Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αταλάντευτα στο πλευρό της σοσιαλιστικής Κούβας

Στο βήμα ο πρέσβης της Κούβας Ο. Κομπάτσο
Στο βήμα ο πρέσβης της Κούβας Ο. Κομπάτσο
Με τον τρόπο που ξέρουν τίμησαν και φέτος οι φίλοι της Κούβας στην Αθήνα την 54η επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης. Με μια λιτή εκδήλωση γεμάτη συναισθήματα και αταλάντευτη αλληλεγγύη για ένα λαό που αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα αξιοπρέπειας και αγώνα, που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, την Κυριακή το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας στην Ευελπίδων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας, Οσβάλντο Κομπάτσο (ήταν στην Ελλάδα και το 1997 ως ακόλουθος), ο οποίος αφού ευχαρίστησε με τα πιο θερμά λόγια τους φίλους της Κούβας, αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνει η Κούβα για την κατάργηση του απάνθρωπου πολύμορφου αποκλεισμού που της έχει επιβάλει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Υπενθύμισε ότι και φέτος στον ΟΗΕ το αίτημα της άρσης του αποκλεισμού πήρε 188 ψήφους από τα 193 συνολικά μέλη του Οργανισμού και στάθηκε επίσης στη 14χρονη άδικη φυλάκιση των 5 Κουβανών αγωνιστών οι οποίοι πάλεψαν για να προστατέψουν την πατρίδα τους από τη δολοφονική μαφία του Μαϊάμι, που έχει την ανοχή και τη στήριξη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ.

Ο Κουβανός διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες ολοκλήρωσης που γίνονται στη Λατινική Αμερική, με τελευταία την Ενωση Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, για την οποία, όπως είπε, για τη χώρα του «η ανάληψη της κυλιόμενης προεδρίας φέτος είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη». Στο χαιρετισμό του, επίσης, έκανε αναφορά στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κούβας στους αγώνες που δίνουν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Μιλώντας για τη διαδικασία που εξελίσσεται στην Κούβα, τη λεγόμενη «επικαιροποίηση του οικονομικού μοντέλου», με έμφαση τόνισε: «Αναζητούμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην οικονομία για την ευημερία του λαού. Η διαδικασία αυτή δεν μας επιβλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες, πρόκειται για συνειδητή απόφαση που συζητήθηκε πλατιά με το λαό, έχει την έγκριση της μεγάλης πλειοψηφίας και δε γίνεται για να παραιτηθούμε από καμία από τις αρχές της Κουβανικής Επανάστασης αλλά για τη βελτίωση των σοσιαλιστικών κατακτήσεων».

Εμπνέει με το παράδειγμά της

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Συνδέσμου, έκανε μια εκτενή αναφορά στις δύσκολες συνθήκες στις οποίες δίνει τον αγώνα του ο κουβανικός λαός, ενώ, όπως είπε, «ολόκληρος ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός παραδέρνει σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση», τονίζοντας: «Η αστική βαρβαρότητα μπορεί να νικηθεί μόνο μέσα από τη μαζική πάλη, την οργανωμένη πάλη των καταπιεζόμενων τάξεων. Και η πάλη αυτή δεν μπορεί να πετύχει σοβαρά αποτελέσματα με διάρκεια αν δεν έχει ή αν δεν αποκτήσει στην πορεία σοσιαλιστικό χαρακτήρα. Αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το παράδειγμα της Κουβανικής Επανάστασης».

Σε άλλο σημείο σημείωσε με έμφαση: «Ο κουβανικός λαός με όλες τις πληγές του από τη λυσσαλέα επιθετικότητα των ΗΠΑ αλλά και την πιο εξευγενισμένη της ΕΕ και έχοντας να αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες οικοδόμησης του σοσιαλισμού σε μια μικρή χώρα με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, στέκεται περήφανα απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα αντιπαραθέτοντας την πραγματικότητα και τα ιδανικά μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς καταπίεση, που αγωνίζεται για την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου». Και κατέληξε: «Το παράδειγμα της Κούβας εξακολουθεί να εμπνέει όλους αυτούς που αντιστέκονται στην καταβαράθρωση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού και παλεύουν για την ανατροπή του παρασιτικού πια καπιταλισμού. Η πάλη τους είναι σύμφυτη μ' εκείνη των Κουβανών και στα συνθήματά τους ανήκουν και τα: "Κάτω τα χέρια από την Κούβα", "Κάτω ο αμερικάνικος αποκλεισμός", "Να καταργηθεί η ειδική θέση της ΕΕ", "Αμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών"».

Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της εκδήλωσης ήταν η μεταφορά της εμπειρίας από ανθρώπους όλων των ηλικιών που συμμετείχαν από το 1984 στις γνωστές ομάδες εθελοντικής δουλειάς στην Κούβα, τις μπριγάδες αλληλεγγύης, που αποτελούν μια διαδικασία συνεχούς έκφρασης συμπαράστασης και γνωριμίας με το Νησί της Επανάστασης.

Πολλές ήταν και οι μαρτυρίες, υπήρχε και έκθεση φωτογραφιών, από τους μπριγαδίστες (ανάμεσά τους ο Στ. Νικολάου από την πρώτη αποστολή το 1984, ο Στ. Ψαραδάκος από την αποστολή το 1991), που μετέφεραν τη ζεστασιά, την ανθρωπιά και την υψηλή κουλτούρα αυτού του αγωνιστή κουβανέζικου λαού.

Στην εκδήλωση επίσης ανακοινώθηκε ότι και φέτος θα διοργανωθούν δύο μπριγάδες, τον Απρίλη και τον Ιούλη. Επίσης καταγγέλθηκε η στάση της κυβέρνησης με τη σύλληψη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, όπου ανάμεσά τους ήταν και ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, που είναι και γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, και ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος. Από τον ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκε ο Αντ. Μαρκόπουλος.

Στην εκδήλωση εγκρίθηκε ψήφισμα που ζητάει την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών φυλακισμένων στις ΗΠΑ, το οποίο και θα επιδοθεί με παράσταση διαμαρτυρίας στις 13 Φλεβάρη στη 1.00 μ.μ. στην αμερικάνικη πρεσβεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ