Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Γενίκευση συγκρούσεων και με δυνάμεις του ΟΗΕ

ΓKOMA.--

Επίθεση σε θέσεις που φέρονται να έχουν καταλάβει οι ομάδες ενόπλων των στασιαστών της Μ23 στα ανατολικά της ΛΔ Κονγκό πραγματοποίησαν χτες δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών και του κυβερνητικού στρατού. Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του ΟΗΕ χρησιμοποίησαν αεροπορικά πυρά εναντίον, όπως αναφέρεται, δυνάμεων της Μ23 στα βόρεια της πόλης Γκόμα, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας και βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρουάντα.

Η επέμβαση των δυνάμεων του ΟΗΕ επιβεβαιώνει την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, όπου οι ένοπλοι της Μ23 προχωρούσαν καταλαμβάνοντας τη μία πόλη μετά την άλλη, απειλώντας σοβαρά την Γκόμα, ενώ οι δύο πλευρές - στασιαστές και κυβέρνηση - κατηγορούν αλλήλους για κακομεταχείριση και επιθέσεις σε πληθυσμούς αμάχων, υποστηρίζοντας ότι οι επεμβάσεις τους έχουν μοναδικό στόχο την προστασία του λαού της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό κατηγορεί τη γειτονική Ρουάντα για ενίσχυση των στασιαστών και εξοπλισμό των ενόπλων, κατηγορίες οι οποίες ωστόσο απορρίπτονται από τη γειτονική χώρα.

Σε παρέμβασή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε από τους προέδρους της Ρουάντα και της ΛΔ Κονγκό να βοηθήσουν στην εκτόνωση της έντασης. Την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου της Αφρικανικής Ενωσης η ΛΔ Κονγκό, η Ρουάντα και άλλες χώρες της περιοχής υπέγραψαν συμφωνία η οποία ζητά τη δημιουργία μίας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ενόπλους στη ΛΔ Κονγκό, καταδικάζοντας τις τελευταίες κινήσεις της Μ23.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ