Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Χωμένη στην κρίση και το 2013

Τις εκτιμήσεις της για την εξέλιξη του ΑΕΠ δημοσιοποίησε χτες η ΕΚΤ

Οι δυσκολίες της καπιταλιστικής μηχανής να ανακάμψει επιτείνουν τα ζόρια στην αστική διαχείριση της κρίσης
Οι δυσκολίες της καπιταλιστικής μηχανής να ανακάμψει επιτείνουν τα ζόρια στην αστική διαχείριση της κρίσης
Με ρυθμούς από -0,9% έως 0,3% θα «τρέξει» το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι οποίες επιβεβαιώνουν τα ζόρια που έχει η καπιταλιστική μηχανή στη ζώνη του ευρώ να πάρει μπροστά, μεγαλώνοντας τους ανταγωνισμούς και τις δυσκολίες στη διαχείριση της κρίσης. Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις της, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ αναμενόταν να διαμορφωθεί από -0,4% έως 1,4%.

«Η οικονομική αδυναμία στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο. Αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακή ανάκαμψη αργότερα το 2013», επισήμανε ο Μ. Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος είπε ακόμα ότι η ΕΚΤ αναμένει αναιμική αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% έως 2,2% το 2014.

Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το γ' τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο και κατά 0,6% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2011.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, δεν αποφασίστηκε αν τελικά οι κεντρικές τράπεζες θα μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε συμπέρασμα», είπε ο Μ. Ντράγκι, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι η ευρωτράπεζα διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,75%.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Financial Times Deutschland» για την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, εκτίμησε ότι «το τελευταίο σημείο κορύφωσης της κρίσης ήταν τον Ιούνιο, στο χρονικό σημείο των εκλογών στην Ελλάδα. Τώρα έχουμε την αντίστροφη τάση».

Ο ίδιος είπε ότι μπορούν να γίνουν αποδεκτές ελαφρές καθυστερήσεις στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, εάν μία χώρα προωθεί ακάθεκτη τις αντιλαϊκές ανατροπές.

Κλυδωνισμοί στη Βρετανία

Στο μεταξύ, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση του PSI, ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» υποβάθμισε το βράδυ της Τετάρτης την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default) από την κατηγορία υψηλού κινδύνου CCC, στην οποία βρισκόταν, λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη του προγράμματος επαναγοράς χρέους.

Η ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες και άλλοι πιστωτές με καινούρια ομόλογα του EFSF, οι τιμές των οποίων είναι μικρότερες από την ονομαστική τους αξία, όπως προβλέπει το πρόγραμμα της ανταλλαγής χρέους, συνιστά για τους οίκους αξιολόγησης κρατική χρεοκοπία.

Στην πραγματικότητα, οι καπιταλιστικοί «οίκοι» ομολογούν ότι η διαδικασία της επαναγοράς ισοδυναμεί με «κούρεμα». Σύμφωνα, πάντως, με κύκλους του οικονομικού επιτελείου, η «Standard & Poor's» θα «αναβαθμίσει» ξανά την αξιολόγηση της Ελλάδας σε CCC, μόλις ολοκληρωθεί η επαναγορά χρέους.

Σε ό,τι αφορά στη Μ. Βρετανία, η «Fitch» προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα σκαρφαλώσει στο 97% του ΑΕΠ τη διετία 2015-2016, ποσοστό που προσεγγίζει το ανώτατο επίπεδο που δικαιολογεί την αξιολόγηση ΑΑΑ της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Καθόλου συμπτωματικά, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων για να σταθεροποιηθεί και για να μειωθεί το χρέος θα συνεχιστούν μέχρι το 2018, τρία χρόνια περισσότερο απ' ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις της ανεξάρτητης Υπηρεσίας για τον προϋπολογισμό, η οικονομική ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη τα επόμενα χρόνια απ' ό,τι προβλεπόταν.

Πιο συγκεκριμένα, η Υπηρεσία για τον προϋπολογισμό προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το 2012, έναντι ανάπτυξης 0,8% που είχε εκτιμήσει προηγουμένως. Για το 2013 προβλέπει ανάπτυξη 1,2%, αντί για 2% και για το 2014 ανάπτυξη 2,0% από 2,7%. Αντίστοιχα, ο οίκος «Fitch» προβλέπει ανάπτυξη 1,1% το 2013 και 2% το 2014.

Είναι φανερό ότι η λιτότητα είναι δίχως τέλος για τους λαούς σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, είτε με μνημόνια, είτε χωρίς. Οπως επίσης επιβεβαιώνεται ότι το πρόβλημα των αστικών επιτελείων είναι η κρίση στην οικονομία και όχι τα χρέη, τα οποία αυξάνονται ως παράπλευρη συνέπεια και κάνουν δυσκολότερη τη διαχείριση της κρίσης, πάντα όμως σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων.

Μέτρα στην Κύπρο

Στην κυπριακή Βουλή, τέλος, ψηφίστηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος 3 από τα 23 νομοσχέδια που κατατέθηκαν χτες, με τα μέτρα και τις ανατροπές σε βάρος του λαού, όπως προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα. Εκκρεμεί η κατάθεση δύο ακόμα νομοσχεδίων. Το σύνολο των μέτρων θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Στις 13 Δεκέμβρη συνεδριάζει ξανά το Γιούρογκρουπ με θέμα το κυπριακό μνημόνιο, το πιθανότερο όμως είναι οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν σε νέα συνεδρίαση στις 21 Δεκέμβρη.

Τα νομοσχέδια που συζητάει η κυπριακή Βουλή προβλέπουν μεταξύ άλλων μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα και τα αλκοολούχα ποτά, στα πετρελαιοειδή, αύξηση του ΦΠΑ στο 18% το 2013 και στο 19% το 2014, κ.ά.

Ολα αυτά στο φόντο των ανακοινώσεων για την ανεργία, που σκαρφάλωσε σε επίπεδα ρεκόρ στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία των Επαρχιακών Γραφείων Εργασίας, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι το Νοέμβρη ήταν αυξημένοι κατά 4.770 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στις 39.522. Σε σχέση με το Νοέμβρη του 2011, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 7.696 (24,2%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ