Τρίτη 7 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τους πετσοκόβει τα δικαιώματα η Πειραιώς
  • Επιχειρεί να καταργήσει την επιχειρησιακή σύμβαση μειώνοντας τα επιδόματα και καταργώντας ασφαλιστικά δικαιώματα η νέα ιδιοκτησία
  • Νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα μαζί με τους εργαζόμενους του ΤΤ

Απεργοί της ΑΤΕ στη χτεσινή κινητοποίηση
Απεργοί της ΑΤΕ στη χτεσινή κινητοποίηση
Με νέες επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες οι 5.500 εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην «παράδοση» της ΑΤΕ, ενώ έγινε καθαρό ότι ο νέος ιδιοκτήτης, η Τράπεζα Πειραιώς, με τις πλάτες της κυβέρνησης, επιχειρεί να πετσοκόψει τα εργατικά τους δικαιώματα. Χτες, οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση έξω από την Τράπεζα Ελλάδας και αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τη νομική υπηρεσία της τράπεζας ενώ αύριο έχουν ορίσει νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, μαζί με τους εργαζόμενους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), που χτες πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας.

Χτες, και πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στην κυβερνητική απόφαση εκποίησης της ΑΤΕ, προς όφελος της Πειραιώς, η τελευταία έβαλε μπροστά το σχέδιο χτυπήματος των εργατικών δικαιωμάτων παρά τις φραστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι αυτά θα κατοχυρωθούν, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι δεν υπήρξε συγχώνευση ή εξαγορά τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων, που να μην είχε ως προϋπόθεση την απώλεια εργατικών δικαιωμάτων.

Χτύπημα στα επιδόματα και στις παροχές Υγείας

Συγκεκριμένα, με επιστολή προς τους εργαζόμενους της ΑΤΕ, η Τράπεζα Πειραιώς τους ζητά να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας ατομικά, που οδηγούν στην κατάργηση της δικής τους επιχειρησιακής σύμβασης. Οι νέες συμβάσεις σύμφωνα με την επιστολή, θα είναι αορίστου χρόνου και θα έχουν ισχύ από τις 28/7/2012. Ομως αν και υποστηρίζεται ότι οι νέες συμβάσεις θα έχουν ως βάση το μεικτό μηνιαίο μισθό που ίσχυε στις 31 Μάη, εντούτοις σε αυτό δεν θα ενσωματώνονται επιδόματα που προβλέπονται στην επιχειρησιακή σύμβαση των εργαζόμενων της ΑΤΕ.

Ταυτόχρονα ισχυρό χτύπημα δέχονται και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων της ΑΤΕ, καθώς η «Πειραιώς» επί της ουσίας καταργεί το αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο Υγείας (ΤΥΠ-ΑΤΕ) και επιδιώκει την ένταξή τους στον κλάδο υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ, που ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι της Πειραιώς. Με τον τρόπο αυτό, αφαιρούνται βίαια από 20.000 περίπου εργαζόμενους και συνταξιούχους (άμεσα και έμμεσα μέλη) μια σειρά παροχές υγείας που αποδίδονται μέχρι τώρα μέσα από το ΤΥΠ-ΑΤΕ.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση που ακολούθησε της συγκέντρωσης, στελέχη των ταξικών δυνάμεων καταλόγισαν τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση που εμπαίζει τους εργαζόμενους, καθώς όχι μόνο δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, αλλά βάζει πλάτη στην εργοδοσία για να περάσουν οι εκβιασμοί της πως αν δεν υπογράψουν θα απολυθούν. Ταυτόχρονα άσκησαν κριτική και στην πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, που μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις έχει επιλέξει το ρόλο του παρατηρητή και κάλεσαν τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδοσία.

  • Συγκέντρωση και εξόρμηση στις τράπεζες του νησιού έκαναν χτες οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ στη Ζάκυνθο με πρωτοβουλία που πήρε το Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού μαζί με τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο. Μαζί εργαζόμενοι απεργοί και μέλη του κλαδικού σωματείου κατά τη διάρκεια της εξόρμησης υπογράμμισαν την ανάγκη να ασκηθεί πίεση για να υπάρξει κοινός αγώνας όλων των τραπεζοϋπαλλήλων. Στα πλαίσια αυτά το Κλαδικό διοργανώνει σύσκεψη στις 8 Αυγούστου στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα του κλάδου μαζί με τα θέματα Υγείας, η φοροεπιδρομή και οι κλαδικές συμβάσεις.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ