Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Σχέδια για νέους αγωγούς

Νέα σχέδια για αγωγούς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο προωθούνται από Ελλάδα και Κύπρο, μετά την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ. Μιλώντας χτες, σε ενεργειακό συνέδριο στην Κύπρο, ο Ελληνας υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει πρόταση στην Κομισιόν για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, του «East Mediterranean Gas Pipeline», που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην ΕΕ, μέσω της Ελλάδας. Ανάλογη πρόταση έχει καταθέσει και η Κύπρος.

Ο Ελληνας υφυπουργός σημείωσε ότι «στόχος μας είναι η ενίσχυση των περιφερειακών συνδέσεων που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των νέων πηγών» και πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα επιδιώκει να συνεργαστεί με την Κύπρο σε Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος, που θα οδηγήσουν στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, και την ενίσχυση του ανταγωνισμού της αγοράς». Μετά από αυτά, φανέρωσε την ελληνική πρόταση, αναφέροντας και την αντίστοιχη της Κύπρου.

Η κυπριακή πλευρά εμφανίζεται να έχει ήδη υποβάλει τις προτάσεις της από το καλοκαίρι, τόσο για τον αγωγό φυσικού αερίου, όσο και για την κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά και για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, μέσω υποβρυχίου καλωδίου. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει διακρατική συνεργασία στα συγκεκριμένα σχέδια, ωστόσο σε αυτό το στάδιο δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες και οι εμπλεκόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ