Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Γνωριμία με τη δύναμη του επαναστατικού κομματικού Τύπου

Ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ έγινε προχτές στην Καλλιθέα

Κάτω από τη βροχή, έξω από το σπίτι που στέγαζε το παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ
Κάτω από τη βροχή, έξω από το σπίτι που στέγαζε το παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ
Ο παράνομος επαναστατικός Τύπος, οι άνθρωποι που δούλεψαν σε συνθήκες άγριου κυνηγητού για την έκδοση και διακίνησή του, αλλά και πλευρές της ιστορίας της Αντίστασης στην περιοχή της Καλλιθέας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ιστορικού περιπάτου της ΚΝΕ, που έγινε προχτές, παρά τη συνεχή βροχή, με τη συμμετοχή μαθητών κυρίως των νότιων συνοικιών της Αθήνας.

Πρώτη στάση, το μνημείο που έχει στηθεί για τον Ν. Βαβούδη, λίγα μέτρα μετά το σταθμό του ηλεκτρικού στον Ταύρο, κοντά στο σπίτι όπου αυτοπυροβολήθηκε το 1951 για να μην πέσει στα χέρια των διωκτών του. Εγινε ένα αφιέρωμα στη θρυλική μορφή του ΚΚΕ, που έδρασε σε όλες τις συνθήκες της ταξικής πάλης, στην Ελλάδα, στη Ρωσία, στην Ισπανία, στις διεθνείς ταξιαρχίες, στα χαρακώματα του μεγάλου πατριωτικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Επόμενος σταθμός του περιπάτου, το σπιτάκι της οδού Σκρα που στέγασε το παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ στα χρόνια της φασιστικής κατοχής (1941-1944) και τώρα απαιτείται να γίνει μουσείο. Οι νεαροί επισκέπτες άκουσαν για την όμορφη και γεμάτη αγώνες ιστορία του παράνομου κομματικού Τύπου, για τον τιτάνιο αγώνα που δινόταν για να μη σιγήσει η φωνή του ΚΚΕ, για το πώς στήθηκε εκεί το παράνομο τυπογραφείο, πώς μεταφέρθηκε και λειτουργούσε στην υπόγεια κρύπτη η εκτυπωτική μηχανή, η θρυλική «Βικτώρια», τυπώνοντας τρικ, κουπόνια, έντυπα του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, οι μαθητές πήγαν στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ στην Καλλιθέα, όπου ο Ερρίκος Βακαλόπουλος, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ και πρόεδρος του παραρτήματος της Καλλιθέας, μίλησε στους επισκέπτες και για άλλες σημαντικές στιγμές της Αντίστασης στην περιοχή, τη μάχη που έγινε στο σπιτάκι - κάστρο της Μπιζανίου, τους εκτελεσμένους στις Τζιτζιφιές κ.ά., ενώ στάθηκε στο ρόλο που έπαιξε η νεολαία στην Αντίσταση. Ακολούθησε συζήτηση για τον αναντικατάστατο ρόλο του κομματικού Τύπου, το ρόλο των αστικών ΜΜΕ που δημιουργούνται και ελέγχονται από το μεγάλο κεφάλαιο για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της τάξης των καπιταλιστών και τα ειδικά συμφέροντα τμημάτων της. Συμπερασματικά αναδείχθηκε η ανάγκη μελέτης, διακίνησης του «Ριζοσπάστη» και των άλλων κομματικών εντύπων, που αποκαλύπτουν την αλήθεια και καθοδηγούν την επαναστατική πάλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ