Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ολοκληρώνεται αύριο το συνέδριο

Επίθεση στον αγώνα των χαλυβουργών εξαπέλυσαν στελέχη της ΠΑΣΚΕ

Η σύγκρουση των δύο γραμμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που εκφράζεται και μέσα στους χώρους δουλειάς, αναδείχτηκε μέσα από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων της «Εργατικής Ενότητας» (ΠΑΜΕ), κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα των εργασιών του 31ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο ολοκληρώνεται με τις αρχαιρεσίες που θα γίνουν την Κυριακή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, στο ΕΚΘ.

Οι εκπρόσωποι της «Εργατικής Ενότητας» παρουσίασαν την εξέλιξη του αγώνα σε μια σειρά χώρους δουλειάς, όπως η ΑΓΝΟ, η ΜΕΒΓΑΛ, ο «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», ο Επισιτισμός, το Μετρό, Χαλυβουργείο, κ.λπ., αναδείχθηκε ο ρόλος του εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) που καλούσε τους εργαζόμενους, στο όνομα της στήριξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και του «ρεαλισμού», να συναινέσουν στις αξιώσεις των εργοδοτών για μειώσεις μισθών, διαθεσιμότητες, απολύσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγούνται οι εργαζόμενοι σε χειροτέρευση των εργασιακών τους σχέσεων, να γίνονται πιο φθηνοί για την απόλυσή τους.

Από την άλλη, προβλήθηκαν τα αποτελέσματα της δράσης σε ταξική κατεύθυνση και της οργάνωσης του αγώνα σε συντονισμό με άλλα κοινωνικά στρώματα. Π.χ. αποτράπηκε η υπογραφή ατομικών συμβάσεων στην επιχείρηση του Αρβανιτίδη, ως αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων με τη συμπαράσταση των Λαϊκών Επιτροπών. Σε μια σειρά επιχειρήσεις του Επισιτισμού, με την παρέμβαση του ταξικού συνδικάτου, εργαζόμενοι πληρώθηκαν δεδουλευμένα («Θείος Βάνιας»), αποτράπηκαν απολύσεις, μειώσεις μισθών, στην ΑΓΝΟ, με την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και τη συσπείρωση των εργαζομένων δεν πέρασε η μείωση μισθών που προωθούνταν με τις ευλογίες των εργοδοτικών συνδικαλιστών.

Οι εκπρόσωποι της «Εργατικής Ενότητας» ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να αποκρούσουν την εργοδοτική επίθεση και να παρεμποδίσουν την εφαρμογή των μέτρων. Τονίστηκε, επίσης, πως σήμερα ο αγώνας πρέπει να οργανωθεί στους χώρους δουλειάς, για να μην περάσουν τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα, συνδυασμένα με τον αγώνα που θα στοχεύει στην απαλλαγή από τη μήτρα των κρίσεων, της βαρβαρότητας, τον καπιταλισμό.

Ανοιχτή επίθεση στους απεργούς χαλυβουργούς

Την... αποστροφή που νιώθουν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ για τους αγώνες που εναντιώνονται στη μεγαλοεργοδοσία επιβεβαίωσε και η επίθεση που εξαπέλυσε ο προέδρος της Ομοσπονδίας Μετάλλου Στεφανόπουλος στον πολύμηνο ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου. Χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο ΠΑΣΚίτης συνδικαλιστής χαρακτήρισε τον αγώνα των χαλυβουργών «τυφλή σύγκρουση», υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να μπουν στο εργοστάσιο, να επιλέξουν άλλες μορφές αγώνα και να συνδιαλλαγούν με την εργοδοσία. Φέρνοντας παραδείγματα «άλλων μορφών», αναφέρθηκε σε χώρους του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, όπου ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ συνδιαλέχτηκαν με την εργοδοσία, με αποτέλεσμα να τσακιστούν τα δικαιώματα των εργατών.

Την επίθεση κατήγγειλε εκ μέρους της «Εργατικής Ενότητας» ο Ηλίας Κώστας. Αποδεικνύεται, τόνισε, ποιον υπηρετείτε τελικά και είναι πρόκληση τα τσιράκια της εργοδοσίας και του Μάνεση να μιλάνε για τον αγώνα των χαλυβουργών που συγκίνησε, ενέπνευσε και ξεσήκωσε την εργατική τάξη όλου του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ