Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις και παζάρι διαβουλεύσεων

Ο επικεφαλής των αντικαθεστωτικών της Συρίας με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μπάιντεν
Ο επικεφαλής των αντικαθεστωτικών της Συρίας με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μπάιντεν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΝΑΧΟ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Μετά από μέρες σιωπής η ισραηλινή ηγεσία επιβεβαίωσε διά του υπηρεσιακού υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, την αεροπορική επιδρομή εντός συριακού εδάφους, την περασμένη Τετάρτη, η οποία απειλεί ανοιχτά να πυροδοτήσει γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή. Ο Μπάρακ, στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου Ασφαλείας στο Μόναχο, δήλωσε πως «αυτό που συνέβη την περασμένη Τετάρτη αποδεικνύει ότι όταν λέμε κάτι, το εννοούμε. Είπαμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μεταφερθούν όπλα από τη Συρία προς το Λίβανο». Η δήλωση του Μπάρακ συνάδει με την, διά μέσου διαρροών, ισραηλινή εκδοχή ότι επλήγη κομβόι αυτοκινήτων που μετέφερε αντιαεροπορικό εξοπλισμό.

Της παραδοχής αυτής προηγήθηκε βίντεο που μετέδωσε η συριακή τηλεόραση από το στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο Τζουμράγια, το οποίο, όπως υποστηρίζει, ήταν στόχος. Επίσης, σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Ασαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει και να αποδυναμώσει τη Συρία και ότι «με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτεται και ο ρόλος του σε συνεργασία με ξένες εχθρικές δυνάμεις και με πράκτορες εντός του συριακού εδάφους». Ο Ασαντ προειδοποίησε ότι η Συρία έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα ν' αντιμετωπίσει τις απειλές και τις επιθέσεις.

«Το Ισραήλ θα το μετανιώσει», δήλωσε, από την πλευρά του, χτες, ο επικεφαλής του ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Σαγιάντ Τζαλίλι, που βρέθηκε στη Δαμασκό. Την ισραηλινή επίθεση, μέσα στο Σαββατοκύριακο, μετά το Λίβανο και τον Αραβικό Σύνδεσμο, καταδίκασαν και η Σ. Αραβία και η Αλγερία.

Παράλληλα με αυτά, σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονταν και χτες σε διάφορα σημεία της Συρίας. Οι σκληρότερες αναφέρθηκαν στα σύνορα με την Ιορδανία, όπου αντικαθεστωτικοί προσπαθούν να ελέγξουν το μεθοριακό πέρασμα Νασίμπ. Ενταση υπάρχει, όμως, και στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο Λίβανο. Την Παρασκευή το βράδυ, στην κοιλάδα Μπεκάα, δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε μάχες που σημειώθηκαν ενώ καταδίωκαν ενόπλους που φέρεται να σχετίζονται με το ισλαμιστικό «Μέτωπο αλ Νούσρα» που δρα με τους μισθοφόρους του εντός Συρίας. Το συμβάν προκάλεσε έντονη αντίδραση με ομόφωνη καταδίκη της πολιτικής ηγεσίας, ενώ πλήθος κόσμου, μέχρι και χτες, είχε στήσει οδοφράγματα σε διάφορα σημεία εκφράζοντας στήριξη στο στρατό και καταδίκη της προοπτικής διάχυσης της έντασης από τη Συρία προς το Λίβανο.

Διπλωματικός πυρετός

Αλλεπάλληλες ήταν οι συναντήσεις του επικεφαλής της αντικαθεστωτικής Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, Μουάζ αλ Κχάτιμπ, στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου Ασφαλείας του Μονάχου. Ο αλ Κχάτιμπ συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, και με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, με την τελευταία συνάντηση να συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα λόγω της στενής σχέσης της Τεχεράνης με το καθεστώς Ασαντ. Η δήλωση, δε, του Σαλεχί ότι η ιρανική ηγεσία σκοπεύει να διατηρήσει «σταθερή επικοινωνία με τη συριακή αντιπολίτευση» πυροδότησε σχόλια περί «σταδιακής» αλλαγής στάσης.

Ο αλ Κχάτιμπ δήλωνε, και χτες μιλώντας στο «αλ Αραμπίγια», ότι απευθύνει ανοιχτή πρόταση διαλόγου προς το καθεστώς Ασαντ ζητώντας να ξεκαθαρίσει το κατά πόσο θα ανταποκριθεί ή όχι. Ο Κχάτιμπ υπεραμύνθηκε της πρόθεσής του να συζητήσει με εκπρόσωπο του καθεστώτος - προτείνοντας ήδη τον αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ Σάραα -, απέναντι σε επικριτές του από τους κόλπους των αντικαθεστωτικών που τον κατηγορούν «για υποχωρήσεις», λέγοντας ότι πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι «ο τερματισμός της αιματοχυσίας και η διαφύλαξη του ό,τι έχει απομείνει από τη χώρα».

Αν και δεν το είπε ανοιχτά, ο Κχάτιμπ φάνηκε να υιοθετεί την πρόταση που κομίζει ο Μπραχίμι λέγοντας ότι είναι «έτοιμος για σύσταση μιας μεταβατικής κυβέρνησης με πραγματικές εκτελεστικές εξουσίες, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι». Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε υπέρ της έναρξης ενδο-συριακού διαλόγου και της σύστασης μεταβατικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι θεωρεί «μη παραγωγική τη λύση της διά της βίας απομάκρυνσης του Ασαντ από την εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ