει το παιδί του να αποκτήσει την ιθαγένεια; Μήπως αυτές που επικαλούνται οι χρυσαυγίτες για να κάνουν δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών...;

Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη, εξίσου σοβαρή, είναι ολόκληρη η λογική που διέπει το νόμο Ραγκούση. Εκείνο το νομοσχέδιο αφορούσε μόνο ένα τμήμα των μεταναστών και δεν αντιμετώπιζε σε καμία περίπτωση το μεταναστευτικό ζήτημα στο σύνολό του. Η κατεύθυνσή του ήταν η χειραγώγηση και η ενσωμάτωση των μεταναστών στις κυρίαρχες «αξίες» της κοινωνίας της εκμετάλλευσης (π.χ. ειδικά τεστ, συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών, ρυθμίσεις που παραπέμπουν σε ένα είδος σύγχρονου «πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων» για να μπορεί να αποδοθεί ιθαγένεια κ.ά.). Και αυτό μέσα σε συνθήκες άγριου κυνηγητού με απάνθρωπες επιχειρήσεις, συλλήψεις, φυλακίσεις, μαζικές απελάσεις, εργοδοτική και κρατική βία σε βάρος τους.

Είναι προφανές πως τόσο οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι η εύκολη απόδοση ιθαγένειας είναι δήθεν προοδευτική εξέλιξη, όσο και εκείνες που θεωρούν εθνική μειοδοσία την απόδοσή της σε «μη Ελληνες το γένος», είναι εξίσου επικίνδυνες για την εργατική τάξη και το λαό. Η πρώτη εκφράζει τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, η δεύτερη τον εθνικισμό. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιδραστικού νομίσματος.

Μοναδική προοδευτική διέξοδος βρίσκεται στον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, γλώσσα, θρήσκευμα, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τους κεφαλαιοκράτες και κάθε είδους πολιτικούς εκφραστές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο το ταξικό εργατικό κίνημα παλεύει για:

  • Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα όσων ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς (με μακρόχρονη παραμονή, δημιουργία οικογένειας κλπ). Κατάργηση των παραβόλων, αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από σύμβαση εργασίας και ένσημα. Απόδοση ίσων δικαιωμάτων εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας.
  • Χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους μετανάστες έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, μα παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ εξαιτίας του «Δουβλίνου ΙΙ» και της Συνθήκης Σένγκεν. Χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής επικουρικής διεθνούς προστασίας, με διαδικασίες γρήγορες και αξιόπιστες, στους διωκόμενους για τις προοδευτικές απόψεις και τη δράση τους από ιμπεριαλιστικά κέντρα και αντιδραστικά καθεστώτα, όπως και στα θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων, υποκινούμενων εμφύλιων συρράξεων.
  • Το δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση, που πρέπει να εξετάζεται με αντικειμενικά κριτήρια, όχι με κριτήρια υποταγής στο αστικό πολιτικό σύστημα και ψηφοθηρίας. Το δικαίωμα των μεταναστόπουλων να γράφονται στα δημοτολόγια, να μην υπολείπονται σε βασικά δικαιώματα από τα υπόλοιπα παιδιά, να παίρνουν ελληνική ιθαγένεια εφόσον το επιθυμούν μετά την ενηλικίωσή τους.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Καθυστερούν οι δημοτικοί προϋπολογισμοί

Γρηγοριάδης Κώστας

Με μπλοκάρισμα στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, φαίνεται ότι απειλεί η κυβέρνηση τους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν καταρτίσει ακόμα τους προϋπολογισμούς τους, κάτι που με βάση το νόμο έπρεπε να κάνουν έως τις 31 Γενάρη. Αυτό προκύπτει από σχετική επιστολή του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνη προς τους δημάρχους της χώρας, στην οποία σημειώνεται ότι «οι καθυστερήσεις (σ.σ. στην ψήφιση και έγκριση των προϋπολογισμών) δημιουργούν με τη σειρά τους αξεπέραστα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα στην έγκαιρη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων». Και κλείνει ο Κ. Ασκούνης, παρακαλώντας τους συναδέλφους του να επισπεύσουν τις σχετικές διαδικασίες για την έγκριση των προϋπολογισμών. Μόνο που δεν λέει ότι οι δήμοι υποχρεούνται να εμφανίσουν για το 2013 ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πράγμα το οποίο - δεδομένης και της οικονομικής καχεξίας των δήμων στην οποία συνέβαλε σημαντικά και η ηγεσία της ΚΕΔΕ - ανοίγει το δρόμο για νέα χαράτσια και φόρους στη λαϊκή οικογένεια. Από την άλλη, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παίζει με τα χρήματα του ελληνικού λαού, είτε κόβει από τα επιδόματα είτε από τα δημοτικά ταμεία. Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο περιέκοψε κατά 39 εκατομμύρια ευρώ τους ΚΑΠ των δήμων για να καταβάλει τα προνοιακά επιδόματα, «κλαψουρίζοντας» ότι αν δεν το έπραττε οι δικαιούχοι δε θα λάμβαναν το επίδομα...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο «γύψο» οι εργάτες για την ασφάλεια των «επενδυτών»

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ανάληψη «νομοθετικής πρωτοβουλίας» ώστε να τεθούν «περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος της απεργίας», που προανήγγειλαν από το βήμα της Βουλής οι βουλευτές της ΝΔ Μ. Βορίδης και Β. Γκεγκέρογλου του ΠΑΣΟΚ, ήρθε να επιβεβαιώσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι η κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, που αναζητεί απλά τον καλύτερο τρόπο για να την υλοποιήσει. Η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να καταργήσει στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας, χρησιμοποιώντας είτε τη Δικαιοσύνη που κηρύσσει σχεδόν το σύνολο των απεργιών παράνομες και καταχρηστικές είτε τα ΜΑΤ για να επιβάλουν «το νόμο και την τάξη» («Ελληνική Χαλυβουργία»), είτε προσφεύγοντας στο αυταρχικό μέτρο της επιστράτευσης, όπως έκανε με τους εργαζόμενους στο Μετρό και τους ναυτεργάτες. Φαίνεται, όμως, ότι όλα αυτά δεν αρκούν στην κυβέρνηση και τους «επενδυτές» και αναζητούν τρόπους να καταργήσουν και τυπικά το δικαίωμα της απεργίας, θέτοντας «όρους» και «προϋποθέσεις» που ουσιαστικά θα καθιστούν αδύνατη την άσκησή του από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους. Θέλουν να βάλουν στο «γύψο» τα εργατικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα και να επιβάλουν παντού «σιγή νεκροταφείου» ώστε να αισθάνονται ασφαλείς οι επενδυτές, δηλαδή τα εγχώρια και ξένα μονοπώλια, έναντι του ταξικού - εργατικού κινήματος. Το όραμα αυτό το είχε περιγράψει με σαφήνεια ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν πρόβαλλε το εργασιακό γκέτο της «Cosco», όπου απαγορεύεται όχι μόνο η απεργία αλλά και η δημιουργία σωματείου, ως πρότυπο για όλους τους εργασιακούς χώρους, ενώ ταυτόχρονα έθετε «εκτός νόμου» τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα όσο υπάρχει ανεργία»!... Τους περιμένει μεγάλη έκπληξη αν πιστεύουν ότι η εργατική τάξη και ο οργανωμένος λαός θα αφήσουν τους δυνάστες τους να τους αλυσοδέσουν και να «αφοπλίσουν» ή, ακόμα χειρότερα, να καταργήσουν την ταξική πάλη. Το είχε υποσχεθεί και ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης της ΝΔ στη δεκαετία του '70, ο Λάσκαρης, ότι θα καταργήσει την ταξική πάλη, αλλά δεν τα κατάφερε. Αλλωστε, δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να την καταργήσει.

Ενισχύουν τους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές

Ενώ για τους μικρούς και φτωχούς αγρότες, που πολλοί απ' αυτούς βρίσκονται αυτές τις μέρες στα μπλόκα, η κυβέρνηση έχει κηρύξει εναντίον τους έναν ανελέητο ταξικό πόλεμο και τους εξωθεί κάθε μέρα έξω από τα χωράφια τους, για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις του κλάδου ετοιμάζει νέες παροχές. Ετσι, χτες, ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο για την «αγροτική ανάπτυξη», υποσχέθηκε στους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές φθηνά εργατικά χέρια, μέσα από την επιδότηση ημερομισθίων και ασφαλιστικών εισφορών.

Στην ίδια κατεύθυνση και σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δημιουργηθούν προγράμματα Διά Βίου Μάθησης και Κατάρτισης, αλλά και μαθητείας προσανατολισμένα προς το γεωργικό τομέα. Ακριβέστερα, προς τον καπιταλιστικό αγροτικό τομέα, αφού, όπως γίνεται πάντα, η μερίδα του λέοντος από τέτοια προγράμματα θα καταλήξει πάλι προς όφελος των μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό σε βάρος των μικρών και φτωχών καλλιεργητών. Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο ενίσχυσης όχι της φτωχής αγροτιάς, αλλά της καπιταλιστικής αγροτικής επιχείρησης και συνάμα απύθμενης προκλητικότητας, αφού όπως φαίνεται από την εξαγγελία «λεφτά υπάρχουν», όχι όμως για τους ξωμάχους, αλλά για τους ίδιους στους οποίους τόσα χρόνια κατέληγε και το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών επιδοτήσεων.

Γεμάτος κατανόηση...

Αντιγράφουμε από ανακοίνωση της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι εξελίξεις επιβάλλουν στην κυβέρνηση να ανακουφίσει ενεργειακά, κατά προτεραιότητα, τα λαϊκά στρώματα (...) Δεν υποτιμούμε βέβαια το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις επιδρούν όχι μόνο στα νοικοκυριά που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα αλλά και στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες. Κατανοούμε τον προβληματισμό των επιχειρήσεων αυτών και δεν θεωρούμε παράλογο το αίτημα για μειώσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο που προμηθεύονται. Αυτό που θεωρούμε παράλογο και πρόκληση είναι η κυβέρνηση να παρέμβει σε μείωση των τιμών και του ενεργειακού κόστους αποκλειστικά σε αυτή την κοινωνική ομάδα. Αν αποφασιστούν μονόπλευρες ρυθμίσεις για τις βιομηχανίες (μειώσεις σε ηλεκτρικό, σε φυσικό αέριο και ειδικούς φόρους κατανάλωσης) η κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την αναλγησία της. Αν σκέπτεται μειώσεις στο ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία πρέπει με ιδιαίτερη έγνοια να εξετάσει μέτρα (...) που αφορούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα».

Με κατανόηση, λοιπόν, στέκεται απέναντι στις μεγάλες βιομηχανίες που αξιώνουν φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ζητά απ' την κυβέρνηση, για ξεκάρφωμα, αν πρόκειται να ικανοποιήσει το αίτημά τους να κάνει κάτι και για το λαό που στενάζει. Πολύ φοβόμαστε, όμως, ότι θα απογοητευτούν οι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεγαλοβιομήχανοι είναι πολύ πιθανό να δουν κι αυτό, όπως τόσα και τόσα άλλα, το αίτημά τους να ικανοποιείται. Δικό τους είναι το κράτος, δική τους η κυβέρνηση, για τα συμφέροντά τους δουλεύει. Για το λαό, φυσικά, ελαφρύνσεις δεν προβλέπονται και ούτε θα υπάρξουν από κυβερνήσεις που εκφράζουν την άρχουσα τάξη και αξιωματικές αντιπολιτεύσεις που κατανοούν τα αιτήματά της και θεωρούν λογικό και απαραίτητο να ικανοποιούνται.

Αντιθέτως, το κάθε ευρώ για την ενέργεια που θα γλιτώνουν οι βιομήχανοι, θα μετακυλίεται αυτομάτως στις πλάτες του λαού, γιατί δε θα το χάσουν τα μονοπώλια της ενέργειας. Αρα, από πού αλλού θα βγει αν όχι από τις πλάτες του λαού; Για όσο αυτοί εξουσιάζουν, ανεξαρτήτως ποιος διαχειρίζεται την εξουσία τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το παράδειγμα και της Τυνησίας

Οι νέες διαδηλώσεις στην Τυνησία με αφορμή τη δολοφονία, τη Δευτέρα, του πολιτικού της αντιπολίτευσης Τσόκρι Μπέλαϊντ, του κόμματος «Δημοκράτες Πατριώτες», σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, δείχνει ότι στη χώρα αυτή, απ' όπου ξεκίνησε η λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» το 2010, δεν ήρθε άνοιξη, όπως και στην Αίγυπτο, με τις σημερινές αιματοχυσίες. Τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΝ μιλούσαν τότε για «κοσμογονία» και «αλλαγή προς τη δημοκρατία» στις χώρες της Β. Αφρικής, έκαναν λόγο για «επανάσταση», που «αλλάζει το χάρτη της περιοχής». Κανένας άλλος πέρα από το ΚΚΕ δε μιλούσε για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, που, πατώντας σε υπαρκτά ζητήματα και στην καταπίεση του λαού, υποδαυλίζουν αλλαγές καθεστώτων, που θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στα συμφέροντά τους. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που επιδιώκουν άλλες διευθετήσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με ανταγωνισμούς για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας. Ο Κ. Ησυχος, του ΣΥΝ, έλεγε τότε: «Η εξέγερση κατά του δικτατορικού καθεστώτος Μουμπάρακ στη χώρα του Νείλου παίρνει παλλαϊκές διαστάσεις. Τρίζει, από μια κλωστή πλέον κρέμεται το καθεστώς Μουμπάρακ. Η Αίγυπτος ενδεχόμενα βρίσκεται σε τροχιά απομάκρυνσης από "ξένους προστάτες". Μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα ξημερώνει στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη του 21ου αιώνα».

Αυτή η διαδικασία δεν ήταν παρά ο απαραίτητος αστικός εκσυγχρονισμός των καθεστώτων της περιοχής της Βόρειας Αφρικής, για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της και τα γεωστρατηγικά περάσματα. Ετσι, χειραγωγώντας και την εύλογη λαϊκή οργή από τα αυταρχικά καθεστώτα, οι αστικές τάξεις με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών συνέβαλαν στην ανατροπή των πρώην συμμάχων τους, όπως ο Μπεν Αλι, ο Μουμπάρακ, στα πλαίσια των ανταγωνισμών με Ρωσία, Κίνα, Ινδία κ.λπ.

Επομένως δεν πρόκειται για καμία «άνοιξη» για το λαό, αλλά για διαιώνιση του καθεστώτος της εκμετάλλευσης. Πολύ περισσότερο, είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για επανάσταση, όπως οι οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν. Επανάσταση σημαίνει κοινωνικό άλμα, αλλαγή τάξης στην εξουσία, σημαίνει ανατροπή του καπιταλισμού και κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη. Στις χώρες αυτές η εξουσία και τα μέσα παραγωγής παραμένουν στα χέρια της αστικής τάξης, μέσα από κυβερνήσεις που εφαρμόζουν το ίδιο αντιλαϊκή πολιτική και οι λαοί υποφέρουν. Αρα, όσο το λαϊκό κίνημα δε θέτει το ζήτημα της αμφισβήτησης του καπιταλιστικού συστήματος, της αλλαγής τάξης στην εξουσία, της σύγκρουσης με την εξουσία του κεφαλαίου, και περιορίζεται σε αλλαγή διαχειριστών, οι εξελίξεις μπορούν να ελέγχονται και να κερδίζουν τα μονοπώλια.

Τα παραδείγματα της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Λιβύης, που σπαράσσονται από εσωτερικές αντιπαραθέσεις επίδοξων διαχειριστών, αποκαλύπτουν ότι η λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» εντάσσεται στις ιμπεριαλιστικές στοχεύσεις του σχεδίου για τη «νέα Μέση Ανατολή», που αναπτύχθηκε πιο συστηματικά από το 2004, περιλαμβάνει από τη Βόρεια Αφρική ως το Ιράν και εμφανίστηκε από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και μηχανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ, G8 κ.λπ.) ως δήθεν «διαδικασία εκδημοκρατισμού». Κρίσιμο ζήτημα και στην Τυνησία και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο για την εργατική τάξη και άλλα λαϊκά στρώματα είναι η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου για να μπορούν να απολαύσουν τον πλούτο που παράγουν. Που σημαίνει ισχυρό εργατικό κίνημα, άρα και ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα, πρωτοπορία στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ