Παρασκευή 20 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Στα σκαριά οι πρώτες καταργήσεις και συγχωνεύσεις

Για τη «διοικητική μεταρρύθμιση» ενημέρωσε χτες η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών του Δημοσίου, με το μανδύα της «διοικητικής μεταρρύθμισης», διακήρυξε χτες η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), ισχυριζόμενη μάλιστα ότι αυτό δε θα επιφέρει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Η καλύτερη προσαρμογή του κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, όπως είναι ο πραγματικός στόχος της «μεταρρύθμισης», θα συνοδευτεί και από αξιολόγηση δομών και προσωπικού.

Στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, η ηγεσία του υπουργείου, ο υφυπουργός Μ. Βολουδάκης ανακοίνωσε ότι στις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσει το πρώτο πιλοτικό κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων μερικών δεκάδων οργανισμών του Δημοσίου. Το δεύτερο μεγάλο κύμα θα έρθει στα τέλη Αυγούστου, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αυτών των φορέων από την Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου (ΕΥΣΕΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων θα αφορά περί του 60 οργανισμούς, ενώ το δεύτερο από 250 έως 400, που απασχολούν συνολικά περίπου 4.000 δημοσίους υπαλλήλους. Η συγκυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της, προσπαθούν να παρουσιάσουν το σύνολο αυτών των οργανισμών σαν «μη αναγκαίους» και σπάταλους, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες τους, σε πολλές περιπτώσεις, είναι ζωτικής σημασίας για τομείς της παραγωγής, του πολιτισμού και άλλους.

Σε κάθε περίπτωση, αξιοποιώντας φαινόμενα που είναι στη φύση του αστικού κράτους και του «δημόσιου» που οικοδόμησαν τα κόμματα του κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση προσπαθεί τώρα να νομιμοποιήσει την περικοπή υπηρεσιών, που δίνουν ζωτικό χώρο στο κεφάλαιο και οδηγούν σε βάθεμα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης για το λαό.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της «διοικητικής μεταρρύθμισης», ο υπουργός Αντ. Μανιτάκης σημείωσε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί και ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ώστε στα τέλη του χρόνου να έχουν αξιολογηθεί όλες οι διοικητικές δομές του κράτους και να υπάρχει σαφής αντίληψη ποιες από αυτές θεωρούνται χρήσιμες, ποιες περιττές και ποιες πρέπει να ομογενοποιηθούν λόγω αλληλεπικάλυψης και συναρμοδιότητας. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και η αξιολόγηση του προσωπικού.

Ειδικά για το προσωπικό, ο Αντ. Μανιτάκης είπε ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά μετακινήσεις και μετατάξεις. Θα υπάρξουν όμως άμεσα χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων, των οποίων οι συμβάσεις δε θα ανανεωθούν. Η κατάσταση όμως στις δημόσιες υπηρεσίες αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη λόγω του λειψού προσωπικού, στο βαθμό που οι μετατάξεις θεωρηθούν προσλήψεις και ενταχθούν στον κανόνα «μια πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις», όπως προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα.

Εν τω μεταξύ, για το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης και σε συνέχεια της επιστολής που ο Α. Σαμαράς έστειλε την περασμένη βδομάδα στους υπουργούς, χτες ο Αντ. Μανιτάκης απέστειλε δική του επιστολή προς όλους τους συναδέλφους του, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Κάθε τι παρωχημένο οφείλει να καταργηθεί, κάθε τι αντιπαραγωγικό να αναδιαταχθεί, κάθε δομή, υπηρεσία, μονάδα να αξιολογηθεί εκ του μηδενός. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ή αυτονόητο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ