Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Νέος αντιδραστικός εσωτερικός κανονισμός...

...περιορίζει το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές

Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για τη στέγαση
Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για τη στέγαση
Ακολουθώντας πιστά την πολιτική παραπέρα συρρίκνωσης του δικαιώματος των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την προηγούμενη βδομάδα, εν κρυπτώ, άλλαξε τον κανονισμό λειτουργίας των Εστιών που λειτουργούν στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Με το νέο κανονισμό, επιβάλλει μηνιαίο ενοίκιο, θέτει περιορισμούς στο χρόνο παραμονής στις Εστίες και εισάγει μια σειρά νέα κριτήρια για την απόκτηση δωματίου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πεταχτούν έξω από τις Εστίες δεκάδες φοιτητές και όσοι τελικά θα αποκτήσουν ένα δωμάτιο, να επιβαρυνθούν με το κόστος λειτουργίας των Εστιών.

Οι φοιτητές που ήδη διαμένουν στις Εστίες, μετά από γενική συνέλευση, αποφάσισαν και προχώρησαν σε κατάληψη, ενώ ταυτόχρονα έχουν συνεχή παρουσία στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου, προκειμένου να μπλοκάρουν την εφαρμογή του νέου καταστατικού στους νέους αιτούντες για εισαγωγή. Μετά την κινητοποίηση των φοιτητών, η Πρυτανεία υποσχέθηκε υποχωρήσεις και αλλαγές που όμως ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί.

Οι Εστίες του ΠΑΜΑΚ στην Καλαμαριά διαθέτουν 107 δωμάτια με δυνατότητα στέγασης 202 φοιτητών.

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας των Εστιών, με πρόσχημα τη δήθεν «δίκαιη κατανομή του προνομίου στέγασης» και τη λογική ότι «είναι προτιμότερο το προνόμιο της στέγασης να προσφερθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους για μικρότερο χρονικό διάστημα, παρά σε λίγους "τυχερούς" για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών τους», προβλέπει: Παραχώρηση των δωματίων για ένα ακαδημαϊκό έτος. Φοιτητές που επιθυμούν να ανανεώσουν την παραμονή τους, πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση, η οποία θα εξετασθεί εξ αρχής μαζί με τις νέες αιτήσεις της περιόδου. Σε καμία περίπτωση η συνολική διαμονή στην Εστία δεν θα ξεπερνάει τον αριθμό ετών κανονικής φοίτησης του προγράμματος στο οποίο ο οικότροφος είναι εγγεγραμμένος ως φοιτητής.

Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλει ο φοιτητής, εκτός των πρωτοετών, περιλαμβάνεται και «αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας από το οικείο Τμήμα του Πανεπιστημίου».

Στις προϋποθέσεις για την επιλογή αναφέρεται ότι θα πρέπει ο φοιτητής «να έχει επιτύχει σε αριθμό μαθημάτων ίσο ή μεγαλύτερο του 60% των μαθημάτων των προηγούμενων ετών του προγράμματος που παρακολουθεί».

Στις υποχρεώσεις των οικοτρόφων, προβλέπεται πέρα από την ετήσια εγγύηση που θα καταβάλει, να πληρώνει και μηνιαίο χρηματικό ποσό που θα καθορίζεται στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, ως οικονομική συμμετοχή στα λειτουργικά έξοδα της Φοιτητικής Εστίας.

Η δωρεάν στέγαση δικαίωμα κάθε φοιτητή

Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΠΑΜΑΚ, με ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι η επίθεση που δέχονται αυτήν τη στιγμή οι εστιακοί φοιτητές θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των φοιτητών και προτάσσουν τα εξής αιτήματα:

  • Καμιά Εστία να μην κλείσει, κανείς φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από το δωμάτιό του.
  • Ούτε σκέψη για ενοίκια.
  • Εστίες στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις και ιδιώτες, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα ή να δοθεί άμεσα μηνιαίο επίδομα ενοικίου.
  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, ειδικά στις Εστίες.
  • Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους οικοτρόφους, να μην κλείσει κανένα εστιατόριο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ