Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση για «τετραμερή»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντονες αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ε. Μπαγίς, ο οποίος ζήτησε τη σύγκληση τετραμερούς διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των «εγγυητριών» χωρών για το Κυπριακό.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου, σε δηλώσεις του κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιδιώκει να απεμπλακεί από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, όπως αυτή προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο Στ. Στεφάνου τόνισε ότι «η απάντηση στις μεθοδεύσεις της Αγκυρας και στους κύκλους διεθνώς, που ενδεχομένως να θέλουν να την εξυπηρετήσουν, είναι η επιμονή και η συνέπεια στα ψηφίσματα και στις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών».

Απαράδεκτες και καταδικαστέες χαρακτήρισε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας όσον αφορά το Κυπριακό και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γ. Λουκαΐδης, προσθέτοντας ότι εντάσσονται στην πάγια επιδίωξη της Αγκυρας να εξυπηρετήσει τα διχοτομικά σχέδια της «για λύση δυο κρατών στην Κύπρο».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή», δηλώνει ότι αποχωρεί με άλυτο το Κυπριακό, γεγονός που τον λυπεί, ωστόσο -όπως αναφέρει- έχει ήσυχη τη συνείδησή του γιατί έπραξε ό,τι εξαρτιόταν από τον ίδιο προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Απέδωσε το αδιέξοδο στην υπαναχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντ. Ερογλου, από συγκλίσεις οι οποίες είχαν επιτευχθεί, καθώς και το ότι εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις με πρόσχημα την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε μοιραίο το αποτέλεσμα ενδεχόμενης απόρριψης από την ελληνοκυπριακή πλευρά της λύσης με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ