Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πακέτο» αλλαγών στον κανονισμό της Βουλής

Διαρρέονται από την προεδρία του Σώματος και θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα

«Πακέτο» αλλαγών στον κανονισμό λειτουργίας της Βουλής προτίθεται να προωθήσει, το επόμενο διάστημα, ο νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ε. Μεϊμαράκης, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι θα ακολουθηθούν πιστά οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για μείωση των λειτουργικών δαπανών. Οι όποιες αλλαγές θα συζητηθούν προηγουμένως με τα κόμματα.

Σχετικά με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, κύκλοι προσκείμενοι στον Ε. Μεϊμαράκη επισημαίνουν ότι θα προταθεί η μεταφορά μέρους του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές. Πιο συγκεκριμένα, στις επιτροπές πλέον θα συζητούνται οι ερωτήσεις και οι αναφορές των βουλευτών, με εξαίρεση τις επίκαιρες ερωτήσεις που θα συνεχίσουν να συζητούνται στην Ολομέλεια του Σώματος. Επίσης, θα προταθεί η δυνατότητα να τοποθετούνται στη συζήτηση των ερωτήσεων περισσότεροι από ένας βουλευτές, όπως προβλέπεται έως σήμερα. Δεν αποκλείεται στην ίδια διαδικασία να υπαχθούν και οι επερωτήσεις.

Επίσης, προτείνεται η δημιουργία διακοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου της εφαρμογής των ψηφισμένων νομοσχεδίων, στην αρμοδιότητα της οποίας θα υπάγεται ο έλεγχος των χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής και θα έχει τη δυνατότητα ελέγχου των υπουργών. Ενα ακόμη μέτρο που αναμένεται να εισηγηθεί ο πρόεδρος της Βουλής, είναι η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής το απόγευμα, από Δευτέρα έως Πέμπτη, ώστε πρωινή συνεδρίαση να υπάρχει μόνον την Παρασκευή. Για φέτος, θα υπάρξουν Τμήματα Διακοπών (τα λεγόμενα «θερινά»), των οποίων η λειτουργία θα ξεκινήσει την μεθεπόμενη εβδομάδα. Επιπρόσθετα θα προωθείται το μέτρο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των βουλευτών.

Στο σκέλος της περικοπής των δαπανών του Κοινοβουλίου, η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος αφορά την περικοπή κονδυλίων 530 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2015. Σύμφωνα με κύκλους του προέδρου της Βουλής, ο στόχος θα επιτευχθεί με τη μείωση λειτουργικών δαπανών, όπως ο περιορισμός των προμηθειών αναλώσιμων υλικών, καθώς και το κλείσιμο του γυμναστηρίου της Βουλής. Τέλος, υπό τον έλεγχο της Βουλής θα περάσει το κτίριο της Παλαιάς Βουλής που έως σήμερα βρισκόταν στο υπουργείο Πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ