Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αύριο στον Παλαμά

Στην κεντρική πλατεία στις 11 το πρωί η κινητοποίηση

Από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία
Από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία
Μεγάλο συλλαλητήριο, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, οργανώνει, αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία του Παλαμά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Με την αυριανή κινητοποίηση οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής στέλνουν μήνυμα συνέχισης του αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με τη μαζική και δυναμική παρουσία τους:

  • Θα εκφράσουν την απόφασή τους να συγκρουστούν με την ΚΑΠ και γενικότερα την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που ευθύνεται για χαμηλές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διάθεση της ντόπιας παραγωγής, κυρίως λόγω των αθρόων εισαγωγών, τις περικοπές στις επιδοτήσεις και στην Ενιαία Ενίσχυση, τη διόγκωση του κόστους παραγωγής με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια, τη μη καταβολή αποζημιώσεων για τις μεγάλες ζημιές στην παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο, τις εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις, τη γενικότερη υποβάθμιση της ζωής στα χωριά.
  • Θα δηλώσουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τα διάφορα χαράτσια που επιβάλλονται σε βάρος τους (τέλος ακινήτων, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, μείωση του αφορολόγητου ορίου, τακτοποίηση αυθαιρέτων, εισιτήριο και εξέταστρα στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ΦΠΑ 23% στα αγροτικά μέσα και εφόδια και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ανατιμήσεις στα διόδια και στα εισιτήρια του ΟΣΕ και των άλλων μέσων μεταφοράς, μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του οικιακού και αγροτικού ρεύματος, του νερού ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και στα δημοτικά τέλη που επιβάλλουν στα χωριά οι «καλλικρατικοί» δήμοι, εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές του ΟΓΑ, κόστος ανανέωσης αδειών γεωτρήσεων και λειτουργίας σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.), που εξανεμίζουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημα.
  • Θα διεκδικήσουν άμεση ικανοποίηση αιτημάτων που είναι ζωτικά και επείγουν, όπως:

-- Να πληρωθούν οι παραγωγοί τα χρήματα που τους χρωστούν οι έμποροι για προϊόντα που τους έχουν παραδώσει (βαμβάκι, τομάτα, γάλα κ.ά.).

-- Να δοθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια από την ΑΤΕ στους μικρομεσαίους αγρότες, με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, καθώς, λόγω της μη πληρωμής τους από τους εμπόρους και της μη καταβολής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, αδυνατούν να προμηθευτούν τα αγροτικά εφόδια και, γενικότερα, να καλύψουν τα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

-- Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, άμεσα, με αύξηση της επιστροφής στο 17%, με αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.

-- Να πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και οι βαμβακοπαραγωγοί που, λόγω των καταστροφών στις καλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι, δεν «έπιασαν» το πλαφόν που έχει τεθεί ως προϋπόθεση και ν' αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή, καθώς και οι αμπελουργοί για τις ζημιές από τον περονόσπορο.

-- ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, για την πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

-- Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ