Τρίτη 31 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Να ανάψει η φλόγα του αγώνα σε σχολεία και σχολές»

Κοινή σύσκεψη μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών για κοινή δράση ενάντια στην πολύμορφη επίθεση

Από τη σύσκεψη φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών στην Αθήνα
Από τη σύσκεψη φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών στην Αθήνα
«Σε κάθε σχολείο και σχολή να ανάψει η φλόγα του αγώνα για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή». Στο κάλεσμα αυτό κατέληξε η σύσκεψη που έγινε την Κυριακή 29 Γενάρη με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στην οποία μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές συζήτησαν τα κοινά βήματά τους ενάντια στην πολιτική που εχθρεύεται δικαιώματα και κατακτήσεις, που απειλεί το παρόν και το μέλλον τους.

Μαθητές και φοιτητές γέμισαν την αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μοιράστηκαν προβληματισμό και εμπειρία από τη δράση μέσα στα σχολεία και τις σχολές, συζήτησαν για την κρίση, τις επιπτώσεις της στη ζωή και τις σπουδές τους. Ως κομμάτι της συνολικής επίθεσης στη ζωή της νεολαίας, στο επίκεντρο βρέθηκε η δράση ενάντια στο νομοσχέδιο της ναρκω-υποταγής.

Τονίστηκε η ανάγκη οι δυνάμεις του ΜΑΣ και του ΣΑΣΑ να ανοίξουν σε κάθε σχολείο και σχολή την αντιπαράθεση με τα ιδεολογήματα που συνοδεύουν τη νομιμοποίηση της μαστούρας, με όσους πρωτοστατούν ή συντελούν σε αυτό το έγκλημα κατά της νεολαίας. Χαρακτηριστικές των επιστημονικοφανών επιχειρημάτων που συνοδεύουν το νομοσχέδιο ήταν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων του ΜΑΣ από την Ιατρική και το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου όπου λόγω και του αντικειμένου των σπουδών έρχονται σε άμεση αντιπαράθεση με την αντίληψη υπέρ της νομιμοποίησης των ναρκωτικών. Αναφέρθηκαν στους επιστήμονες που έχουν θέσει τον εαυτό τους στην υπηρεσία του συστήματος και υποστηρίζουν ότι η χρήση ναρκωτικών είναι ασθένεια, ότι δε συνδέεται με κοινωνικά αίτια, ότι είναι κληρονομική, προβάλλοντας και το ιδεολόγημα περί ελεύθερης διάθεσης του σώματος και άλλα. Από την πλευρά του ΜΑΣ σημειώθηκε ότι στελέχη των μεγάλων κομμάτων και φαρμακοβιομηχανιών είναι οι ίδιοι που υπερασπίζονται και προωθούν στις σχολές την επιχειρηματολογία που συνοδεύει το νομοσχέδιο. Τονίστηκε ότι εκείνοι που προπαγανδίζουν την «ελευθερία» της χρήσης, που νομιμοποιούν τα ναρκωτικά είναι οι ίδιοι που βγάζουν παράνομες τις κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις, που εχθρεύονται κάθε μορφής αγώνα.

Οπως σημειώθηκε σε παρεμβάσεις, μεγάλη μερίδα νέων καταλαβαίνει ότι δεν είναι τυχαία η στιγμή που έρχεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ότι συνδέεται με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Καταδίκη της ναρκω-υποταγής

Η σύσκεψη κατέληξε σε ψήφισμα καταδίκης του νομοσχεδίου της ναρκωκαταστολής. Μαθητές και σπουδαστές δηλώνουν ότι διεκδικούν δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης με στεγνά προγράμματα κοινωνικής επανένταξης, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό χωρίς συμμετοχή ιδιωτών - ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά και στη νομιμοποίηση τους. ΟΧΙ στο διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά. Στο πλαίσιο αυτό καλούν σε συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που γίνεται σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, ενώ αναγγέλλουν διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και προγραμματισμό εκδηλώσεων σε σχολεία και σχολές με το ΕΣΥΝ. Ηδη, τέτοια εκδήλωση προγραμματίζεται αυτή την εβδομάδα στο 40ό Λύκειο Αθήνας με απόφαση του 15μελούς του.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγιναν παρεμβάσεις που ανέδειξαν συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον αγώνα των χαλυβουργών. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ενέκριναν ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που συγκροτούν «ένα νέο κύμα αλληλεγγύης στον ηρωικό τους αγώνα». Ανάμεσα σε άλλα, αποφάσισαν να βγάλουν κουτιά οικονομικής ενίσχυσης σε σχολεία και σχολές, να οργανώσουν επισκέψεις στο εργοστάσιο, ενημέρωση μαθητών και φοιτητών για τον αγώνα των χαλυβουργών. «Στις 9 Φλεβάρη απαντάμε στη νέα επίθεση της κυβέρνησης και κατεβαίνουμε μαζί με τους χαλυβουργούς στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ», σημειώνεται στο ψήφισμα.

  • Ανάλογη σύσκεψη έγινε την περασμένη Κυριακή και στην Πάτρα, με τη συμμετοχή δυνάμεων του ΜΑΣ και μαθητών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πάτρας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ