Τα γεράκια της Ευρωζώνης επιχαίρουν για το ξεκλήρισμα των λαϊκών δικαιωμάτων και των εργατικών κατακτήσεων
«Υπήρξε συμφωνία ότι συγκλίνουμε με την τρόικα», ότι υπάρχει «σημαντική αποδοχή» (από τους «εταίρους») και «πρόοδος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Είναι απόλυτα φανερό πως στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ξετυλίξουν ολόκληρη την γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν αποφασίσει και δρομολογούν, ότι θα προχωρήσουν κλιμακώνοντας με μπαράζ από νέα αντεργατικά νομοσχέδια.
Οπως ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους, μέσα στο επόμενο 10ημερο θα έχουν ολοκληρωθεί τα παζάρια με την τρόικα. Για να αθωώσει την κυβέρνηση για το αντιλαϊκό της έργο, παρουσίασε την τρόικα να εμμένει στη θέση για αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, αλλά να «κατανοεί την ειδική εφεδρεία» ως «ισοδύναμο» μέτρο για τις απολύσεις στο δημόσιο. Οι τελικές αποφάσεις τους αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτώβρη.
Ενοποιητικό στοιχείο της εγκληματικής πολιτικής στο πλαίσιο των μεταξύ τους ανταγωνισμών και συμβιβασμών, είναι η διαβόητη «έκθεση της τρόικας» που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του Οκτώβρη. Οι τελικές αποφάσεις τους οριστικοποιούνται στην επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογρουπ (8 Οκτώβρη) και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18 Οκτώβρη).
Ικανοποιημένος από τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της συγκυβέρνησης εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούνκερ, διαβεβαιώνοντας από την πλευρά του ότι «μέσα στις επόμενες βδομάδες θα υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων» και ότι θα «επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί».
Στο ίδιο μήκος και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ έδωσε έμφαση στην «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί, στο γεγονός ότι «έχει ξεκινήσει η απόδοση των μέτρων σε τομείς όπως η μείωση των δαπανών και η αύξηση των εσόδων», με τα λαϊκά νοικοκυριά να έχουν κυριολεκτικά στεγνώσει από τη μείωση του εισοδήματος και την αφαίμαξη που υφίστανται εξαιτίας της φορολογίας, αλλά και του κόστους της Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας.
Μια από τις επιλογές που εξετάζουν τώρα είναι η «πίστωση χρόνου» στη συγκυβέρνηση να περάσει το σύνολο των μέτρων που απαιτεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, με ταυτόχρονη «εξυγίανση στα δημοσιονομικά αποτελέσματα». «Υπομονή μέχρι τη σύνταξη της έκθεσης προόδου από την τρόικα», συνέστησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Β. Σόιμπλε, λέγοντας πως πρώτα θα συζητήσουν για τις επιπτώσεις και στη συνέχεια για τις αποφάσεις.
Στο χτεσινό Γιούρογκρουπ δεν έγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο νέου πακέτου χρηματοδότησης (τρίτου στη σειρά) προς την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Π. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τον ίδιο και μετά τα μέτρα που πάρθηκαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σχέδια επαναγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά), το γενικότερο κλίμα διαμορφώνεται «λίγο καλύτερο», αλλά «παραμένει δύσκολο».
Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μ. Φέκτερ, παρέπεμψε για αργότερα την απόφασή τους για εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, χωρίς «κατά πάσα πιθανότητα να δοθούν περισσότερα χρήματα». Με την προϋπόθεση ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων», ο Ολλανδός υπουργός Γ. Γιάγκερ, εμφανίστηκε «θετικός» στο ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του αντιλαϊκού προγράμματος. «Θετικός» στο να δοθεί «περισσότερος χρόνος» εμφανίστηκε και ο Ολλανδός υπουργός Μ. Νούναν.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι, δήλωσε «κάθετα αντίθετος» στο ενδεχόμενο να «κουρέψουν» τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχει στα θησαυροφυλάκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για ποσά ονομαστικής αξίας ύψους 50 δισ. ευρώ, που δε συμπεριλήφθηκαν στην προηγούμενη διαδικασία. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, τέτοιο θέμα δεν μπήκε ούτε και στη συζήτηση που είχε τις προάλλες με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Ενεργή συμμετοχή και παρέμβαση στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη φαίνεται να διεκδικεί και το αμερικανικό μονοπώλιο της «Goldman Sachs», πιθανόν ενόψει των εκτεταμένων αναδιαρθρώσεων που ετοιμάζονται στο ντόπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, της αναμενόμενης αναχώρησης από τη ντόπια τραπεζική πιάτσα των γαλλικών ομίλων («Gredit Agricol», «Societe General») ή και για άλλο, αδιευκρίνιστο για την ώρα, λόγο.
Σε ραπόρτο που κυκλοφόρησαν χτες, εμφανίζονται θετικοί ως προς τα επιτευχθέντα δημοσιονομικά μεγέθη, επιχαίροντας και προβάλλοντας την καρατόμηση του λεγόμενου «εργατικού κόστους» στην Ελλάδα στα επίπεδα του έτους 2000, δηλαδή σε αυτά που υπήρχαν πριν από την ένταξη στην Ευρωζώνη.
Η εξάπλωση και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης ανέβασε για πρώτο θέμα στο χτεσινό Γιούρογκρουπ την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ισπανία, το ενδεχόμενο υπαγωγής της στους λεγόμενους «μηχανισμούς στήριξης» και χρηματοδότησής της από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, εξέλιξη που συνεπάγεται αντίστοιχα μέτρα και απέναντι στους λαούς της.
«Δεσμεύσεις για την παρουσίαση νέου πακέτου μεταρρυθμίσεων μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη» ανέλαβε και η ισπανική κυβέρνηση. Για το γεγονός αυτό διαβεβαίωσε ο Ο. Ρεν, λέγοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λ. ντε Γκίντος«είπε πολύ ξεκάθαρα ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να αναλάβει την απαραίτητη δράση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους με πολύ σαφείς δεσμεύσεις και ακριβές χρονοδιάγραμμα».
Για την ώρα πάντως η ισπανική κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει καταθέσει επίσημο αίτημα υπαγωγής της στους «μηχανισμούς διάσωσης», παρά μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Μετά και το χτεσινό Γιούρογκρουπ φαίνεται να ανακύπτουν και νέοι κλυδωνισμοί. Ηδη στην τραπεζική πιάτσα κυκλοφορούν φήμες για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από τους διάφορους μεγαλορεντιέρηδες - «αξιολογητές».
Τα σύννεφα που βλέπουν να εξαπλώνονται στα κράτη και τις οικονομίες της Ευρωζώνης, τους αναγκάζουν σε επίσπευση των μέτρων «διαχείρισης». Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούνκερ, δήλωσε σχετικά ότι ο «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα είναι πλήρως ενεργός στο τέλος του Οκτώβρη».
Συμπληρώνοντας τον προηγούμενο, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι δήλωσε πως το πρόγραμμα για την αγορά κρατικών ομολόγων «συνοδεύεται από αυστηρούς όρους», δηλαδή από την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων απέναντι στους λαούς της ΕΕ. «Βλέπουμε εντυπωσιακές διαδικασίες προσαρμογών στην Ισπανία και την Ιταλία», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, δίνοντας την έμφαση σε αυτά που έχουν «γίνει τους τελευταίους έξι μήνες σε σύγκριση με όσα δεν έγιναν στα πολλά προηγούμενα χρόνια».