Τρίτη 8 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πολλαπλά τα οφέλη, αλλά όχι για το λαό

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Χ. Κατσώτη σε συζήτηση σχετικής Επερώτησης στη Βουλή

Τα προγράμματα της λεγόμενης «κοινωφελούς εργασίας» του υπουργείου Εργασίας, ήρθαν να υποβοηθήσουν και να προωθήσουν την «κοινωνική επιχειρηματικότητα» και την κερδοφορία του κεφαλαίου με βάση νόμους που ψηφίστηκαν από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις, υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτό τόνισε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Κατσώτης στην παρέμβαση που έκανε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση σχετικής Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατήγγειλε ότι με τα εν λόγω προγράμματα, στην ουσία προωθείται η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και η εμπορευματοποίηση μιας σειράς κοινωνικών παροχών, που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν από το κράτος και χρησιμοποιούνται ως εργαλεία ταξικής συνεργασίας και απενοχοποίησης του καπιταλιστικού συστήματος. Υπογράμμισε ότι η λεγόμενη «εξασφάλιση της απασχόλησης» μέσω των προγραμμάτων αυτών δεν είναι τίποτα άλλο παρά πεντέμισι μήνες δουλειάς με μισθό πείνας (625 ευρώ) και ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, ενώ αξιοποιούνται ταυτόχρονα για να παρακαμφθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Σχολιάζοντας την κριτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα προγράμματα αυτά, τόνισε ότι αποκρύβει το γεγονός πως αποτελούν πολιτική της ΕΕ. Συγκαλύπτει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την κοινωνική οικονομία και απλά ασκεί κριτική στο προωθούμενο σχέδιο της ΕΕ, με τον ισχυρισμό ότι αυτό αποκλίνει από την «καθαρή κοινωνική οικονομία» και εισάγει το κέρδος από την πίσω πόρτα.

Ο Χ. Κατσώτης τόνισε ότι η «καθαρή κοινωνική οικονομία» στη βάση της αποτελεί μια διαχειριστική επιλογή που κινείται στη γραμμή διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και έφερε ως παράδειγμα τα «αλληλέγγυα ιατρεία» που προσφέρουν με εξαιρετικά χαμηλό κόστος εργασίας, αφού αξιοποιούν την εθελοντική εργασία και ελαφραίνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτός παρουσιάζεται ότι είναι με την απολύτως μη κερδοσκοπική δραστηριότητα στην «κοινωνική οικονομία» αποκρύβοντας το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνικός σκοπός μέσα στον καπιταλισμό που να μην υπηρετεί την αναπαραγωγή του κεφαλαίου. Η ανεργία, είπε, είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το αποκρύβει και δε διαφωνεί με τον θεσμό των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης που είναι εργαλεία του καπιταλισμού για την κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ