Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Τρίβουν τα χέρια τους

Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν ουσιαστικά τη νέα αντιλαϊκή και αντεργατική συμφωνία οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που ερμηνεύουν το συντριπτικό χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, τους μισθούς πείνας, τις συντάξεις - ασφαλιστικές παροχές ανέχειας και τη μισθωτή σκλαβιά για όλους τους νέους, ως ιδανικές συνθήκες επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πρώτος και καλύτερος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, δήλωσε στο πρακτορείο «Bloomberg» ότι η Ελλάδα έζησε την τελευταία πράξη του δράματος, εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι η αρχή για μια νέα εποχή και εκτίμησε ότι υπάρχει κόσμος έτοιμος να επενδύσει στη χώρα, αρκεί, όπως είπε, να αφεθεί η οικονομία να αναπνεύσει!

Ο Ευ. Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, τάχθηκε κατά της επιστροφής στη δραχμή, προβάλλοντας και την... πατριωτική διάσταση του ανάλγητου και ανελέητου μεγάλου κεφαλαίου. Σημείωσε ότι αν και η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν χρυσωρυχείο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ο ίδιος δεν θέλει να γυρίσει η χώρα του 50 χρόνια πίσω, επειδή πρώτα είναι Ελληνας και μετά επιχειρηματίας. Εντελώς υποκριτικά, πρόσθεσε ότι κανείς δεν θέλει χαμηλότερα τους μισθούς, για να επιβραβεύσει αμέσως μετά τα όσα προβλέπει η νέα συμφωνία για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, λέγοντας ότι το ζήτημα είναι η λειτουργία και η «ευελιξία» της αγοράς εργασίας και ότι οι νέοι νόμοι δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος αναφέρεται σε επιλογή που έγινε «παρόλο που και οι εκπρόσωποι της τρόικας, που επέβαλε το μνημόνιο, και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, που συμφώνησε σε αυτό και ανέλαβε να το εφαρμόσει, αναγνωρίζουν ότι περιέχει τραγικά λάθη». Η εφαρμογή του PSI και η νέα δανειακή σύμβαση δεν αποτελούν πανάκεια και δεν θα οδηγήσουν αυτόματα ούτε στη σωτηρία, ούτε στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει ο εκπρόσωπος των εμποροβιομηχάνων για να εξειδικεύσει τις αξιώσεις του για λογαριασμό των τμημάτων του κεφαλαίου που εκπροσωπεί μιλώντας για αναγκαιότητα «περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μιας σκληρής διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς».

Στη λογική του αποπροσανατολισμού ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ζητά από «την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να διαπιστώσουν τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη βούληση των πολιτών και τις πολιτικές δυνάμεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και να υπερασπιστούν εμπράκτως τις δημοκρατικές διαδικασίες». Αυτοί που πανηγύριζαν και εναπόθεταν... ελπίδες στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου τώρα «θυμήθηκαν» τις «δημοκρατικές διαδικασίες» και βάζουν στην ίδια όχθη όλα τα κόμματα. Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ βλέπει ότι «σώθηκε προσωρινά η οικονομία από τη χρεοκοπία, αλλά η ελληνική κοινωνία "πτωχεύει" και το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης "χρεοκοπεί"».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ