Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αδιάλλακτη για να υπηρετήσει τους εφοπλιστές

Είναι προκλητικοί οι ισχυρισμοί της ότι έδωσε απαντήσεις στα αιτήματα των ναυτεργατών

Με ψέματα και συκοφαντίες, για να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό - κάτι που δεν κατάφερε με το στημένο σκηνικό των δήθεν «αγανακτισμένων αγροτών» στην Κρήτη - ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης προσπάθησε να πείσει ότι το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης επιβλήθηκε επειδή η απεργία των ναυτεργατών οφείλεται σε «μικροπολιτικές σκοπιμότητες»!

Με θράσος ανέφερε ότι η συνέχιση της απεργίας είναι απόφαση «οριακής πλειοψηφίας», ότι η κυβέρνηση έδωσε «σαφέστατες απαντήσεις, αλλά και συγκεκριμένες λύσεις. Οπως για παράδειγμα η δέσμευση των ακτοπλόων για έναρξη της διαπραγμάτευσης με σκοπό την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης ναυτικής εργασίας. Οπως η χρηματοδότηση, η εξόφληση των οφειλών, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τις εταιρείες», «όπως η διατήρηση με νομοθετική ρύθμιση της αυτοτέλειας του Οίκου του Ναύτου και της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο κεντρικό κατάστημα και στα παραρτήματά του. Οπως η διατήρηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας» κλπ.

Καταρχήν για την «οριακή πλειοψηφία» έχει δώσει απάντηση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ. Τα μέλη της ανέφεραν με δηλώσεις τους ότι «η απόφαση για συνέχιση της απεργίας είναι ομόφωνη» και ότι στη συνεδρίαση τέθηκε πρόταση που αφορά την τακτική.

Το νομοσχέδιο ανατρέπει τα πάντα

Οι «λύσεις» που αναφέρει ο Κ. Μουσουρούλης ότι έχει δώσει η κυβέρνηση, δεν είναι απλά πρόκληση. Γιατί το ίδιο το νομοσχέδιο «ανασυγκρότηση του υπουργείου και άλλες διατάξεις» ανατρέπει τα πάντα. Με το άρθρο 17 καταργεί τις ΣΣΕ, μετατρέπει σε παρελθόν ναυτεργάτες και εργαζόμενους στα λιμάνια με συγκροτημένα δικαιώματα, είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να προσφέρει φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό στεριάς και θάλασσας, πάμφθηνη εργατική δύναμη, στα μονοπώλια σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ο υπουργός απροκάλυπτα προσπαθεί να εμφανίσει ότι ακόμα και το αυτονόητο, δηλαδή το αν θα πληρώνεται ο ναυτεργάτης, αν οι εφοπλιστές θα καταβάλουν τα δεδουλευμένα, είναι πλέον υπόθεση «διαπραγμάτευσης»! Γι' αυτό και η κυβέρνηση επέβαλε την πολιτική επιστράτευση, την καταναγκαστική εργασία στα πληρώματα της ακτοπλοΐας, ενώ γνωρίζει ότι όλα τα πληρώματα είναι απλήρωτα επί μήνες ακόμα και χρόνο, ενώ 109 ναυτεργάτες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Οι απαντήσεις της κυβέρνησης για τον Οίκο Ναύτου και το ΓΕΝΕ είναι γελοιότητες, καθώς οι ασφαλισμένοι βιώνουν τη σταδιακή διάλυση του πρώτου, ενώ το ΓΕΝΕ είναι βεβαιωμένα παραμάγαζο της μεσιτείας και του δουλεμπορικού κυκλώματος.

Οσο για την «ομαλότητα του ακτοπλοϊκού δικτύου» που επικαλέστηκε για την επιστράτευση την απάντηση τη δίνουν οι νησιώτες που όλοι σήμερα είναι στο πόδι, στο πλευρό των ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ