Τρίτη 8 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Πρώτος στη «λίστα» ο αποπροσανατολισμός

Μακριά από την ουσία ο τσακωμός τους και ο διαγκωνισμός για το ποιος μπορεί να πατάξει πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή

Τα υπαρκτά ζητήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ αξιοποιούν τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεπικουρούμενα απ' τα ΜΜΕ, προκειμένου να υπηρετήσει το καθένα τις ιδιαίτερες κομματικές του σκοπιμότητες. Ταυτόχρονα, συγκαλύπτουν όλα μαζί πίσω απ' τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό τη μήτρα φαινομένων όπως αυτό, που είναι το ίδιο το σύστημα που υπηρετούν.

Απώτερος στόχος της συγκυβέρνησης είναι να αποπροσανατολίσει το λαό, εστιάζοντας την αντιπαράθεση στους χειρισμούς γύρω από τη λίστα και μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγάγουν την αντιμετώπιση τάχα της φοροδιαφυγής σε φάρμακο για κάθε νόσο, την ώρα που επελαύνουν τα εξοντωτικά αντιλαϊκά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, μαίνεται η αντιπαράθεση κατά κύριο λόγο ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ να στηρίζουν τον κυβερνητικό τους εταίρο και το βλέμμα όλων στραμμένο στο σάπιο σύστημα που υπηρετούν με την πολιτική τους και τη διάσωσή του μέσω υποκριτικών δεσμεύσεων περί κάθαρσής του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χτες την πρότασή του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής (βλέπε σελ. 6), που θα διερευνήσει ποινικές ευθύνες των Ε. Βενιζέλου και Γ. Παπακωνσταντίνου. Η πρότασή του αφορά «όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων».

Είχε προηγηθεί η κατάθεση από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με αντικείμενο τον έλεγχο μόνο του Γ. Παπακωνσταντίνου, για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, με ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του Δημοσίου.

Ανακοίνωση πάνω στην ανακοίνωση

Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για χυδαίες επιθέσεις, πολιτική αθλιότητα και ακραία συκοφαντία χωρίς κανένα στοιχείο, ενώ διερωτάται μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Προσπαθεί, μάλιστα, να βγει και στον «αφρό», δηλώνοντας ικανοποιημένο που η διερεύνηση υποθέσεων φοροδιαφυγής «έγινε δυνατή και αποδίδει καρπούς χάρη στην καθολική και αποτελεσματική άρση του τραπεζικού απορρήτου που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου και με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζει δύο φορές τη σχετική διάταξη στη Βουλή».

Ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος ερωτηθείς χτες σχετικά, πρόσαψε στον ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικό "ρεσάλτο"», αφού όπως είπε «θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, θέλει να οδηγήσει τη χώρα στο χάος» και προεξόφλησε ότι «θα ξαναχάσει» καθώς «συγκρούεται ο κ. Τσίπρας μαζί μου, συγκρούεται με την κοινή λογική».

Ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος μιλώντας στον «real fm» υπερασπίστηκε την τακτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι πράττει όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής και απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικές ψυχώσεις, σκοπιμότητες και διάθεση «να καταδικάσει εκ των προτέρων».

Ο Θ. Μαργαρίτης, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, χαρακτήρισε μεγάλο σφάλμα την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αποδέχτηκε ότι έχει πολιτικές ευθύνες ο Ε. Βενιζέλος και ότι «πρέπει να αξιολογηθούν», αλλά «δεν υπάρχουν στοιχεία» ποινικών ευθυνών.

Απ' την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ δια του γραμματέα της ΚΟ Ν. Βούτση επέμεινε στη γραμμή ενοχοποίησης της φοροδιαφυγής ακόμα και για την καπιταλιστική κρίση και στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών των δύο υπουργών Οικονομικών μεταξύ άλλων και για την «αποκατάσταση του περί δικαίου δημοσίου αισθήματος στο λαό μας», την ώρα που αυτός σφαγιάζεται.

Διεργασίες ενόψει της ψηφοφορίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοινώσεις του, κατήγγειλε την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης και περιορισμού της υπόθεσης στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου, για «υπονόμευση της δημοκρατίας και διχασμό».

Ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης (ALPHA 9.89) υπερασπίστηκε την πρόταση του κόμματός του, ωστόσο δεν απάντησε στο γιατί δε ζητά διερεύνηση ευθυνών και του Γ. Παπανδρέου, αν και δήλωσε:

«Ποιος αμφισβητεί ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν ξέρει τι κάνει ο πρώτος στην τάξη υπουργός του; (...) Ποιος αμφισβητεί ότι όταν ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου δεν πέρασε και από τη δική του υπηρεσία αυτή η περιβόητη λίστα; Ποιος αμφισβητεί ότι ο κ. Σαμαράς όταν ανέλαβε την κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές και με τον κ. Στουρνάρα δεν ήξερε ότι βοά ο τόπος γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και έκανε τα πάντα για να την αποσιωπήσει;».

Για πολιτικές ευθύνες του Γ. Παπανδρέου μίλησε και ο Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος άφησε επίσης να υπονοείται ότι η διακράτηση της λίστας απ' τον Ε. Βενιζέλο έδινε τη δυνατότητα για «δοσοληψίες» πολιτικού περιεχομένου.

Τέλος, ερώτημα προς τον πρωθυπουργό έθεσε με δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τ. Κουίκ, αν τον είχε ενημερώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τη «λίστα Λαγκάρντ» επί κυβερνήσεως Παπαδήμου. «Εάν ναι, τότε έχει τις ίδιες ευθύνες απόκρυψης. Εάν όχι, τότε πώς συγκυβερνά τώρα μαζί του;», πρόσθεσε ο Τ. Κουίκ. Αν και το κόμμα αυτό δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα τη στάση του, πληροφορίες λένε ότι δε θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέμενε η αξιωματική αντιπολίτευση, στο βαθμό που δεν αφορά στον Γ. Παπανδρέου.

Η διαδικασία στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 15/1 αναμένεται να συζητηθούν από κοινού στην Ολομέλεια της Βουλής οι δύο προτάσεις. Κοινοβουλευτικοί κύκλοι ανέφεραν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η Βουλή να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν θα έχει ολοκληρωθεί (την Παρασκευή) η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, όπως έχει προγραμματιστεί. Την Πέμπτη, αναμένεται Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία θα ορίσει την ημερομηνία συζήτησης, για τη συγκρότηση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής.

Μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση επί των προτάσεων, θα ξεκινήσει η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας, με δύο ξεχωριστές κάλπες, μία για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και μία για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την παραπομπή τους ή μη σε Προανακριτική Επιτροπή.

Για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής και την άσκηση δίωξης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή να ψηφίσουν υπέρ πάνω από 151 βουλευτές. Αν η Βουλή αποφανθεί θετικά, θα συγκροτηθεί η Προκαταρκτική Επιτροπή που θα απαρτίζεται από 12 - 13 μέλη, η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να καταθέσει το πόρισμά της εντός προθεσμίας την οποία θα προσδιορίσει η Ολομέλεια της Βουλής.

Η Ολομέλεια είναι αυτή που θα κληθεί να αποφασίσει επί του πορίσματος και εφόσον αποφανθεί θετικά με πάνω από 151 θετικές ψήφους, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες του Ειδικού Δικαστηρίου με την κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ