Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Η «διαπραγμάτευση» φερετζές για επιπλέον μέτρα

Νέες αντεργατικές - αντιασφαλιστικές ανατροπές και απολύσεις στην προαπαιτούμενη λίστα για την εκταμίευση της δόσης

Κάθε μέρα που περνάει, το κεφάλαιο προσπαθεί να κερδίσει κι άλλο έδαφος στον πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους. Η αντεπίθεση είναι όρος επιβίωσης για τη λαϊκή οικογένεια
Κάθε μέρα που περνάει, το κεφάλαιο προσπαθεί να κερδίσει κι άλλο έδαφος στον πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους. Η αντεπίθεση είναι όρος επιβίωσης για τη λαϊκή οικογένεια
Σε συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές για επιπλέον άγρια μέτρα, που καταδικάζουν το λαό σε απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση, καταλήγει - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - η περιβόητη «πολιτική διαπραγμάτευση», με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης να πάρει όλα τα «αναγκαία» μέτρα για τη σωτηρία της πλουτοκρατίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμό και έχουν δοθεί σαφείς εντολές να κλείσει πάση θυσία το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το μαχαίρι θα μπει ακόμα πιο βαθιά σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, δαπάνες για Υγεία, Φάρμακο, Πρόνοια, Παιδεία, νέες φοροεπιδρομές και φοροαφαίμαξη στα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και απομάκρυνση χιλιάδων εργαζομένων από το Δημόσιο.

Το τελευταίο φαίνεται να αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχαν χτες ο Γ. Στουρνάρας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παρά την επίσημη διαβεβαίωση του Γ. Στουρνάρα ότι «δεν συζητήθηκαν οι απολύσεις προσωπικού», οι πληροφορίες επιμένουν ότι στην υλοποίηση αυτού του στόχου αποσκοπεί η επιτάχυνση των συγχωνεύσεων - καταργήσεων εκατοντάδων φορέων του Δημοσίου, που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των νέων αντεργατικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, όπως περιγράφονταν στο σχετικό e mail της τρόικας. Η δήλωση που έκανε ο Γ. Βρούτσης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με την τρόικα, ότι «έγινε μία εκτενής συζήτηση για μείζονα ζητήματα διαρθρωτικών αλλαγών που απασχολούν το Υπουργείο», επιβεβαιώνει περίτρανα ότι η λαιμητόμος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχει ήδη «οπλίσει».

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου σπεύδει να μαζέψει το κλίμα περί «χάσματος» με την τρόικα, που σκόπιμα είχε καλλιεργηθεί μετά την προχτεσινή συνάντηση των επικεφαλής με τον πρωθυπουργό, γεγονός που, σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές, υποχρέωσε τον Α. Σαμαρά να καταφύγει στην «πολιτική διαπραγμάτευση» για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. «Δεν υπήρξε τίποτα έκτακτο ούτε κλίμα ρήξης με την τρόικα», διαβεβαίωναν χτες στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, επιχειρώντας να ρίξουν τους τόνους.

Μάλιστα, διέψευδαν τις πληροφορίες που είχαν διοχετευτεί το προηγούμενο βράδυ ότι τάχα ο πρωθυπουργός είχε, στο πλαίσιο της «πολιτικής διαπραγμάτευσης», τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες της Γερμανίας ή της Γαλλίας. Το κλίμα αυτό μετέφερε ο Γ. Στουρνάρας στη δήλωση που έκανε μετά τη συνεργασία που είχε χτες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, όχι σε πολιτικό επίπεδο, εγώ συζητάω με την τρόικα», είπε με νόημα.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και για νέες περικοπές στις «λειτουργικές δαπάνες» των υπουργείων. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός είχε χτες συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλο. Αγνωστο παραμένει, τέλος, αν θα υπάρξει νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να συζητήσουν τα επιπρόσθετα μέτρα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να βάλουν σε κίνδυνο τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και «την πορεία της χώρας στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ