Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητοποιήσεις σπουδαστών ΤΕΙ σε όλη τη χώρα

Στις 12 Δεκέμβρη οι σπουδαστές ΤΕΙ βγαίνουν στο δρόμο, μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

«

Φτάνει πια με την τραγική κατάσταση στα ΤΕΙ» δηλώνουν οι σπουδαστές και διοργανώνουν κινητοποίησεις. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) απευθύνει κάλεσμα για κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα «σε όλους τους σπουδαστές, εργαζόμενους και καθηγητές, σε όλους τους συλλόγους σπουδαστών, εργαζομένων και καθηγητών». Ηδη, στην Αθήνα έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής οι Σύλλογοι ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, ΑΣΠΑΙΤΕ, Οικοτρόφων της Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ, το 3ο εξάμηνο της Νοσηλευτικής Β' και το 6ο εξάμηνο Αισθητικής της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας.

Συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας έχουν οριστεί για τις 12 Δεκέμβρη, στις εξής πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Γιάννενα, Πύργος, Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Πτολεμαΐδα και Σέρρες.

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις διοργανώνονται και πριν τις 12 Δεκέμβρη. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας για το κόστος σπουδών, ενώ τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 8 το πρωί, θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στα λεωφορεία για τη δωρεάν μετακίνηση. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ στις Σέρρες την Τρίτη 11 Δεκέμβρη θα κάνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κάθε τμήμα για τη σίτιση και τη στέγαση.

Απάντηση η οργανωμένη πάλη

Ο «Ρ» μίλησε με τη σπουδάστρια και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου της ΣΓΚΤΚΣ Στέλλα Παναγιώτου, που περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των ΤΕΙ και ιδιαίτερα του ΤΕΙ Αθήνας: «Το κόστος για κάθε έναν από εμάς δυσκολεύει πλέον να καλύψουμε και τις βασικές μας ανάγκες. Οσοι είναι από την επαρχία είναι αναγκασμένοι να δίνουν πάνω από 600 ευρώ το μήνα για να σπουδάσουν εδώ, καθώς για τα ΤΕΙ στέγαση δεν υπάρχει. Ακόμα όμως και οι ελάχιστοι που μένουν στις εστίες των πανεπιστημίων δεν σιτίζονται και βρίσκονται στην ουσία στον αέρα, αφού η κρατική υποχρηματοδότηση έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που κινδυνεύουν και αυτές να κλείσουν.

Η μείωση του προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια (-53%) καθώς και αυτή που προβλέπεται για το 2013 (ακόμα -50%) κάνει τους σπουδαστές σε διάφορα τμήματα του ΤΕΙ να δίνουν ακόμη και 200 ευρώ για ένα εξάμηνο για τα αναλώσιμα που τους ζητούνται μέσα στα εργαστήρια (σχεδιαστικά, ρόμπες κ.ά.).

Ολη αυτή η κατάσταση αναγκάζει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι σπουδαστών να βγαίνει να ψάχνει για δουλειά παράλληλα με τις σπουδές του. Μέχρι και πριν από 2-3 χρόνια το κομμάτι των σπουδαστών που δούλευε και παρακολουθούσε τη σχολή του ήταν γύρω στο 60%. Το τελευταίο διάστημα όμως βλέπουμε σπουδαστές να παρατάνε τη σχολή, είτε γιατί η κατάσταση στα σπίτια τους δεν πάει άλλο και επιλέγουν να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα, είτε γιατί είναι από την επαρχία και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να συνεχίσουν να τους στέλνουν πλέον χρήματα.

Από την αρχή της νέας χρονιάς οι δυνάμεις του ΜΑΣ έχουν πρωτοστατήσει μέσα στα έτη και τα εξάμηνα για να δημιουργηθούν επιτροπές ετών για να μπορέσουν οι σπουδαστές να οργανώσουν την πάλη τους, να μην απογοητεύονται να βάζουν μπροστά τις πραγματικές τους ανάγκες και να παλεύουν για αυτές. Εχουμε κάνει κινητοποιήσεις μέσα και έξω από τη σχολή μπροστά σε όλα αυτά τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν οι σπουδαστές στην καθημερινή τους ζωή.

Για τις επόμενες μέρες έχουμε ορίσει κινητοποιήσεις μέσα στη σχολή και απαιτούμε δωρεάν αναλώσιμα, βιβλία, μετακινήσεις, σίτιση, στέγαση, μέχρι το παναττικό συλλαλητήριο των ΤΕΙ στις 12 Δεκέμβρη, 12 ώρα στην Ομόνοια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το σχέδιο "Αθηνά" να απορριφθεί»(2013-03-07 00:00:00.0)
Στις 12 Δεκέμβρη στους δρόμους(2012-12-05 00:00:00.0)
Διήμερο κινητοποιήσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ(2011-11-24 00:00:00.0)
Σήμερα διαδηλώνουν οι σπουδαστές των ΤΕΙ(2011-11-11 00:00:00.0)
Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 11 Νοέμβρη(2011-11-02 00:00:00.0)
Εκρηκτική κατάσταση από τις περικοπές προσωπικού(2011-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ