Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δούλευαν εκτεθειμένοι στον υδράργυρο

Σφραγίστηκε χτες ο συγκεκριμένος σταθμός, όπου δούλευαν 100 εργάτες

Εκτεθειμένοι στον υδράργυρο που εντοπίστηκε στο εργοτάξιο, στο οποίο εργάζονταν εδώ και μήνες, είναι οι περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Με μεγάλη καθυστέρηση ενημερώθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και σφραγίστηκε το εργοτάξιο. Οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους θα υποβληθούν σε εξειδικευμένες αιματολογικές και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις στην υγεία τους, καθώς ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα τοξικός και επικίνδυνος (επηρεάζει το ανθρώπινο μυαλό, τη σπονδυλική στήλη, τα νεφρά και το συκώτι).

Εταιρεία ανέλαβε την απομάκρυνση της ποσότητας υδραργύρου (300 γραμμάρια σε συμπαγή μορφή) και να διερευνήσει αν υπάρχουν και άλλες ποσότητες υδραργύρου στο χώρο του εργοταξίου. Οπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι, από το περασμένο καλοκαίρι είχαν εντοπιστεί συγκεντρώσεις υδραργύρου, ενώ τις τελευταίες είκοσι μέρες οι συγκεντρώσεις υδραργύρου αυξήθηκαν σημαντικά. Το γεγονός ήταν σε γνώση της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, η οποία δεν έκανε τίποτε για την προστασία των εργαζομένων.

Από χτες, οι εργαζόμενοι που δούλευαν εκτεθειμένοι στον υδράργυρο, απασχολούνται στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας.

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης απαιτεί:

«Αμεσα και με δαπάνες της εταιρείας, να υποβληθούν σε αξιόπιστες εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο και τυχόν θεραπεία που θα απαιτηθεί, όλοι οι εργαζόμενοι που ήρθαν οποτεδήποτε σε επαφή με τον υδράργυρο.

Να διατηρηθεί κλειστό το εργοτάξιο μέχρι την απομάκρυνση του υδραργύρου και τη βεβαίωση δημόσιων επιστημονικών φορέων ότι δεν υφίσταται κανένας απολύτως κίνδυνος για τους εργαζόμενους. Κάθε άλλη ενέργεια θα αποτελεί "δολοφονική πράξη".

Να εντοπιστούν άμεσα και να αποδοθούν οι ευθύνες για το "έγκλημα" όσο "ψηλά κι αν φτάνουν". Να μην την πληρώσει η "μαρίδα" και αθωωθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι.

Και να μη διανοηθεί η εταιρεία και η Κοινοπραξία να χρησιμοποιήσουν τη διακοπή των έργων του εργοταξίου σαν ευκαιρία, για να ξεφορτωθούν εργάτες ή για να προωθήσουν μειώσεις μισθών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε εργοτάξια και κατασκευαστικές(2020-07-11 00:00:00.0)
Στάση εργασίας σε εργοτάξιο στο Ηράκλειο(2017-05-30 00:00:00.0)
Οι εργάτες απέκλεισαν το εργοτάξιο της «ΙΟΝΙΑΣ»(2013-06-06 00:00:00.0)
Απαιτούν την καταβολή δεδουλευμένων(2011-02-18 00:00:00.0)
Απλήρωτοι για μήνες 300 εργάτες(2010-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ