Τρίτη 6 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Νέες εκχωρήσεις και «συνεργασίες» στα σκαριά

Η κυβέρνηση προωθεί την εκχώρηση νέων χερσαίων περιοχών και συνεργασία με Κύπρο - Ισραήλ σε ένα «πάρτι» δισεκατομμυρίων ευρώ για το κεφάλαιο

Ασυγκράτητη η κυβέρνηση, προχωρεί ταχύτατα τις διαδικασίες εκχώρησης των ελληνικών υδρογονανθράκων στα ενεργειακά μονοπώλια και ετοιμάζεται να συνάψει συμφωνία με Κύπρο - Ισραήλ για ενεργειακές διασυνδέσεις - και όχι μόνο - στη βάση της εκτίμησης ότι δημιουργείται δυνητικά ένας «τρίτος πόλος» ενεργειακών πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ, μετά τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν! Στη συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χτες, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου συνέδεσε ο ίδιος την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα αυτή για τους υδρογονάνθρακες, με τους διεθνείς αγωγούς. Η συμφωνία συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ αναμένεται να υπογραφεί τέλος του Μάρτη. Θα αφορά τη διερεύνηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά και της δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου που θα μπορεί να το μεταφέρει στην ΕΕ, μέσω Ιταλίας. Γι' αυτό και το σχέδιο για τον αγωγό ITGI με τους Ιταλούς, παρ' ότι φαίνεται να περνά δύσκολες ώρες σε σχέση με την αναγκαία τροφοδοσία του με αζέρικο αέριο, εξετάζεται για το αν θα υλοποιηθεί με τροφοδοσία από Κύπρο - Ισραήλ. Σχετικά με το γιατί δεν γίνονται προκηρύξεις στο Αιγαίο, ειπώθηκε ότι προκρίθηκαν περιοχές για τις οποίες υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, οπότε η διαπραγμάτευση γίνεται με καλύτερους όρους, ενώ ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα διερευνήσει τα κοιτάσματα σε όλες τις περιοχές που έχει κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης τόνισε ότι θα δρομολογηθεί από τον ερχόμενο Ιούλη, η προκήρυξη εκμετάλλευσης 10 - 12 νέων χερσαίων περιοχών, «οικοπέδων» όπως λέγονται, για τα οποία υπάρχουν στοιχεία. Οι περιοχές που θα πάρουν το δρόμο της εκχώρησης βρίσκονται σε Εβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Καλαμάτα, Παξούς, Οθωνούς, ενδεχομένως και στην Κρήτη. Εκτιμάται επίσης, ότι το αποτέλεσμα των ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη θα οδηγήσει στη δυνατότητα προκηρύξεων εκμετάλλευσης για ακόμη 10- 15 περιοχές.

Σε μερικούς μήνες, σύμφωνα με το μοντέλο Νορβηγίας και Ιταλίας, θα δημοσιοποιηθούν επίσης όλα τα στοιχεία του ελληνικού δημοσίου για τις περιοχές που έχουν διεξαχθεί σεισμικές έρευνες στο παρελθόν, ολόκληρο το αρχείο, προκειμένου ο κάθε υποψήφιος επενδυτής να μπορεί να ανατρέξει σε αυτά και να αναλάβει ακόμη και ο ίδιος την πρωτοβουλία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το υπουργείο προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, προετοιμάζει την στελέχωση του δημόσιου φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του και θα προχωρήσει σύντομα στη πρόσληψη οικονομικών και νομικών συμβούλων.

Οσο για το «όφελος» που θα προκύψει, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, στην περίπτωση του Πατραϊκού Κόλπου, για κάθε 100 δολάρια (υπόθεση για τιμή βαρελιού), το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο θα αρπάζει τα 60-70 δολάρια ως έξοδα και κέρδη! Κι αυτό γίνεται επειδή οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και τα κατοπινά ...αποκόμματά τους, διέλυσαν και ξεπούλησαν τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, στερώντας από το ελληνικό κράτος τη δυνατότητα να αξιοποιήσει με τους δικούς του όρους το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ