Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Διγλωσσία και αναξιοπιστία

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αυτό που έχει ενδιαφέρον από την εμπειρία της Αργεντινής, με τις ομοιότητες αλλά και τις μεγάλες διαφορές από την περίπτωση της Ελλάδας, είναι να δούμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τη δραματική εμπειρία της χρεοκοπίας, στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση που ήταν προσκολλημένη στις συνταγές της λιτότητας και στις επιλογές του ΔΝΤ». Η δήλωση ανήκει στον Αλ. Τσίπρα και έγινε την περασμένη Δευτέρα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αργεντινή.

Πριν φτάσει στην αποκήρυξη της χρεοκοπίας ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς την πρόβαλε σαν περίπου λυτρωτική εξέλιξη. Ηταν ο Π. Λαφαζάνης που δήλωνε: «Η χρεοκοπία δεν είναι κάτι το καταστροφικό σε κάθε περίπτωση. Η χρεοκοπία είναι όπλο των αδύνατων όταν φτάνουν σε ένα σημείο που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους». Ο Δ. Στρατούλης πρόσθετε: «Για εμάς δεν είναι φετίχ το νόμισμα». Αποκορύφωμα η δήλωση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβρη: «Διότι κύριε υπουργέ, μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή, όπως είχατε πει. Η Αργεντινή πέρασε μια πολύ μεγάλη δυσκολία και δεν πρέπει τους λαούς να τους χαρακτηρίζουμε με ρατσιστικό τρόπο. Πέρασαν όμως μια πολύ μεγάλη δυσκολία και κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους».

Ξορκίζοντας σήμερα τη χρεοκοπία, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει άλλοθι στην αναίρεση από μέρους του θέσεων περί μονομερούς καταγγελίας των μνημονίων, ακύρωσής τους, επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων κ.λπ. κ.λπ. Ολων δηλαδή όσων αποτελούν προϋπόθεση για τη συνέχιση της ροής των δανείων απ' την τρόικα και τσακίζουν τον λαό.

Δίνει ταυτόχρονα διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη για το περιεχόμενο της πολιτικής που θα εφαρμόσει, σε όποιο μείγμα αστικής διαχείρισης κι αν κάτσει η μπίλια, το μάρμαρο θα κληθεί να το πληρώσει ο λαός. Το παράδειγμα της Αργεντινής που οδηγήθηκε σε χρεοκοπία και άλλων χωρών που την απέφυγαν, αποδεικνύει περίτρανα πως οι λαοί σε καμία περίπτωση δεν απέφυγαν τα χειρότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνιά για το ποιο μείγμα πολιτικής θα οδηγήσει τα μονοπώλια με «αξιοπρέπεια» έξω από την κρίση. Αφήνοντας το λαό βυθισμένο στην ανέχεια, προοπτική που την προδιαγράφει η ευρωενωσιακή στρατηγική πέρα κι ανεξάρτητα από ρυθμούς ανάπτυξης, χρέη, μνημόνια κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ