Τρίτη 21 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Ετοιμάζουν σύγχρονο Καιάδα για το λαό

Μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μέτρα που θα ρημάξουν κυριολεκτικά τη ζωή κάθε ανθρώπου του μόχθου

Η ΕΕ και τα κόμματά τους θέλουν το λαό γονατισμένο. Η ανατροπή της πολιτικής τους είναι όρος επιβίωσης, για την εργατική λαϊκή οικογένεια
Η ΕΕ και τα κόμματά τους θέλουν το λαό γονατισμένο. Η ανατροπή της πολιτικής τους είναι όρος επιβίωσης, για την εργατική λαϊκή οικογένεια
Την αντιλαϊκή πυγμή της συγκυβέρνησης να επιβάλει τα νέα σκληρά μέτρα πτώχευσης του λαού και τις σαρωτικές αντεργατικές και αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, αναμένεται να προτάξει ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεών του μέσα στη βδομάδα με τους Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, ενώ θα «παζαρέψει» και τους όρους για τη διαχείριση της νέας βαρβαρότητας.

Τα αντιλαϊκά μέτρα της επόμενης διετίας 2013 - 2014 - το χρηματικό ύψος των οποίων αυξάνεται πλέον καθημερινά, προφανώς για να χειραγωγηθεί ο λαός - τέθηκαν επί τάπητος στη χτεσινή συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων μέσω της λεγόμενης «νέου τύπου εργασιακής εφεδρείας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση θα προχωρήσει στην απόλυση 45.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσω της «εργασιακής εφεδρείας», με στόχο τη συνολική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015.

Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, οι εργαζόμενοι που θα υπαχθούν σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» θα λαμβάνουν το 60% ή 65% του βασικού μισθού τους (χωρίς επιδόματα και προϋπηρεσία) για «ένα ή δυο χρόνια» και στη συνέχεια θα οδηγούνται στο δρόμο της ανεργίας. Σε μια κίνηση επικοινωνιακής διαχείρισης του μέτρου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης εμφανίστηκε χτες να «διαφωνεί» με την εφαρμογή του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, ο Γ. Στουρνάρας παρουσίασε το μεγαλύτερο τμήμα των μέτρων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «κλείδωσαν» οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, στις παροχές υγείας και παιδείας.

Το σύνολο των μέτρων που θα φορτώσει η συγκυβέρνηση στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων τα επόμενα δυο χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φτάσει και πιθανά θα ξεπεράσει τα 13 δισ. ευρώ και το «καθαρό αποτέλεσμα» θα είναι 11,5 δισ. ευρώ λόγω της καρατόμησης των λαϊκών εισοδημάτων.

Οπως σημείωναν χτες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το πακέτο θα έχει κλείσει «έως τα τέλη του Αυγούστου» και το αργότερο πριν την έλευση της τρόικας που αναμένεται στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου μήνα, πιθανά στις 3 Σεπτεμβρίου. Τα ίδια στελέχη ισχυρίζονταν προκλητικά για το λαό ότι «καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να γίνουν πιο ήπια τα μέτρα των οριζόντιων περικοπών». Ουσιαστικά, η λίστα είναι έτοιμη και η κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο που θα σερβίρει στα λαϊκά στρώματα τις μεγάλες και μόνιμες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και κοινωνικές παροχές.

Αύριο με Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αύριο το νέο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ, στον επικεφαλής του Γιουρογκρούπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Με τον ίδιο αντιλαϊκό φάκελο ανά χείρας θα μεταβεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και το Σάββατο στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με την Αγκ. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ αντίστοιχα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, σημείωναν χτες, ότι ο Α. Σαμαράς στη διάρκεια των επαφών του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, θα δηλώσει σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα του μνημονίου. «Θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστεί για να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ», θα είναι σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, «η διαβεβαίωση» που θα δώσει στους Ευρωπαίους εταίρους.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ακόμα ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει «ανεπίσημα» και το θέμα της χρονικής επιμήκυνσης του μνημονίου μέχρι το 2016. Ωστόσο, όπως σημείωναν, «επίσημα» το θέμα θα τεθεί μετά την ψήφιση των μέτρων και αφού θα έχει προηγηθεί η έκθεση της τρόικας που θα «ανάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ