Παρασκευή 11 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρηματοδοτούν τις «ΜΚΟ» για προσλήψεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία!

Στην ιδιωτικοποίηση, ουσιαστικά, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας οδηγεί η εφαρμογή, σε αυτήν, του προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού»

Αλμα για πλήρες ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κεφάλαιο, με παράλληλο χτύπημα σε ό,τι απέμεινε από τη δομή και το δημόσιο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων σε αυτήν, πραγματοποίησε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ παραμονές των εκλογών, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για προσλήψεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από τις «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις»!!!

Κάποιοι από τους φόβους όσων προειδοποιούσαν για το πού μπορεί να φτάσει η πολιτική εμπορευματοποίησης του πολιτισμού γίνονται πραγματικότητα, μέσω της «πρόσκλησης» του ΥΠΠΟΤ προς τις «ΜΚΟ», στις 23/4/2012, «Για υποβολή προτάσεων προώθησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον πολιτισμό, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού"». Πρόκειται για πρόγραμμα της ΕΕ, που η χρηματοδότησή του «αποτελεί εξ ολοκλήρου δημόσια δαπάνη» που «προέρχεται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους». Τα χρήματα αυτά θα δίνονται στις «ΜΚΟ», για να προσλαμβάνουν κόσμο κάθε ειδικότητας για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Δηλαδή, οι «ΜΚΟ» θα είναι «μαγαζιά» ενοικίασης εργατικής δύναμης! Επιπλέον, ορισμένες «ΜΚΟ» που ήδη εμπλέκονται στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς (σ.σ. τύπου «Διάζωμα» που έχει «καπαρώσει» τα αρχαία θέατρα ως «βοήθεια» στο κράτος για να βρει χρηματοδότηση για τη συντήρησή τους) πιθανότατα θα εγείρουν και αξιώσεις να έχουν λόγο στο αρχαιολογικό έργο!

Η πρόσκληση αφορά στη «δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη «συνεργασία» μεταξύ «φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με καταστατική αρμοδιότητα την υλοποίηση δράσεων - μεταξύ άλλων - και στον τομέα του πολιτισμού ως δικαιούχων» και τις «περιφερειακές και ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες (Εφορείες Αρχαιοτήτων, Υπηρεσίες Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων, μουσεία) καθώς και τα, εποπτευόμενα από το ΥΠΠΟΤ, ΝΠ ως συμπραττόντων φορέων, για την απασχόληση ανέργων σε έργα ή δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα στον πολιτιστικό τομέα»!

Ηδη στις 30/4 το ΥΠΠΟΤ, με έγγραφό του, ζήτησε από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων να κάνουν «καταγραφή αναγκών σε προσωπικό των Περιφερειακών και Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών ΥΠΠΟΤ στο χώρο των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα», για την «αντιμετώπιση κυρίως αναγκών φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, που δεν χαρακτηρίζονται ως πάγιες και διαρκείς και δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον μόνιμο προσωπικό (π.χ. επιμήκυνση χρόνου επισκεψιμότητας αρχαιολογικών χώρων σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους αιχμής της τουριστικής κίνησης)»! Ιδού, πώς θα καλύψουν τώρα τις ελλείψεις της φύλαξης: Ούτε καν με την εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων, αλλά με όρους εργασιακής «σκλαβιάς» και με «αφεντικά» τις «ΜΚΟ»!

Δεν σταματάνε, όμως, στη φύλαξη: «Επιπροσθέτως, σκοπείται η συνδρομή δράσεων με αναπτυξιακή διάσταση, όπως για παράδειγμα εργασίες που συμβάλλουν στη διευκόλυνση της προσβασιμότητας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων (...) Οι συμπράττοντες φορείς (σ.σ. "ΜΚΟ" και Εφορείες Αρχαιοτήτων) πρέπει να χαρτογραφήσουν τις ανάγκες τους στο χώρο των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία τους και τη διασφάλιση της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων», καθώς και «σε εργασίες προστασίας, ανάδειξης και συντήρησης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων και εν γένει πολιτιστικών υποδομών, οι οποίες συμβάλλουν στη διασφάλιση της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων στο ευρύ κοινό, αλλά και σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (π.χ. ΑΜΕΑ)». Δηλαδή... σχεδόν τα πάντα!

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ και ο «Ρ» έχουν αποκαλύψει και προειδοποιήσει για τα παραπάνω εδώ και χρόνια, αναδεικνύοντας το τι θα σημάνει για την πολιτιστική κληρονομιά η ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου του αστικού κράτους στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης του πολιτισμού. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων του 2006, που δίνει τη δυνατότητα στην τοπική διοίκηση και στην «κοινωνία των πολιτών» («ΜΚΟ» κ.λπ.) να εμπλακούν στο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και βέβαια την κλιμάκωση αυτής της παρέμβασης μέσω του «Καλλικράτη». Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποτρέψουν αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ