Παρασκευή 27 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

Οι Σύροι που εγκαταλείπουν τη χώρα, αξιοποιούνται ως μέσο πίεσης για να επιβληθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Οι Σύροι που εγκαταλείπουν τη χώρα, αξιοποιούνται ως μέσο πίεσης για να επιβληθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ.--

Εντείνεται καθημερινά η προπαγάνδα των ιμπεριαλιστικών κέντρων που επιθυμούν μία «λύση» στα πρότυπα της Λιβύης, όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν, από τη Σρεμπρένιτσα, ο οποίος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «ενωθεί» και να «ενεργήσει άμεσα για να σταματήσει η σφαγή στη Συρία», ζητώντας ουσιαστικά από τη Ρωσία και την Κίνα να ευθυγραμμιστούν με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αίροντας το βέτο που προβάλλουν με βάση τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι η «διεθνής κοινότητα δίνει εξετάσεις στη Συρία» και πρόσθεσε με υποκριτική αυτοκριτική διάθεση: «Η ίδια διεθνής κοινότητα που απέτυχε να εμποδίσει την γενοκτονία στη Βοσνία».

Την ίδια στιγμή η Ρωσία εξακολουθεί να καταγγέλλει τους «Δυτικούς» εταίρους της στον ΟΗΕ ότι υποδαυλίζουν τη βία με το να υποστηρίζουν τη λεγόμενη αντιπολίτευση, επαναλαμβάνοντας ότι ισοδυναμεί με στήριξη της «τρομοκρατίας». Σχολιάζοντας νέο σχέδιο που προωθεί ο Αραβικός Σύνδεσμος στον ΟΗΕ, το οποίο θα επιτρέπει την είσοδο «ανθρωπιστικής αποστολής» στη Συρία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η βοήθεια στους «αντικαθεστωτικούς» δυναμιτίζει την κατάσταση και σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να συζητηθεί «ανθρωπιστική δράση». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ανασταλτικό παράγοντα για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία την απαίτηση αποχώρησης του Ασαντ.

Πιέσεις από ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, με αφορμή τις νέες αυτομολήσεις των τριών Σύρων διπλωματών, που διατελούσαν πρέσβεις στην Κύπρο, το σουλτανάτο του Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «οι μέρες του Ασαντ είναι μετρημένες».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ για «ειδεχθή συμπεριφορά», λέγοντας ότι και η Γαλλία συνεχίζει να εργάζεται για μία «εναλλακτική λύση», με τη συμμετοχή της λεγόμενης αντιπολίτευσης και «άλλων αξιωματούχων». Ο Λ. Φαμπιούς έστρεψε τα βέλη του στη Ρωσία και την Κίνα, που όπως είπε «αντιτίθενται στις αποφάσεις που επιθυμούν να βάλουν τέλος στις συγκρούσεις», υποστηρίζοντας ότι «το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και ειδικά τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να κατανοήσουν ποιες είναι οι ευθύνες τους».

Η Τουρκία από την πλευρά της, όπως υποστηρίζει σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δε θα επιτρέψει την εγκατάσταση του κουρδικού ΡΚΚ στη Βόρεια Συρία και τη δημιουργία «απειλής» εναντίον της χώρας. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό λαμβάνονται «τα κατάλληλα μέτρα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η παρεμβαλλόμενη γραμμή με τη Συρία, η γραμμή ασφαλείας και τα στρατόπεδα είναι μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων, ωστόσο οι προτεραιότητες θα εξαρτηθούν από τη διαδικασία». Η Τουρκία, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Ιράκ και τις συναντήσεις με την κουρδική διοίκηση, θα διαμηνύσει την αντίθεσή της στη δημιουργία «κουρδικού εθνικού συμβουλίου» και θα ζητήσει να μη δοθεί λαβή «για λάθος βήματα».

Το Ισραήλ, επίσης, συνεχίζει να ενισχύει την «ασφάλειά» του στα σύνορα κατά μήκος της γραμμής με τη Συρία αποστέλλοντας ενισχυμένες δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες για το ενδεχόμενο που «συμβεί κάτι».

Ενδεικτικό των σχεδίων που προωθούνται είναι και ένας οδικός χάρτης για την «έξοδο» από τη συριακή κρίση, που ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει ο στρατηγός της συριακής φρουράς, Μανάφ Τλας, που έχει αυτομολήσει στην Τουρκία και δηλώνει έτοιμος να έρθει σε επαφή με όλους τους «έντιμους ανθρώπους που επιθυμούν ανοικοδόμηση στη Συρία».

Στο πεδίο των συγκρούσεων, συνεχίστηκαν και χτες οι μάχες των ενόπλων της λεγόμενης αντιπολίτευσης και του κυβερνητικού στρατού στο Χαλέπι, αλλά και σε συνοικίες της Δαμασκού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ