Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προτάσεις - στήριγμα στην αντιλαϊκή πολιτική

Με σειρά προτάσεων, που επιδιώκουν να βελτιώσουν το πρόγραμμα «Καλλικράτης», επιβεβαιώνει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την προσήλωσή της στην υλοποίηση του στόχου που αυτός εξυπηρετεί, να λειτουργήσουν δηλαδή οι δήμοι με μειωμένη την κρατική χρηματοδότηση για κοινωνικές υποδομές και έργα - που συνεπάγεται την παραπέρα φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων και την ιδιωτικοποίησή τους - με έλλειψη προσωπικού και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και τα συνεχόμενα μέτρα υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσης, το ανώτατο συλλογικό όργανο των δήμων σιγοντάρει αυτή την εξαθλίωση, προτείνοντας μέτρα βελτίωσης του «Καλλικράτη», που αποτελεί εργαλείο υλοποίησης της παραπάνω πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό η ΚΕΔΕ κατέθεσε το πρώτο πακέτο των προτάσεών της για τροποποιήσεις ή προσθήκες στο σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Στα μέσα Νοέμβρη αναμένεται να υποβληθεί δεύτερο πακέτο προτάσεων που θα διαμορφωθεί από τις κατά τόπους Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ).

Στο πρώτο πακέτο η ΚΕΔΕ ζητά να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης των επιλέξιμων συγχρηματοδοτούμενων έργων. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΕ προτείνει να νομοθετηθεί ειδική διαδικασία (fast track) η οποία να αφορά στο κανονιστικό πλαίσιο της μελέτης, της αδειοδότησης και της κατασκευής των έργων. Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου μία βδομάδα η ΚΕΔΕ παρουσίασε την πρότασή της για τη δημιουργία Κεφαλαίου Επενδύσεων σε Υποδομές ΟΤΑ (ΚΕΥΟ), το οποίο θα επενδύει σε έργα των δήμων που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή αποφέρουν κέρδος στον επενδυτή. Τα έργα αυτά, σύμφωνα με την πρόταση, θα μπορεί να είναι και συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ.

Επίσης, στο πακέτο περιλαμβάνονται προτάσεις διεύρυνσης της επιχειρηματικής δράσης των δήμων και συγκεκριμένα: Η δυνατότητα συμμετοχής του δήμου σε Ανώνυμη Εταιρεία, με ποσοστό έως 49% του μετοχικού κεφαλαίου. Η δυνατότητα συμμετοχής σε υφιστάμενες αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, οι οποίες «έχουν σκοπό την εν γένει προαγωγή της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Η σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών μεταφοράς σε νησιωτικούς δήμους.

Τέλος, προτείνεται να εξαιρεθεί το προσωπικό των κοινωνικών δομών των δήμων από το υφιστάμενο πλαίσιο προσλήψεων. Να αποσυνδεθεί ο χρόνος διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών από το χρόνο των ευρωεκλογών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ