Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η τρόικα στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η τρόικα επισκέφτηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά την προχτεσινή συνάντηση τεχνικού κλιμακίου της με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ν. Κανελλόπουλο, χτες είχαν συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη οι επικεφαλής της τρόικας Ματίας Μορς εκ μέρους της Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή συνάντηση ήταν η αναθεώρηση του Κώδικα Δικηγόρων (μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους), καθώς και η αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (μέχρι το Μάρτη του 2013). Ουσιαστικά, οι τροϊκανοί θα πιέσουν μέσω του νέου Κώδικα Δικηγόρων για περαιτέρω «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος. Επίσης, μέσω της αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα επιχειρηθεί να «φιλτράρονται οι αγωγές» με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, τη μείωση του μεγάλου όγκου των υποθέσεων και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, γεγονός που θα οδηγήσει στην ακόμη πιο δύσκολη πρόσβαση στη δικαιοσύνη των λαϊκών στρωμάτων.

Παράλληλα, επιχειρείται η δραματική μείωση των Ειρηνοδικείων. Κατά τη χτεσινή σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Δικαιοσύνης συζητήθηκε το θέμα της συγχώνευσης των Ειρηνοδικείων. Σήμερα, σε ολόκληρη την επικράτεια είναι περίπου 300 Ειρηνοδικεία και σχεδιάζεται να μειωθούν μέσω της συγχώνευσης κατά 50%. Για άλλη μια φορά συζητήθηκε και το θέμα της «ηλεκτρονικής δίκης» και της μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ